Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Gusturile Verii a adus în Piața Mare unii dintre cei mai premiați bucătari din România

Gusturile Verii a adus în Piața Mare unii dintre cei mai premiați bucătari din România

Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană și Masters of Flames Culinary Division au organizat în perioada 9-11 august în Piața Mare a Sibiului Gusturile Verii, un eveniment dedicat gastronomiei locale. Evenimentul a adus turiști și sibienii în fața preparatelor de fine dining, gândite și pregătite de bucătari campioni mondiali.

În Piața Mare sibienii și turiștii au avut ocazia de a degusta mâncarea pregătită de bucătarii profesioniști de Fine Dining. Meniul, compus din cinci feluri de mâncare, a fost pregătit de Chef Marius Rafa, Restaurantul Pop Up în care invitatul special al evenimentului, Celebrity Chef Giorgio Diana împreună cu mai mulți Maeștri Bucătari, ospătari profesioniști și somelieri.

„Povestea pop-up restaurantului din cadrul Gusturilor Verii de la Sibiu s-a născut la inițiativa Președintelui Euro-toques, Radu Zărnescu. Pop-up restaurantele sunt acele edificii de servire a mesei create special într-un eveniment, având toate caracteristicile unui restaurant:  de la ambientale până la cele mai mici amănunte privitoare la servirea mesei. Ideea de a aduce perspectiva globală asupra bucătăriei tradiționale românești, subliniind elementele de bază ale localismului, s-a format în jurul folosirii produsului local, combinând tehnici recunoscute la nivel mondial, adaptate nevoii de a demonstra importanța  acestuia în discursul referitor la definirea bucătăriei regionale, în cazul de față”, spune Iulia Drăguț, organizatorul festivalului.
Materia primă a fost selectată din oferta producătorilor locali, elementele de decor au fost oferite de Grădina Verde iar brânza de la Seviș. S-au ocupat de ele bucătari profesioniști precum Giorgio Diana sau Gigi Ciutacu, executive chef la Ramada Sibiu. El este medaliat cu bronz la Campionatul Mondial al Bucătarilor de la Luxemburg în 2016.

gusturile-verii-sibiu-2019-3

Punctul culminant al evenimentului a fost pregătit de Masters of Flames care au realizat un record național, cel mai mare proțap pe care au fost prăjite simultan 16 carcase de oaie. Proțapul a avut o lungime de 30 de metri liniari și a fost alimentat cu 500 de kilograme de cărbune. O echipă de 20 de bucătari a pregătit marele festin.

Gusturile Verii s-a încheiat în seara de 11 august cu trupa Cargo, care au oferit un concert memorabil în cele peste 60 de minute. Piața Mare a fredonat în cor cele mai celebre melodii ale trupei, precum: „Dacă ploaia s-ar opri”, „Batacanda” sau „Nu mai am țigări”. Concertul s-a încheiat la ora 22:20 după un bis puternic care a lăsat piața cufundată în liniște. Sâmbătă, 10 august, Iris au închis seara culinară pe ritmuri de rock, concert care a strâns sibienii și turiști din toate colțurile centrului istoric. Prima seară a fost încheiată de Compact B care au adus pe scena din Sibiu după un an versurile hitului „Mă voi întoarce”.

sursa: Gusturile Verii sursa: Gusturile Verii

Echipa care a contribuit la realizarea meniului a fost formată din profesioniștii domeniului culinar. Adrian Lucian Șipoteanu este multiplu campion mondial, medaliat cu bronz la Cupa Mondială a Bucătarilor desfășurată la Luxemburg în 2014, câștigător al Trofeului de la Kușadasi, mentorul câștigătorului de la Olimpiada Bucătarilor Junori din India.  Lucian Smith , multiplu campion mondial, a fost medaliat cu aur în Coreea de Sud în cadrul Campionatului Internațional de la Daejon, medaliat cu aur la Kusadasi și Izmir. Adrian Șișiu, medaliat cu aur la în Coreea de Sud în cadrul Campionatului Internațional de la Daejon, este primul bucătar român care ne-a reprezentat la Cupa Mondială de Paste Barilla de la Parma.

sursa: Gusturile Verii sursa: Gusturile Verii

Marian Popvici, câștigătorul trofeului din cadrul Campionatului Internațional din Mongolia 2017, de aceasta dată, și-a etalat cunoștințele în arta somelăriei.

Marius Muntean, executive chef la Golden Tulip din Sibiu, finalist în cadrul Campionatului Culinar Internațional desfășurat în Croația în acest an, a câștigat a 3 medalii de aur și una de argint, fiind astfel automat înscris în marea finala Regională care se va desfășura la Split în noiembrie. Ionuț Antohi, multiplu medaliat cu aur și argint la Campionatul Culinar Internațional de la Kusadasi și  Vasile Bădilă, executive chef din Sibiu, reprezentantul Sibiului Regiune Gastronomică Europeană la Târgul Internațional de Turism de la Berlin au lucrat la masa de bucătari.

sursa: Gusturile Verii sursa: Gusturile Verii

Nu în ultimul rând, Liviu Huțanu, somelier,  este directorul departamentului de Somelieri din cadrul ACEEA. Călina Varga, pastry chef, medaliată cu aur la Campionatul Culinar din Bulgaria și  Șipoș Dorel, pastry chef, medaliat cu aur în cadrul Campionatului din Malta în 2016 s-au alăturat bucătarilor.

Beneficiarii cinelor de fine dining au avut șansa de a degusta preparate gândite și pregătite de multipli campioni, membri emeriți ai Asociației Culturale Euro Est Alternativ, dar și membri ai Euro-toques România.

„A fost un adevărat privilegiu să prezentăm în fața unui public exigent o viziune avangardistă asupra bucătăriei tradiționale regionale sibiene. Ne bucurăm că ni s-a oferit prilejul de a împărtăși taina mâncatului cu sibienii prezenți la Gusturile Verii”, conchide Iulia Drăguț, organizatorul evenimentului.
sursa foto principal: Gusturile Verii

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Gigi

Acum 4 ani

Ca să concluzionăm: un kitsch sinistru
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus