Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

A fost lansată prima licitație pentru Comandamentul NATO de la Sibiu. “Terenul propus are 39.994 de mp“

A fost lansată prima licitație pentru Comandamentul NATO de la Sibiu. “Terenul propus are 39.994 de mp“

Ministerul Apărării Naționale a lansat prima licitație publică referitoare la viitorul Comandament al Corpului Multinațional de Sud-Est, care va funcționa la Sibiu.

Deși este vorba de un contract relativ “mărunt“ (are o valoare estimat la 10.000 de lei, fără TVA), procedura lansată de MApN pentru atribuirea acestuia reprezintă primul demers public în care este precizată în mod clar denumirea “Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East/HQ MNC-SE) în cazarma 562 Sibiu“.

Contractul scos la licitație în cursul zilei de luni, 19 august, are drept obiect realizarea studiului topografic pentru viitorul Comandament NATO de la Sibiu, iar beneficiarul acestuia este Centrul de studii și proiectare construcții militare din cadrul MpN. Acest studiu presupune realizarea ridicărilor topografice pentru două obiective. Primul este cvartalul cuprins între străzile Calea Dumbrăvii, Lomonosov, Școala de Înot și str. Nicolaus Olahus – sens giratoriu piața Aurel Vlaicu (vezi foto principală). Al doilea obiectiv este Cazarma 562 Sibiu (cea din spatele ansamblului de clădiri aflate pe Calea Dumbrăvii, unde acum încă mai funcționează Tribunalul), care are o suprafață de 2,6 ha, potrivit datelor din caietul de sarcini al licitației.

Pentru că în jurul proiectului înființării Comandamentului NATO la Sibiu, autoritățile militare păstrează un nivel ridicat de discreție, Turnul Sfatului a apelat la un specialist în geodezie pentru a explica rostul unui studiu topografic precum cel cerut acum de MApN. “Este vorba de o măsurătoare a tot ceea ce este acolo. O astfel de documentație se folosește, de exemplu, pentru elaborarea unor studii de fezabilitate. Cu alte cuvinte, este vorba de documentația prealabilă demarării unor investiții de demolare, reabilitare sau așa mai departe“, explică, în termeni mai puțini tehnici, specialistul în geodezie și topografie.

Un comandament pe patru hectare

Potrivit informațiilor care se deduc din caietul de sarcini al licitației în discuție, viitorul comandament NATO va fi amenajat pe un teren care depășește limitele Cazărmii 562, mai sus amintită. “Terenul propus pentru realizarea obiectivului de investiție imobiliară este localizat în zona centrală a municipiului Sibiu, fiind delimitat de str. Calea Dumbrăvii și str. Școala de Înot. Acesta are suprafața de 39.994 de mp, iar forma în plan este neregulată. Terenul propus pentru construire este proprietate a Statului român, cu drept de administrare al Ministerului Apărării Naționale“, se mai arată în documentația elaborată de MApN. Cele patru ha pe care ar urma să fie amenajate clădirile Comandamentului NATO se suprapun peste cele 2,5 ha are Cazărmii 562 Sibiu, peste un ha și ceva al Cazărmii 3570 Sibiu și peste suprafața de teren aferentă pavilionului A1 (cel ocupat în prezent de Tribunalul Sibiu), cu o suprafață de aproape 4.000 de mp (pavilionul și terenul Cazărmii 3570 urmează să fie incluse în Cazarma 562).

În 2012, Sibiul a mai fost gazda unei reuniuni NATO la cel mai înalt nivel În 2012, Sibiul a mai fost gazda unei reuniuni NATO la cel mai înalt nivel

Procedura de selectare a firmei care să realizeze studiul topografic este programată pentru ziua de joi, 22 august. Firma desemnată câștigătoare va avea termen de 30 de zile să livreze ridicarea topografică. Aceasta va trebui să identifice, printre altele, conturul integral al cvartalului “inclusiv carosabilul străzilor menționate în vederea realizării studiului de circulații), conturul tuturor imobilelor învecinate cazărmii, dar și stâlpii de iluminat, gurile de canalizare, stațiile de autobuz și echipamentele edilitare. Pentru studiul referitor la cazarmă, se cere și identificarea posibilelor rezervoare de combustibil îngropate, obstacolele existente, dar și arborii și arbuștii existenți “care asigură mascarea unității“.

400 de ofițeri NATO

Potrivit informațiilor culese până acum de Turnul Sfatului, viitorul Comandament NATO de la Sibiu va fi responsabil de zona de sud-est a Europei și vecinătățile acesteia. Comandamentul ar urma să devină operațional din toamna anului 2021, iar aici vor lucra aproximativ 400 de ofițeri de Stat Major – adică de rang înalt – din diferite țări NATO. Din cei 400 de ofițeri, șase vor avea gradul de general, iar 38 – de colonel. Cum mandatul (statul la post) fiecărui ofițer într-o astfel de structură este de trei ani, cu posibilitatea de prelungire a mandatului cu încă un an, este de așteptat ca cei 400 de ofițeri să se mute la Sibiu cu familii cu tot. Cartierul în care vor fi aceștia cazați urmează să fie ridicat în continuarea poligonului de la ieșirea din Sibiu înspre Poplaca.

“Comandamentul va începe să facă programări strategice de jocuri operative, cu conotații militare în Marea Neagră. Nu vorbim de o bază militară, ci de un comandament care planifică. Așa cum inspectoratul școlar al unui județ și ministerul planifică, iar profesorii și liceele și așa mai departe operaționalizează. Deci e o enormă dimensiune de responsabilitate la Sibiu care va avea efecte pe toate componentele“, a explicat Victor Aileni, expert NATO, rolul unui comandament precum cel care va funcționa la Sibiu. Potrivit lui Aileni, această structură va reprezenta nu doar “un enorm plus de siguranță“ pentru Sibiu și sibieni, ci și o structură care va genera oportunități de afaceri.

Citește și Interviu. Ce înseamnă viitorul Comandament NATO de la Sibiu? Securitate și mulți bani

Sursa foto principală: Google Earth

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Enola

Acum 2 ani

Cam mult praf în ochi !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Burebista

Acum 2 ani

...nici la rusi nu le o reusit - suntem ocupati ?
Raspunde

Din Sibiu

Acum 2 ani

Ar fi bine sa fie in afara orasului.Sibiul nu doreste sa fie deranjat de zgomote de armament si nici de masinile,elicopterele si avioanele armatei indiferent de culoarea sau numele armatei.
Raspunde

NATO

Acum 2 ani

"Nu vorbim de o bază militară, ci de un comandament care planifică. Așa cum inspectoratul școlar al unui județ și ministerul planifică, iar profesorii și liceele și așa mai departe operaționalizează." Haideți să citim întâi, și abia pe urmă să comentăm.
Raspunde

Iooo

Acum 2 ani

"Sibiul nu doreste sa fie deranjat de zgomote de armament si nici de masinile,elicopterele si avioanele " Esti comic! In viziunea ta, astia o sa faca poligon si aeroport pe Calea Dumbravii :)
Raspunde

marius

Acum 2 ani

nu ar strica o consultare civica.
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

in orice tara civilizata (de ex. Germania ca ne place sa povestim cum e pe acolo!) orice cazarma este in afara orasului...deci 1512, politia SRI-ul, etc etc ar trebui mutateE afara din oras!!! Sa le construiasca sedii noi si ultra moderne, parcari, sali de sport si de ce mai vor ei dar sa fie afara din oras!!! Terenurile din centru sa fie date primariei pentru spitale, gradinite, centre culturale sau sportive, etc. etc.!!! Noi, fraierii facem centru NATO in centru...ca si cum nu e destul de aglomerat!!!
Raspunde

IXI

Acum 2 ani

Nu mi se pare normal sa se construiasca un Comandament la un nivel atat de mare, fara a cere opinia cetatenilor orasului. In primul rand acestia trebuie sa se simta in siguranta. Sunt convins de faptul ca multi nici nu cunosc aceasta informatie. Oare Primaria + Armata nu ar trebui sa organizeze o campanie de cunoastere a acestui proiect si obtinerea acordului cetatenilor, inainte de a se lansa in achizitii de Studii? Este un interes comun al orasului si nimeni nu reactioneaza. Hmmmm, ciudat!
Raspunde

Nairobi

Acum 2 ani

Spitalul Judetean afara din oras si comandamentul NATO in centrul orasului. Daca asta nu e dovada de prostie, incompetenta si rea-vointa nu stiu ce e. Baietii si fetele de la conducere, voi sunteti ok la cap?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

CX

Acum 2 ani

Sibiu = al doilea Caracal
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

USR e fain!

Acum 2 ani

Mai bine s-ar folosi acel teren pentru a se cultiva legume si fructe de calitate, eco si curate, pentru a bea cat mai multe smoothieuri, pentru a se construi piste cu 2 benzi pentru triciclete electrice si prize bine facute pentru a le alimenta! Vrem ca Sibiul sa aiba un vibe fain si diferit!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

edy

Acum 2 ani

ha,ha idiotilor de sibieni in sfarsit constietizati si voi ca nu contati, Bravo, cam tarziu. Voi contati la festivaluri sa aduceti bani in pusculita sasilor.
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

oricand ai libertatea sa te intorci de unde ai venit...sa le spui TU alaora ce si cum!!!
Raspunde

Andy

Acum 2 ani

Domnul edy nu ar trebui sa fie treba ta din moment ce dăm de papa la alții care au renunțat la ori ce înseamnă VENIT. Festivalurile înseamnă să ne afirmăm și noi CULTURA, nu să vedem ce fain este la altcineva în țară. Idioți nu suntem din moment ce nu ducem lipsă de orice ca alții din țară. Hai să învățăm unii de la alții, și să progresăm idiotule (așa mi-ai numit "idiot")
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus