Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Sibienii sub supraveghere: 123 de camere video monitorizează tot ceea ce intră, este și iese din oraș

Sibienii sub supraveghere: 123 de camere video monitorizează tot ceea ce intră, este și iese din oraș

Orice mașină care intră în Sibiu este ”înregistrată” de noul sistem de camere video amplasate la fiecare acces în oraș, pe baza numărului de înmatriculare. Ieșirile, de asemenea, sunt consemnate de sistemul care, potrivit planurilor inițiale, numără 123 de camere video. Noul sistem video și softurile pe baza cărora funcționează are și alte valențe, toate acestea fiind ținute discret departe de ochii publicului: este secret de serviciu.

Gândit să ”acopere” și summit-ul european de la începutul lunii mai, noul sistem de supraveghere video al Sibiului a costat aproximativ 14,5 milioane de lei, cu tot cu TVA (din care zece milioane de lei au fost asigurate de către Guvern) . Sistemul a fost instalat într-un timp record pentru a fi funcțional în ziua summit-ului din 9 mai 2019, Primăria Sibiu reușind să atribuie contractul abia în 4 martie 2019 (termenul contractual de execuție fiind de trei luni de la emiterea ordinului de începere). Recepția noului sistem a fost realizată mai târziu, sistemul fiind unul extrem de complex.

camera supravghere camere sibiu stalp (1)

”Secret de serviciu”

Încă de la faza de întocmire a documentațiilor pentru noul sistem de supraveghere al orașului, autoritățile au inclus investiția în zona ”secretului de serviciu”. Prin urmare, la elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție au fost acceptate doar companiile care dispuneau de Programul de prevenire a scurgerii de informații clasificate, întocmit în baza unei hotărâri de guvern (585/2002) emisă pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.

La fel, nici caietul de sarcini și nici celelalte documente pregătite pentru angajarea firmei care să realizeze efectiv noul sistem nu au fost făcute publice. Pentru a consulta documentația de licitație au fost acceptate doar firmele care erau atestate conform programului mai sus amintit, iar corespondența cu firmele în timpul licitației s-a purtat doar prin intermediul poștei militare. Contractul a fost câștigat de Rasirom, regia autonomă de soluții de securitate fizică și informatică aflată în coordonarea Serviciului Român de Informații.

Iar secretul asupra noului sistem este păstrat în continuare. ”Sistemul a fost recepționat din punct de vedere tehnic și în prezent este gestionat de către Poliția Locală a Municipiului Sibiu. Nu vă putem permite accesul în camera centrului de comandă și control pentru a face fotografii din motive de securitate, acest sistem de supraveghere înscriindu-se în categoria informațiilor ce țin de ordine și siguranță publică”, răspund, acum, reprezentanții Primăriei municipiului Sibiu.

”Big-brother” în varianta 2019

Cu toate acestea, detalii despre funcțiunile sistemului de supraveghere video au devenit publice în momentul în care administrația locală a elaborat tema de proiectare pentru noua investiție. “Se dorește implementarea unui sistem de monitorizare video a traficului rutier și pietonal care să ducă la creștere gradului de siguranță a cetățeanului în orașul Sibiu“, arată reprezentanții administrației locale în respectivul document.
Principalul rol este al sistemului de supraveghere este ”acela de prevenire și sancționare a unor fapte de natură contravențională sau infracțională în domeniile ordine și disciplină publică, circulație și siguranță rutieră, disciplină în construcții, în domeniul protecției mediului, precum și al activităților comerciale“.
108 camere video au fost montate prin oraș în cadrul acestui proiect. Cele 108 camere (lista completă cu amplasamentele este, de asemenea, secretă) au fost corelate cu alte 15 pe care Primăria Sibiu le-a montat în cursul anului trecut. Iar toate aceste 123 de camere sunt conectate la sisteme care centralizează date complexe și despre traficul rutier din oraș, inclusiv prin analiza traficului de la intrări (numărarea mașinilor, evidențierea acestora după mărime și evidențierea vitezei de trafic). Toate aceste camere ”citesc și stochează automat numerelor de înmatriculare a autovehiculelor din trafic la intrările și ieșirile din oraș“. Iar prin faptul că bazele de date sunt interconectate cu celelalte rețele de date administrate de instituțiile de stat, a devenit ușor de urmărit de către reprezentanții autorităților locale mașina cui se află sau nu în interiorul municipiului, de exemplu.

Camerele au fost instalate prin tot Sibiul. Sursa foto: Rasirom Camerele au fost instalate prin tot Sibiul. Sursa foto: Rasirom

De altfel, informațiile stocate de acest sistem de supraveghere sunt accesibile și reprezentanților Inspectoratului pentru situații de urgență sau Poliției, de exemplu. Administrarea noului sistem este realizată dintr-un nou dispecerat amenajat în noul sediu al Poliției locale, situat pe strada Turismului, la nr. 15. Un al doilea dispecerat, secundar, a fost amenajat în interiorul sediului Primăriei Sibiu din Piața Mare. Acesta va fi folosit doar în situații speciale drept spațiu pentru “celulele de criză“.

Automatizat

Relevant pentru întregul nou sistem video din Sibiu este și softul pe baza căruia funcționează. Spre exemplu, acesta detectează automat incidentele de pe străzile orașului: autovehiculele oprite în trafic, zonele unde traficul este blocat, autovehiculele care circulă pe sens interzis, dar și pietoni aflați pe spațiul carosabil. Noul sistem poate utiliza extrem de ușor și aplicațiile de recunoaștere facială, însă autoritățile locale au evitat să discute despre acest subiect, ca urmare a aceluiași ”secret de serviciu”.

Perioada de garanție cerută în cadrul acestui contract a fost de minim cinci ani. Proiectul este descris drept ”extrem de complex” inclusiv de către cei care l-au realizat. ”Proiectul, extrem de complex, a presupus instalarea de camere de supraveghere în principalele zone publice și artere din oraș. Misiunea specialiștilor RASIROM a fost cu atât mai delicată cu cât multe dintre fațadele pe care au fost instalate echipamente sunt clădiri vechi, monumente istorice care trebuie conservate”, se arată într-un comunicat al regiei coordonată de SRI.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Tex

Acum 3 ani

"...și în prezent este gestionat de către Poliția Locală a Municipiului Sibiu." Ce? Cine? Cred ca e o greseala...sper! Cum.sa lasi politia locala sa gestioneze sistemul asta?! Cum?!
Raspunde

cetateanul neturmentat

Acum 3 ani

Hmmm... Comunistii erau copii dragalasi fata de astia. Iata adevaratul big-brather!
Raspunde

Duracell

Acum 3 ani

Politia locala? Ha Ha Ha!
Raspunde

Zorro

Acum 3 ani

Mda... conform articol camerele vad accidente, blocaje in trafic. Sâmbătă a fost accident cu blocaj pe Calea Dumbravii. Politia a ajuns dupa 35 de minute, pentru ca nu au fost anuntati. Iar Politia Locala statea si se uita la ecrane si nu au trimis pe nimeni. Apropo centrul de comanda e la SRI
Raspunde

Sergiu

Acum 3 ani

Cu asta s-a ales Sibiul dupa samit
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

???

Acum 3 ani

Si cu împăunarea dlui Johannis!
Raspunde

O sugestie

Acum 3 ani

Pentru a mai stavili nesimtirea care incepe sa predomine in traficul sibian, cred ca o utilitate mai mare a acestui sistem, in afara celei de a vedea cine si cati intra si ies din oras, ar fi cea de a se putea sanctiona contraventional pe baza inregistrarilor video generate a tuturor celor care incalca regulilor de circulatie si trimiterea amenzilor prin posta la domiciliul acestora.
Raspunde

Dan

Acum 3 ani

Nu am prins decat foarte putin din comunism dar pe atunci, daca se voia, se stia totul despre cineva (unde cand pleaca si ce face). Pare ca esti nostalgic. Si nu, nu sunt din categoriile enumerate de tine, nu am nimic de ascuns in spatiul public. Imagineaza-ti ca sistemul asta ajunge intr-o zi pe mana unei puteri ostile cetateanului (ceva de genul PSDdragnea, Ciordache, etc) la scara locala in Sibiu si nu numai. Ai tu incredere in cei ce folosesc si cei ce vor folosi in viitor asemenea sitem cate vreme nici macar nu informeaza cetatenii (pt care lucreaza) despre cum este folosit ? Eu unul NU AM. Apropo, uite ce zice comisia de la Venetia: https://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-AD(2007)014-e 29. In general, it is not the monitoring as such which is the most problematic, but the recording of the data and their processing which may create an unlawful interference with the right to privacy, especially if the data have been collected by covert surveillance methods.
Raspunde

Adrian

Acum 3 ani

Din punctul meu de vedere este un lucru foarte bun ca pe fiecare strada din sibiu sa fie amplasate sa avem o siguranta,cand se intampla cate ceva il ia direct de acasa,impotriva acestor camere vor fi cei care vor avea ceva de ascuns, hotii,tâlharii, violatorii,in rest nimeni nu ar fi impotriva,daca sunt comentarii contra inseamna ca acele persoane se enumera printre categoriile de mai sus,vrei sa nu fi filmat stai inchis in casa ta acolo nimeni nu va intra sa te vada ce faci,dar in spatiul pubic nu ai ce cauta daca ai ceva de ascuns sper ca sunt destul de inteles si chiar am fost foarte direct
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cetatean

Acum 3 ani

Cand au fost consultati cetatenii Sibiului sa fie monitorizati ca pe niste roboti? De ce nu suntem intrrbati si nu se exica dezavantajele impotriva cetatenilor?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dan

Acum 3 ani

dinca din caracal semnat cetatean, tu esti? ce ti-e frica?
Raspunde

/////

Acum 3 ani

Nu neaparat. Dar poate asa vor fi mai putine procese de stabilire a paternitatii. Te duci la politie si iti arata filmarile: ora, durata etc. Fain, elegant. De ce sa umbli prin tribunale sa imbogatesti avocatii...
Raspunde

Alex

Acum 3 ani

la ce folos? degeaba sunt camere peste tot daca in fata ecranului sunt niste cercopiteci plictisiti.
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

daca e cu adevarat in mana celor de la politia locala e JALE mare...ei nu sunt in stare sa gestioneze chestii mult mai simple
Raspunde

alt cetatean

Acum 3 ani

Cata vreme summitul a trecut, iar sistemul permite monitorizarea continua a masilnilor ce intra/raman/ies din oras, si a cetatenilor prin recunoastere faciala, etc. iar informatii mai detaliate sunt clasificate, ma intreb in ce masura e respectat art. 26 din Constitutia Romaniei : “Autoritătile publice respectă si ocrotesc viata intimă, familială si privată. Persoana fizică are dreptul să dispună de ea insăsi, dacă nu incalcă drepturile si libertătile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.” Primaria ar trebui cel putin sa dea explicatii despre stocarea si gestionarea datelor !
Raspunde

Luca

Acum 3 ani

Am observat un autoturism care a trecut "pe rosu" . Doresc sa stiu daca a primit amenda in posta , sau nu --- deoarece vreau sa imi dau seama cat de util este acest sistem de supraveghere pentru comunitatea sibiana . Daca au instalat acest sistem doar ca sa se uite politistii locali la un monitor ... nu am rezolvat nimic . Sincer , eu banuiesc ca nu functioneaza si nici ca cineva urmareste aceste camere - de aici aceasta secretomanie .
Raspunde

Alex

Acum 3 ani

Luca, esti simpatic in naivitatea ta. Nu a primit nimic stai linistit. Am fost martor cand unu a trecut pe rosu si politia era pe sensul opus si toata lumea a mers mai departe ca si cum nu s-a intamplat nimic.
Raspunde

scepticul

Acum 3 ani

Vezi sa nu afli! De la cine?!
Raspunde

Alt Cetatean

Acum 3 ani

Despre mitocanii care se pun în fața la semafor sau o zbughesc de pe banda cealaltă si iti dai fata la intrarea dinspre Selimbar ce se știe la POLITIE care o fi ea? Sau dimineata nu se vede prea bine ca nu s-au spălat pe ochi ci doar pe creier cei ce urmăresc programul în direct la TV intitulat dea " nesimțitii,plătitorii de taxe si incompetentii" . Amenzi,Amenzi,Amenzi si iar Amenzi!
Raspunde

fds

Acum 3 ani

Faptul ca aveti cetatenie romana nu inseamna ca aveti si drepturi. Stimati locuitori ai Sibiului sunteti sclavi pe plantatia primariei si a navetistului de la Bucuresti. Consilierii locali si-au dat demisia dupa ce au ridicat masini parcate perfect legal in apropierea primariei? De cand e sistemul acesta ati observat vreun anunt al primariei care sa spuna ca datorita acestui sistem a descoperit ca e o mare neconcordanta intre programul afisat al autobuzelor tursib si programul dupa care circula . A iesit Astrid sa spuna ca a descoperit ca autobuzele nu ies pe traseu si sar in mod frecvent peste curse afisate? A iesit astrid sa ne spuna ca masinile DPC scot fum negru si circula cu mult sub viteza legala ? lucru valabil si pentru autobuzele tursib? ... tocmai a iesit la iveala ca un intreg aparat de stat a musamalizat trafic si exploatare de minori in Caracalpt soldati . Povestea aceea se va repeta si la Sibiu cu comandamentul Nato. Si ca sa revin : sistemul acesta e ca sa va tina pe voi sub control nu ca sa descopere si sa previna cine stie ce incidente. De unde si pana unde Strulica de la Politia Locala e mare agent secret? ... un subiect nedezbatut la nivel national e cine e Politia Locala si care e rostul ei.
Raspunde

Pisti

Acum 3 ani

te plateste putin !
Raspunde

motanul garfield

Acum 3 ani

Baietii aia instruiti din trupele NATO au nevoie si de un debuseu ca sa mai uite rigorile armatei... Caracalienii, baieti intreprinzatori, s-u reprofilat pe asa ceva, au lasat legumicultura altora...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus