Sâmbătă,
08.05.2021
Ploi Scurte
Acum
9°C

Propunere la Ministerul Educației pentru elevii care vor lua note mai mici de 5 la Evaluarea Națională

Propunere la Ministerul Educației pentru elevii care vor lua note mai mici de 5 la Evaluarea Națională

Elevii care vor lua note mai mici de 5 la examenul de Evaluare Națională nu vor fi acceptați la repartizarea computerizată în liceu. Aceștia vor fi obligați să urmeze o școală profesională. Propunerea a fost discutată la Comisia de Dialog Social, iar decizia finală o va lua Ministerul Educației.

Dacă va fi acceptată, atunci această idee va intra în vigoare chiar din anul școlar 2019-2020 pentru elevii care intră anul acesta în clasa a VIII-a. În ședința Comisiei de Dialog Social de miercuri, 14 august, a fost aprobat un proiect de ordin de admitere la liceu în anul școlar 2020-2021, iar documentul prevede că elevii care nu au media 5 nu intră în repartizarea computerizată la liceu. Adică își vor continua studiile în învățământul profesional sau în școlile duale, nu în liceele teoretice, tehnologice sau vocaționale.

Hotărârea nu este definitivă. Tot Ministerul Educației este instituția care va avea decizia finală, scrie Edupedu.ro, care îl citează pe Iulian Chistache, preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar: „Problema pe care trebuie să o conștientizeze părinții este că un copil care se ducea cu nota 3 la un liceu teoretic avea șanse aproape de 0 să obțină diploma de Bacalaureat. În această situație, își făcea mai mult rău, mergând pe o rută de eșec, în final. De aceea am hotărât ca acești elevi cu medii de admitere de sub 5 să meargă la profesională. Nimic nu îl împiedică pe elevul cu medie de 4,90 ca, la finalul clasei a IX-a, să se transfere la liceu (...)”.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

un pedagog de scoala noua

Acum 1 an

Nu trebuie acceptati la repartizarea computerizata, de acord, insa nu pot fi obligati sa urmeze o scoala profesionala. Asta ar fi un abuz. Trebuie gasita alta solutie pt. cei care au luat sub 5. Eventual inca o proba de verificarea cunostintelor, cu subiecte mai usoare.
Raspunde

S

Acum 1 an

Pfui, ce deștepți sunt ăștia, auzi ca dacă ai luat 3 nu poți lua bacul... DUPA 4 ANI! Asta e mentalitatea profesorilor romani... Pai voi la ce sunteți buni atunci? De învățat pot învața și de la niște roboti sau de pe net, dacă voi va ocupați doar cu predatul, nu sa și ajutați copiii sa se ridice. De acord ca e păcat sa pui sa se chinuie un copil care nu are înclinație spre chestiile de liceu teoretic. Dar cumva ar trebui unite școlile profesionale cu liceele teoretice. De exemplu Lazarul sa aibă și o școală profesionala, căreia sa nu-i zică asa, ci sa fie doar o secție a liceului. Și cumva copiii de la teoretic și cei de la profesionala sa aibă acces opțional la materiile celorlalți, pentru ca pe parcursul celor 4 ani sa se poate muta ușor dintr-o parte în alta. Plus nu ar mai fi o stima a școlilor profesionale.
Raspunde

....

Acum 1 an

Prietene, pui prea multa patima in ceea ce spui si nu vezi realitatea. Stii cati elevi au luat bacul la liceul LIA? Acolo sunt elevii care au intrat cu note sub 5 si pe parcursul celor 4 ani nu s-au redresat. De ce ? Dupa parerea ta, din vina profesorilor... Dar pe ei nici nu i-a interesat sa se redreseze. Si sa stii ca la liceele tehnologice exista posibilitatea ca dupa incheierea cursurilor de la profesionala sa se inscrie in clasa a XI de liceu, adica sa mai faca 2 ani si poate avea si el liceul si sustine bacul. Cum naiba propui ca Lazarul, un colegiu vestit de zeci de ani, sa aiba scoala profesionala? Pe vremea lui Ceasca, faceam practica in productie, la Balanta, Mecanica sau Compa, pt. ca asa erau directivele> cei de la real faceam practica in industria constructoare de masini pt. ca se presupunea ca vom face politehnica. Cei de la Goga mergeau la Steaua Rosie, apoi la biblioteca. Unii vorbesc fara sa cunoasca realitatea.
Raspunde

IOO

Acum 1 an

Foarte bine. O propunere corecta! In ce priveste comentariul lui "un pedagog de scoala noua" ba da, elevii trebuie obligati sa urmeze o scoala profesionala. Daca daca lasi dupa ei o sa ajunga niste someri de succes fara nici o pregatire adica o greutate inutila pe spatele societatii. Oricum calitatea invatamantului a scazut foarte foarte mult. Am vazut absolventi de liceu care nu stiu sa scrie. Chiar si ziarista de la TS Denisa L... chiar daca a terminat faimosul liceu Goga tot nu stie minimele reguli ale gramaticii. Asa ca e normal ca absolventii de 8 clase cu note sub 5 sa nu aiba ce cauta la liceu. Li se poate da desigur inca o sansa, sa repete examenul de capacitate pentru o nota mai mare si sa se reinscrie la repartitie.
Raspunde

S

Acum 1 an

*stigma
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus