Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Sibianca mutată în Coreea să studieze Go: „Scopul meu este să devin campioană europeană”

Sibianca mutată în Coreea să studieze Go: „Scopul meu este să devin campioană europeană”

Gabriela Vlad este o tânără din Sibiu în vârstă de 19 ani cu o pasiune mai puțin obișnuită, jocul de Go. Ea a făcut parte din echipa lotului național din România la Campionatul European pe Echipe care a adus bronzul în 2019. Este multiplu vicecampion la nivel național încă din 2016, iar acum studiază la BIBA, școala de Go din Coreea de Sud, reprezentând cu mândrie Sibiul.

Jocul de Go a apărut în China în timpul dinastiei Zhou. 2.500 de ani mai târziu, tatăl Gabrielei era cel care o învăța acest joc. La rândul său, Gabriel a descoperit jocul în perioada comunistă și a devenit membru al clubului de Go. Observând de mică pasiunea lui pentru joc, Gabriela a început să joace de plăcere iar apoi în 2015 a început să practice la nivel profesionist.

„Îmi place să numesc Go-ul un sport al minții mai degrabă decât un joc, oamenii asociază termenul de joc cu perioada copilăriei sau activității care nu înseamnă sau nu necesită seriozitate. Acest sport a fost încorporat în familia mea de la o vârstă fragedă, fiind că tatăl meu a descoperit Go-ul în perioada comunismului și a început să frecventeze clubul de pe vremea aceea, astfel îndrăgostindu-se de această activitate. Între timp au apărut alte priorități în viața lui, familia. Când începusem că avem acces la internet acasă a redescoperit vechea lui pasiune, am văzut cât de mult se joacă și am vrut să încerc și eu. Fiind mică, nu am luat în serios acest lucru. Cu timpul s-a creat o legătură puternică între mine și Go iar în 2015 am început să practic”, povestește Gabriela.
Regulile jocului de Go sunt simple: ai nevoie de doi jucători, o tablă și două boluri cu piese albe și negre. Tabla și piesele seamănă cu cele ale jocului „Moară”, dar complexitatea te duce cu gândul la un joc de șah. Piesele se pun pe intersecțiile liniilor, scopul jocului fiind de a crea un teritoriu. Contrar jocului se șah, piesele nu pot fi mutate. Câștigătorul este cel care a reușit să acopere mai mult spațiu pe suprafața câmpului de joc. „Pe cât de simple sunt regulile, pe atât de complicat devine în momentul în care ai trecut de nivelul de începător. Ai nevoie de puțin timp să îl înveți și o viață să îl înțelegi. Go-ul este un joc complex, care pune în mișcare ambele emisfere cerebrale, partea analitică și cea creativă. O diferență considerabilă față de șah este că la un meci de șah mișcările sunt limitate, iar la Go sunt infinite. Este imposibil că joci o partidă la fel ca alta”, detaliază sibianca.

sursa: Gabriela Vlad Facebook sursa: Gabriela Vlad / Facebook

Go-ul i-a oferit Gabrielei oportunitatea de a cunoaște oameni din toată lumea și de a vizita locuri interesante. De asemenea, fiind un joc al minții, Gabriela a reușit să aplice principiile jocului în viața de zi cu zi. În viață ai nevoie de echilibru, control și disciplină, lucruri care se învață pe tabla de Go.

„Cred că în perioada aceasta a vieții mele, identitatea mea se asociază din ce în ce mai mult cu acest sport. Părinții mei știu cât de mult mi-am dorit să plec în Asia pentru a studia Go, acolo jocul este tratat altfel decât în Europa. Anul acesta am participat la Campionatul Național Feminin la Vatra Dornei unde am întâlnit un domn foarte amabil din Germania, Antonius Claasen care a fost surprins de atitudinea și entuziasmul meu pentru Go. La câteva zile de la terminarea concursului, m-a contactat și împreună cu academia de Go din Seoul, BIBA, mi-au oferit o bursă. Motivul pentru care am decis să plec este pentru că iubesc acest sport și vreau să îl studiez în profunzime. Scopul meu este să devin campioană europeană la categoria feminină, dar am răbdare și muncesc pentru a îndeplini acest scop”, spune ea.
La nivel național, cele mai bune rezultate ale Gabrielei au fost de vicecampioană națională la feminin în 2016, a fost medaliată cu bronz în 2017, 2018 și 2019. Este vicecampioană națională la categoria sub 20 de ani în 2016 și a luat medalia de argint la categoria sub 18 ani în 2016 și 2017. În 2019, împreună cu echipa lotului național de juniori din România, a reușit performanța de a aduce acasă medalia de bronz de la Campionatul European de Echipe, în spatele Rusiei și al Franței.

sursa: Gabriela Vlad Facebook sursa: Gabriela Vlad Facebook

Gabriela a ajuns de o lună în Coreea și studiază șase zile pe săptămână la școala de Go, dintre care cinci zile opt ore pe zi și una patru ore, singura ei zi liberă fiind duminica. Momentan se concentrează pe cursurile de Go și pe învățarea limbii, fără a uita de odihnă. Încă nu a început facultatea, pentru că spune că pentru ea este mult mai important să înțeleagă dedesubturile jocului, dar încă nu a luat o decizie permanentă.

„Este o altă lume. Oamenii sunt respectuoși, îți zâmbesc pe stradă și nu își arată deloc vârsta, nici fizic dar nici la nivel comportamental, ceea ce este bine, rămân copii mereu. Vremea este foarte caldă și umedă, aproape că e imposibil de respirat, iar mâncarea este foarte picantă. Gusturile diferă față de cele europene dar dacă te obișnuiești poate să îți placă. Curățenie, organizare și un spirit relaxat în general. Vreau să mă axez pe Go momentan, să îmi dau seama exact ce va însemna pentru mine și în viitor, iar după ce voi trage niște concluzii voi acționa în cauză, să îmi formez o carieră stabilă și că studiez la o facultate. Din păcate cu cât deschid mai mult ochii și îmi lărgesc orizonturile, cu atât mă distanțez mai mult de România”, conchide Gabriela Vlad.
sursa: Gabriela Vlad Facebook sursa: Gabriela Vlad Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu, sibianul

Acum 4 ani

Felicitari si succes! Totusi, cred ca avem scopuri in viata mai inaltatoare si motive mai bune de cheltuit banii (si asta e adevarat, depinde ai cui sunt…)!
Raspunde

Mr X

Acum 4 ani

Cred ca articolul ar trebui nitel retusat...contine cam multe greseli...probabil de transcriere.
Raspunde

Gabriela Vlad

Acum 4 ani

Motivele de cheltuit banii și visele personale nu ar trebui să aducă forfote în massmedia și mai ales într-un comentariu. E visul meu, mă mândresc că am ajuns aici, iar modul cum îmi cheltuiesc banii este strict personal. Sunt cu o bursă mai ales, deci de fapt nu eu cheltuiesc bani, ci alți oameni mă sprijină financiar.
Raspunde

Ciprian

Acum 4 ani

Nu te lasa impresionata de comentariile rautacioase. Orice performanta, orice realizare, mica sau mare, este intampinata (mai ales in comentariile de pe acest site) de o sleahta de hateri si troli. Chiar daca, prin absurd, cineva ar reusi sa obtina pacea mondiala, tot va gasi o gramada de comentatori care sa carcoteasca si sa identifice parti negative. Felicitari pentru determinarea cu care iti urmaresti pasiunea si mult succes!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus