Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Studiu: sibienii sunt printre cei mai bogați români. “Sibiul a devenit preferatul investitorilor“

Studiu: sibienii sunt printre cei mai bogați români. “Sibiul a devenit preferatul investitorilor“

Locuitorii județului Sibiu au o putere de cumpărare peste media României, fiind la același nivel cu Brașovul. Avantajul Sibiului, se arată într-un studiu referitor la puterea de cumpărare a românilor, este că “a devenit preferatul investitorilor“.

Capitala și județe Ilfov, Timișoara și Cluj sunt poli de dezvoltare la nivel național, ai căror locuitori au o putere de cumpărare cu cel puțin 20% mai mare decât media pe țară, se arată într-un studiu întocmit de GfK România. Imediat după locuitorii acestor județe, următorii români cu o putere de cumpărare peste medie (cu 12 – 20% mai mare) sunt sibienii și brașovenii, mai arată studiul celor de la GfK, care arată că venitul net pe cap de locuitor a crescut în cursul anului trecut cu 18 procente.

“Sibiuș a devenit preferatul investitorilor care vin în România, fiind atractiv pentru industria auto şi IT. Cel mai mare angajator industrial din judeţ şi gigantul în industria auto, Continental, şi-a extins investiţia în 2018, urmat de alţi jucători mari (Kika Automatizare) care îşi transferă activităţile în această regiune“, subliniază realizatorii studiului. Comparativ cu Brașovul – situat pe același palier al puterii de cumpărare – Sibiul are o industrie mai puțin diversificată. “Braşovul s-a dezvoltat pe mai multe segmente de piaţă, în principal pe imobiliare şi Business Service, datorită numărului de oameni cu deprinderi tehnice şi abilităţi lingvistice, a poziţionării geografice centrale, a costurilor mai scăzute faţă de alte locuri şi a condiţiilor foarte bune de trai“.

“Indicele privind puterea de cumpărare măsurat de GfK reprezintă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, din salarii, pensii, ajutor de şomaj şi alocaţii pentru copii, după scăderea taxelor şi a contribuţiilor sociale“, studiul GfK România
Studiul celor de la GfK face și câteva previziuni, potrivit cărora ritmul de creștere al Sibiului îl va depăși în curând pe cel al Bucureștiului. La fel, orașe al căror potențial industrial va fi valorificat în perioada următoare sunt și Alba Iulia (catalogată drept “lider naţional absolut în rândul oraşelor inteligente din ţară, cu cele mai multe proiecte smart city implementate“), dar și Aradul, care și-a dezvoltat conexiunile cu rețeaua europeană de drumuri.

„Se estimează că Sibiu, Braşov, Arad, Constanţa şi Alba Iulia sunt oraşele care, în curând, vor cunoaşte o dezvoltare mai mare decât Bucureştiul, tocmai pentru că au o infrastructură bună, dar şi centre universitare care să formeze piaţa forţei de muncă. Nu în ultimul rând, un alt factor care schimbă harta dezvoltării locale este dinamica costurilor - zonele clasice de dezvoltare devin scumpe pentru noii investitori (cazul Clujului care are în 2019 cele mai scumpe terenuri de spaţii industriale din ţară), iar asta îi determină să se orienteze spre zonele mai puţin explorate ale ţării. De asemenea, competiţia regională se intensifică odată cu disponibilitatea fondurilor europene. În acest sens, unele judeţe au adoptat strategii şi alianţe pentru impulsionarea atragerii acestor fonduri pentru a-şi dezvolta infrastructura, cum este cazul «Alianţei Vestului» - o alianţă între patru judeţe - Cluj, Timiş, Arad şi Oradea - menită să impulsioneze atragerea finanţărilor pentru dezvoltarea regională”, apreciază cei de la GfK România.

Bucureștiul, Clujul, Timișul și Ilfov vor rămâne, în continuare, “polii tradiționali“ de dezvoltare economică. În “competiție“ vor intra în perioada următoare și alte județe, care în prezent se află ușor peste media națională a puterii de cumpărare: Prahova, Argeş, Constanţa, Alba şi Arad. “Aici se prefigurează creşteri economice notabile, ele servind drept sateliţi ai marilor centre economice şi beneficiază de investiţiile jucătorilor care îşi reamplasează activităţile în proximitatea marilor centre economice care devin neîncăpătoare (Cluj, Timişoara, Braşov). Tot aceste oraşe ocupă locuri de top la absorbţia fondurilor europene şi la dezvoltarea infrastructurii. Arad şi-a asigurat un număr foarte mare de conexiuni de transport cu reţeaua europeană de drumuri, în timp ce Alba Iulia este lider naţional absolut în rândul oraşelor inteligente din ţară, cu cele mai multe proiecte smart city implementate”, se mai arată în studiul citat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Porfir Radauteanu

Acum 4 ani

Evident ca in Sibiu se traieste BINE! Nu suntem injugati cu milioane de euro sifonate de la bugetele oraselor inspre catedrale megalomanice. Nu! Excedentul bugetar se varsa la Bucuresti multumita marinimiei consiliilor si primariei, nu din cauza ca nu sunt in stare sa cheltuie, sa investeasca, ce aduna. Alea sunt vorbe sudiste!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Chivuta Giubega

Acum 4 ani

In sfarsit se recunoaste valoarea sibienilor, sa mai aud vreun prapadit de sudist ca se crede superior! Stie toata lumea ca o ducem BINE!
Raspunde

Johnny Cash

Acum 4 ani

Ho Ho, mai usor cu mandria asta prosteasca, tipic bucuresteanca sau timisoreanca :"noi suntem destepti ca ne-am nascut aici, ailalti sunt toti prosti ca s-au nascut altundeva". "Prapaditii" aia din sud au pus umarul semnificativ la ascensiunea Sibiului in ultimii ani, ascensiune care s-a diminuat in ultimii ani multumita primaritei actuale. Asa ca hai mai bine la munca, mai avem multe de facut aici daca vrem sa nu o luam la vale! Si sa votam un primar mai bun data viitoare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mariola Rudaru

Acum 4 ani

Sibiu-din 1191 fara saraci
Raspunde

Silviu

Acum 4 ani

Cu ce ne incanta statistica asta?!? Poate cu preturile nesimtite din piete?? Sibiul este unul dintre cele mai scumpe orase din Ro, asa ca mai usor cu puterea de cumparare....
Raspunde

Nelutzu

Acum 4 ani

Sunt tare curios cum o sa influenteze asta modul de raportare la capitala.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus