Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Cum să te ferești de toxiinfecții la evenimente: mergi doar la cele care îndeplinesc peste 20 de criterii

Cum să te ferești de toxiinfecții la evenimente: mergi doar la cele care îndeplinesc peste 20 de criterii

Autoritățile sanitar-veterinare din Sibiu au întocmit o listă cu criteriile pe care trebuie să le bifeze organizatorii de evenimente în cadrul cărora se comercializează și mâncare.

Lista întocmită de Colegiul medicilor veterinari filiala Sibiu este dată publicității în contextul în care în această perioadă au loc în mai toate localitățile județului tot felul de manifestări, la care sunt puse în vânzare “diferite produse alimentare sub formă de materii prime sau produse finite obţinute prin procesarea producţiei de origine animală şi non-animală în unităţi de profil sau din propria gospodărie“.

Din cauza temperaturilor ridicate, pentru a preveni apariția unor toxiinfecții alimentare, organizatorii de evenimente trebuie să se asigure că atât ei, cât și comercianții de produse alimentare îndeplinesc mai bine de 20 de criterii, toate prevăzute de legislația în vigoare, arată reprezentanții autorităților sanitar-veterinare.

Redăm mai jos, integral, lista întocmită de Colegiul medicilor veterinari filiala Sibiu.

Pentru organizatorii de evenimente

Să solicite de la D.S.V.S.A. judeţeană, aprobarea pentru funcţionarea unor astfel de locaţii, prin depunerea, cu cel puţin cinci zile înaintea desfăşurării evenimentului, a unui dosar care cuprinde: - cerere scrisă (se menţionează locul şi perioada desfăşurării evenimentului, activitatea desfăşurată şi tipurile de produse supuse comercializării); - lista expozanţilor (împreună cu copiile de la autorizaţiile sau documentele de înregistrare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi documentele de producător); - contract sau un acord încheiat cu o firmă de salubrizare în vederea evacuării deşeurilor alimentare sau menajere;

Organizatorii au obligaţia să asigure: - dotările cu utilaje şi echipamente adecvate, specifice activităţii; - spaţii corespunzătoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru păstrarea şi expunerea produselor; - sursă de apă potabilă; - mijloace pentru curăţarea şi dezinfectarea instrumentelor de lucru; - grupuri sanitare şi facilităţi de spălare şi uscare a mâinilor atât pentru comercianţi, cât şi pentru consumatori; - spaţii necesare pentru depozitarea şi eliminarea deşeurilor;

Pentru expozanţi, producători de bunuri alimentare

Să solicite la D.S.V.S.A. judeţeană, emiterea Documentului de Înregistrare, pentru Vânzare Directă sau, dupa caz, de Vânzare cu Amănuntul, documente care stabilesc: - numele şi adresa producătorului, precedat de iniţialele V.D. (Vânzare Directă) sau V.A. (Vânzare cu amănuntul); - sortimentele şi cantitatea de produse care se valorifică; - locul de comercializare şi aria de distribuţie; Să posede pe lângă documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de D.S.V.S.A. judeţeană: - actul de indentitate; - atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole; - carnet de sănătate personală; - fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate;

Produsele primare de origine animală să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase. Să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală şi nonanimală, în timpul obţinerii şi comercializării. Produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului, a culorii, mirosului, gustului ori consistenţei. Produsele să fie transportate în ambalaje şi mijloace de transport autorizate şi igienizate. Produsele să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii, condiţii de păstrare şi după caz orice alte date necesare informării consumatorului. Eticheta se aplică pe ambalajul tradiţional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini, pentru brânzeturi. În cazul produselor tradiţionale să posede certificatul de atestare prin care acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Reprezentanții DSVSA Sibiu arată că ei monitorizează exploatațiile de animale, verifică unitățile din sectorul alimentar, dar oferă și asistență de specialitate pentru promovarea produselor cu specific tradițional.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Singur Eu

Acum 5 ani

Cum sa te feresti de toxiinfectii alimentare? NU mananci nimic negatit de tine, nevasta sau mama.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus