Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Un an de la cea mai mare donație pentru ULBS. Câți bani s-au cheltuit din suma de 4,2 milioane de euro

Un an de la cea mai mare donație pentru ULBS. Câți bani s-au cheltuit din suma de 4,2 milioane de euro

În luna iulie 2018 unul dintre cei mai bogați cetățeni germani, miliardarul în euro Hasso Plattner, a donat Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin institutului pe care îl patronează, suma de 4,2 milioane de euro. Aceasta a fost cea mai mare sumă donată unei universități din România în ultimele decenii. Contractul semnat dintre cele două părți prevede că banii vor fi direcționați în susținerea tinerilor studenți și cercetători din Sibiu, în vederea creării unor produse noi și, implicit, dezvoltarea orașului.

Atunci, rectorul universității, Ioan Bondrea, a declarat că începând cu anul 2019 în cadrul ULBS vor lua naștere o serie de proiecte finanțate cu banii donați din Germania, totul în baza unei metodologii atent structurate.

Recent, în cadrul unui interviu, l-am întrebat pe conducătorul universității sibiene câți bani au fost cheltuiți sau bugetați pentru anul 2019 din donația Institutului Hasso Plattner.

Ioan Bondrea spune că „ține foarte mult” la donația, respectiv la proiectele inițiate cu banii primiți de la Institutul Hasso Plattner, pentru că acestea susțin educația și cercetarea în universitate. Rectorul ULBS susține că instituția vrea să folosească această sumă „în mod rațional și eficient în susținerea atât a studenților, masteranzilor, doctoranzilor, cât și a tinerilor cercetători și a cadrelor didactice”.

Potrivit rectorului ULBS, pentru anul 2019 au fost programate sume de aproape 2 milioane de euro, fiind divizată în două direcții. Astfel, în cadrul universității sibiene a fost înființat un institut de cercetări, care pe anul acesta are un buget de 500.000 de euro, iar universitatea în ansamblu are programate activități de 1,5 milioane de euro. „Spre exemplu,  a fost un eveniment important la universitate. Există proiectul „ULBS SMART – Program de burse de excelență pentru proiecte și soluții inovative studențești”, în care am avut peste 60 de aplicații din partea tinerilor. I-am felicitat pe cei care au trecut de prima etapă (40 de studenți au fost desemnați câștigători pentru că au propus idei pentru a realiza produse/servicii inovative - n.n.), beneficiind de câte o bursă de excelență de 1.000 de euro. E un tip de sprijin din acest fond. Mai avem o serie de doctoranzi care au plecat în străinătate să cerceteze pe acești bani. Important e ca acești bani să fie folosiți de întreaga universitate”, a explicat rectorul Ioan Bondrea pentru Turnul Sfatului.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/07/25/burse-de-pana-la-8-000-de-euro-pentru-studentii-de-la-ulbs/

„Toate aceste proiecte care necesită finanțare vor fi puse pe hârtie, inclusiv cele de cercetare, și după fiecare an calendaristic, începând cu 2019, va exista la sfârșitul anului financiar un audit realizat de o firmă autorizată la nivel european, astfel încât să vedem dacă îndeplinim toate condițiile referitoare al modul în care noi am cheltuit banii primiți”, a explicat în iulie 2018 rectorul Ioan Bondrea, după semnarea contractului cu Institutul Hasso Plattner la sediul ambasadei României din Berlin.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Hermanndorf

Acum 4 ani

Si diferenta colosala? Nu cumva pe bilete de avion, hoteluri, sprituri si paranghelii in schimburi de experienta cu universitati similar de serioase din Cuba, Honduras, Turkmenistan, Congo si insulele Funa Futi?
Raspunde

Ion Surdu

Acum 4 ani

Banii nu se cheltuie într-un an. E vorba de banii planificați pentru anul acesta sau pentru proiecte care încep anul acesta. ULBS promite că vor fi și alte proiecte/programe. Noi vom urmări și vom informa ;)
Raspunde

Coco

Acum 4 ani

"În luna iulie 2018 cel mai bogat cetățean german, miliardarul în euro Hasso Plattner, a donat la ULB 4,2 mil €" D-le Surdu, permiteti-mi sa va contrazic, ptr ca va jucati cu niste afirmatii gratuite. Acest tip nu este cel mai bogat german si nici macar sas din Transilvania, ptr ca sigur ati auzit de Hans-Christian Habermann, urmasul celui care a construit Hotelul Continental Forum, actualmente, cel care a dat numele Pietei cu acelasi nume, cetatean de onoare a Sibiului, etc, etc.
Raspunde

Ion Surdu

Acum 4 ani

De acord, nu e cel mai bogat, dar e printre cei mai bogați germani. Am corectat. Însă mai degrabă aș numi comentariul dvs. drept o „joacă” cu „afirmații gratuite”, pentru că nu am menționat nicăieri în știre că Plattner e sas sau că ar fi din Transilvania pentru că nu acesta era subiectul știrii, așa cum nici cel legat de personalitățile care au devenit cetățeni de onoare ai Sibiului.
Raspunde

TiTi

Acum 4 ani

"....si nici macar sas din Transilvania" Hasso Plattner sa nascut in Berlin, dar parintii lui sunt sibiani veritabil
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus