Sâmbătă,
06.06.2020
Innorat
Acum
20°C

Sibiul are 800 de tone de compost. Și să vrea, sibienii nu îl pot cumpăra

05 August 2019 16:55

Sibiul are 800 de tone de compost. Și să vrea, sibienii nu îl pot cumpăra

Aproximativ 800 de tone de compost, în diferite stadii de maturare, se află în prezent la stația de la Sibiu. Compostul nu poate fi, însă, cumpărat ca atare deoarece legiuitorii acestei țări n-au avut încă vreme de a reglementa comercializarea acestui produs.

Deșeurile biodegradabile colectate din zona I a județului Sibiu sunt folosite pentru producerea compostului, în stația creată în acest scop pe teritoriul comunei Șura Mică, în apropiere de Rusciori. Aproximativ 800 de tone de compost, în diferite stadii de maturare, se află acum pe platformele stației de sortare și compost (foto principală), potrivit celor de la Soma Sibiu, societatea care operează stația. Soma nu poate valorifica, însă, acest material ca atare, deoarece România nu are reglementat în legislație “compostul“ ca material produs. “În momentul de față, compostul trebuie să își piardă denumirea de deșeu și să devină un produs care să poată fi vândut. Ca să fie un produs ce poate fi comercializat, acesta trebuie să respecte niște parametri, pe care îi așteptăm a fi legiferați“, arată reprezentanții Soma Sibiu SRL.

Compostul produs până acum nu este un material care se pierde, totuși, având în vedere că veniturile obținute din comercializarea acestuia se constituie venituri la bugetele localităților de pe raza cărora au fost colectate deșeurile biodegradabile. “Acel compost îl putem valorifica, dar nu în agricultură. Printre cei cărora putem vinde acest produs sunt, de exemplu, reprezentanții depozitului ecologic de la Tracon sau reprezentanții unui depozit de deșeuri inerte. Aceștia au nevoie de compost pentru acoperirea depozitelor. Totodată, acest compost mai poate fi folosit în condițiile actualei legislații pentru lucrările de bio-remediere. De exemplu, în jurul sondelor de extracție a petrolului sau gazelor, acolo unde pământul a fost contaminat cu petrol sau alte substanțe. Acele suprafețe sunt decopertate și în loc este pus un astfel de compost“, explică reprezentanții Soma.

Compost care a trecut prin toate fazele de producție Compost care a trecut prin toate fazele de producție

În atenția parlamentarilor

De aproximativ patru ani se poartă, la diferite niveluri, discuții despre reglementarea situației compostului produs în România. Și asta în condițiile în care, în Ungaria de exemplu, întreaga poveste a fost reglementată printr-un ordin de ministru. În România, însă, discuțiile s-au purtat în tot felul de reuniuni multidisciplinare, în care reprezentanții autorităților au venit cu tot felul de abordări, care au rămas însă doar la nivelul de discuție.

Între timp, însă, mai mulți reprezentanți ai comunității academice din București au redactat – în cadrul Proved, un proiect cu finanțare europeană – un draft de lege. La creionarea acestui draft de lege au fost invitați să ia parte atât reprezentanții autorităților, ai societății civile, cât și ai operatorilor din domeniu. “Cred că dintr-o necunoștință de cauză nu avem reglementat acest domeniu încă. Am înțeles că există acum interes și din partea Parlamentului, având și acest draft de lege, și sper ca în ceasul al doisprezecelea ne va veni mintea la cap la toți și sper să existe și lobby-ul necesar pentru a avea o legislație coerentă. Nu cred că este rea-voință. Noi ne-am făcut datoria, am lucrat din punct de vedere științific, am luat și legislația din domeniu din mai multe țări. Pentru întreprinderile din România ar fi benefic să existe o astfel de lege. Eu zic că se va reuși“, declară Tiberiu Apostol, directorul proiectului Proved. Draftul de lege (care poate fi consultat aici) va mai fi actualizat cu propunerile care mai pot fi formulate până la finele acestei luni. În septembrie, acest draft de lege va fi depus în atenția Comisiei de mediu a Camerei Deputaților.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

mihai

Acum 10 luni

Am inteles ca in zona casei poporului exista multe deseuri
Raspunde

LaFlemme

Acum 10 luni

Eu am inteles ca in interiorul casei poporului sunt multe rebuturi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus