Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
13°C

CJ Sibiu va concesiona pentru 40 de ani terenul în valoare de peste 2 mln. euro pentru un Centru expozițional și de afaceri

CJ Sibiu va concesiona pentru 40 de ani terenul în valoare de peste 2 mln. euro pentru un Centru expozițional și de afaceri

Consiliul Județean Sibiu intenționează să concesioneze, prin licitație publică, un teren și o construcție pentru ridicarea unui Centru expozițional și a unui incubator de afaceri. Valoarea imobilului (teren și clădire) depășește 2,7 milioane de euro. CJ Sibiu a avut patru propuneri pentru acest teren.

Pe ordinea de zi a ședinței CJ Sibiu de săptămâna viitoare se află proiectul de hotărâre privind „aprobarea Studiului de oportunitate, a Raportului de expertiză extrajudiciară de evaluare imobiliară și a concesionarii prin licitație publică a imobilului teren și construcții aparținând domeniului public al Județului Sibiu, situat în municipiul Sibiu, strada Alba Iulia, nr. 73, înscris în CF nr. 128475 Sibiu, în suprafață de 27.267 mp”.

Autoritățile județene vor astfel să aprobe două documente din care reiese că pentru construirea unui centru expozițional în Sibiu terenul pe care acesta trebuie să fie ridicat trebuie să fie dat în concesiune „pentru o perioadă cât mai lungă, în limitele legislației”. În proiect se menționează perioada de 40 de ani.

„Redevența minimă de la care pornește licitația publică pentru concesionarea imobilului este de 110.050 euro pe an, conform studiului de oportunitate”, se menționează în proiectul de hotărâre.
Terenul propus spre concesionare se află în imediata apropiere a Aeroportului Internațional Sibiu, fiind în propietatea CJ și în administrarea Aeroportului, cu ieșire spre șoseaua Alba Iulia. Acesta are o suprafață de aproape două hectare, 27.267 mp, iar pe acesta se află și o construcție cu o suprafață de 2.975 de mp, care în trecut era folosită drept hangar pentru repararea elicopterelor și celulă de alarmă. Evaluarea imobiliară arată că valoarea terenului este de 2,1 milioane de euro, iar a construcției existente - de 616.735 euro.

teren cerut aeroport google erah

Propunerea de concesionare a imobilului respectiv a fost vociferată încă anul trecut de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu printr-o adresă către CJ: „Clădirea fostului atelier de reparat elicoptere este construit din beton și sticlă și nu a mai fost folosită în ultimii zeci de ani, fiind în acest moment în stare de conservare. Terenul este înierbat natural, neîntreținut și nu are folosință aeronautică sau de altă natură. Clădirea se află în avansată stare de degradare. Pentru această clădire și terenul înconjurător, Regia Autonomă Aeroportul Internațional Sibiu face cheltuieli de mentenanță și pază, fără a avea veniturile asociate unei exploatări economice”. Reprezentanții CCIA Sibiu estimau atunci că renovarea și punerea în funcțiune a clădirii existente ar costa între 750.000 și 1.000.000 de euro, conținând în această estimare costurile de proiectare și execuție ale unui centru de afaceri și evenimente, iar pentru partea de incubator de afaceri ar urma să fie edificată o clădire nouă, costul fără dotările de specialitate, fiind estimate la 550 de euro/mp, pentru o suprafață de 2.000 de mp. Astfel, în iunie 2018, CJ Sibiu a adoptat o hotărâre prin care și-a însușit propunerea de concesionare.

Mai multe detalii despre solicitarea camerei de comerț, în articolul „Oamenii de afaceri sibieni cer județului trei hectare pentru un Centru de afaceri. Lângă Aeroport”.

În raportul de aprobare, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean, a argumentat necesitatea luării acestei decizii, descriind situația imobilului: „Ca urmare a însușirii propunerii de concesionare, s-a procedat la dezmembrarea și înscrierea ca poziție separată a suprafeței de teren ce face obiectul concesionării (...)”.

Studiul de oportunitate a fost elaborat de Societatea EPMC Consulting SRL, în care se menționează că „oferta de spații pentru organizarea de târguri și expoziții în județul Sibiu și împrejurimi este destul de redusă, în condițiile unei cereri  în creștere, majoritatea evenimentelor de acest fel  fiind organizate în săli de evenimente cu destinații mixte”. Sunt oferite ca exemplu Sala Transilvania și Redal Events Ballroom.

Specialiștii care au elaborat studiul de oportunitate le transmit autorităților că pentru realizarea acestui centru expozițional și a incubatorului de afaceri sunt mai multe constrângeri, printre care necesitatea realizării unui PUZ pentru funcțiunile propuse, Planul Ubanistic General neincluzând în prezent aceste funcțiuni. Totodată, aceștia apreciază că din punct de vedere socio-economic, ideea răspunde unei necesități a județului, însă menționează că pentru incubatorul de afaceri „trebuie avută în vedere reducerea pe cât posibil a perturbării activității de business de zgomotul specific zonei”.

Potrivit datelor din Studiul de oportunitate, valoarea estimată a investiției pentru realizarea incubatorului de afaceri este între 900.000 - 1,2 milioane de euro; pentru reabilitarea hangarului - între 700.000-850.000 euro, iar pentru amenajarea terenului, a parcărilor și alte cheltuieli - 500.000 euro. Timpul estimat de realizare a investiției este de 1 an pentru centrul expozițional și 1,5 ani de la aprobarea AC pentru incubatorul de afaceri.

Menționăm că din datele furnizate de CJ Sibiu firmei care a realizat studiul autoritățile județene au mai avut alte trei propuneri pentru acest teren: construirea unui terminal cargo și alte servicii cu specific aeronautic (în valoare de până la 10 milioane de euro); dezvoltarea serviciilor comerciale la aeroport (prin extinderea aeroportului, construirea unui mall de dimensiuni mari, a unui business centru, a două hoteluri, parcare supraetajată etc. - valoarea nu a fost specificată); precum și dezvoltarea serviciilor aeroportuare (servicii către companiile aeriene).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

14 comentarii

Brian Loman

Acum 1 an

Păi nu tot voi scriati zilele trecute că Iordănescu a fost dovedit colaborator la securității?
Raspunde

A

Acum 1 an

Dar lucrurile astea, nu trebuiesc facute privat? Nu pe banii publici? Sau in '89 nu am scapat de comunism ci doar de un comunist anume? O firma privata care ar face lucrul asta ar avea motivatia sa aibă profit deci se va asigura ca merge vine, statul mizeaza pe faptul ca il va sustine de la buget deci daca merge bine, daca nu, nu.
Raspunde

raspandache

Acum 1 an

Mor de ras. In loc sa foloseasca acel teren pentru imbunatatirea infrastructurii aeroportuare hai sa-l dam unui colaborator al securității. Ma crucesc cand ma gândesc ca astia sunt votati cu ochii inchisi si la doua patru sau cate maini sunt necesare de catre prostii planetei, sclavii de plantatie ai Sibiului.
Raspunde

Ina

Acum 1 an

Au mai facut unii in Valcea un mare centru expozitional si acum sta aproape parasit, doar inghite bani. Probabil au luat modelul de acolo (Centrul de Convenții și Expoziții Nord-Oltenia – Oltexpo)
Raspunde

Cârcotescu

Acum 1 an

Poate facem acolo și un birou de...turnat, că, colaboratori avem, nu-i problemă!
Raspunde

Ironim

Acum 1 an

Huo!!! Teren dat unui turnator!
Raspunde

Asaniciodata

Acum 1 an

DNA SA VINA SA VA IA‼ VA VEDEM DE LA SIBIU !! Ciuma rosie decide si la CJ SIBIU .?
Raspunde

Vartolomei Radu

Acum 1 an

AEROPORTUL este al orasulii si juetului Sibiu .D.na Campeanu , furandu-i (terenul) il condamni la subdezvoltare.Daca faci acest lucru D.ta o efemera sefa de judet vei avea toate sansele de a fi catalogata ori de o prostie crasa si vei ramane cu acest stigmat ori vei fi intr-un final partase la o excrocherie pentru care sa platesti din plin . JOS MAINILE MURDARE DE PE VIITORUL AEROPORTULUI SIBIU .
Raspunde

Robert

Acum 1 an

Îmi spune și mie cineva ce înseamnă " incubator de afaceri"???? Ce rol are...ce venituri poate genera??? Că parcă a mai fost unul prin zona...acum parca e restaurant acolo. Ăla a adus vreun ban la buget...niste rezultate...palpabile...etc? Că dacă nu...chiar nu vad de ce daca ai avut unul...care prob nu a avut rezultate din mom ce s a transf in restaurant...trebuie sa faci un altul???
Raspunde

Gica

Acum 1 an

Nu stiu ce interes public ar servi un centru de afaceri lângă aeroport vizavi de moara Cibin. Un administrator corect ar tb sa l intereseze numai sumele de bani pe care le ar obține inschimbul terenului ce fac acolo treaba lor : coteț de găini sau cosmodrom.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Foarte bine!

Acum 1 an

Un foarte bine! Aeroportul de la Cj foarte aproape,de laTg.Mures se poate redeschide daca se doreste dezvoltare cu aeroporturi si speram ca se va face la BV. Sibiul si zona de extindere de la 0-10 km ar trebui sa fie centralla si turistica si pt.populatie.Avem istorie si avem ce arata.In plus sa nu uitam de poluarea si pericolul de la aeroport/avioane care in viitor se va afla probabil in centrul orasului.
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Mizerie de cj. Interese personale mai mari decât cele comunitare
Raspunde

HOP

Acum 1 an

astia sa faca orice numai sa fure ....mariti aeroportul,lasati povestile cu afaceri ,ca doar la furat va sta capul,sper sa ajungeti in puscarii,neispravitilor !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pentru sibieni

Acum 1 an

Pentru cei cu dezvoltate proaeroport in special cargo.Ce dorinti sa importati de afara si nu se poate lucra la noi? Patrunjel ??pt ca ce exporta Romania de moment inca nu merge pe avioane! Locatia aeroportului a fost conceputa pt un singur om si un singur avion nu pt.ce visati si doriti voi cei proavioane fara gandire,viziune si studii.Aeroportul se afla la 6,5 km de Piata Mare Sibiu. Inteleg ca cei ce comenteaza dezvoltarea fara strategii nu sunt din Sibiu.Merge orice si iriunde ca in oltenia .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus