În zece ani municipiul Sibiu s-a dezvoltat și s-a modificat dramatic. Multe locuri din oraș au trecut prin schimbări atât de drastice, încât deja ne este greu să le mai recunoaștem sau să ne amintim cum arătau. Vechi fabrici au fost demolate, iar în locul lor au apărut clădiri țanțoșe, moderne care străbat orașul. Locuri „uitate de lume” sunt vii și colorate.
Turnul Sfatului a împlinit în 23 august 10 ani. Timp în care am crescut constant. 10 ani am încercat să fim, zi de zi, oglinda Sibiului. Am sărbătorit 10 ani tot prin muncă și am demarat o serie de articole prin care vrem să vă arătăm cât de mult s-a schimbat Sibiul într-o decadă.
Cine își mai amintește cum arăta zona din jurul teatrului? Magazine mici cu de toate străbăteau aleea, mult kitsch și tot felul de nimicuri. Copii se puneau la coada pentru un carton de suc Trompi în timp ce bunicile sau mamele verificau chioșcurile cu papuci de casă sau pijamale de „bumbac”. În 2019 turiștii îți fac poze lângă zidul decorat de artistul Dan Perjovschi, care în fiecare an în timpul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu mai adaugă câte ceva.
Restaurantul „Casa Frida” deschide Strada Nicolae Bălcescu, a rămas cam la fel. Au ținut cont de trend și au făcut terasă închisă dar cred că toți sibienii pot spune că Frida este un restaurant de încredere, nu va pleca de acolo niciodată.
În urmă cu zece ani Buratino nu stătea pe stradă împărțind baloane, dar nici nu erau atât de multe terase. Cuburile de publicitate sunt noi, iar strada pare mai aglomerată.
Galeriile Comerciale Pacea sunt în centru parcă din totdeauna, dar acum zece ani încă se construia fațada. Cea mai frumoasă stradă din oraș era blocată de utilajele pentru construcție.
Piața Mare a rămas constantă, nu sunt multe schimbări, inclusiv statuia lui Gheorghe Lazăr este pe poziție.
Casa Albastră se colora în 2009. Se finaliza lucrarea și s-au atârnat afișele care anunțau deschiderea Galeriei de artă Românească. Casa Albastră a rămas la fel de albastră și continuă să găzduiască expoziții temporare.
Piața Mică, locul ideal pentru cafele, mâncare și ocazionalul pahar cu vin. Câteva fațade refăcute, o zonă de parcare, care în 2019 este mai plină ca niciodată. Terasele sunt înflorite și mai spațioase și mașinile mai scumpe.
Casa în care a fost tipărită în 1828 Gramatica Românească a lui Ion Heliade-Rădulescu” sau „Casa în care a fost redacția ziarului Schul-und Kirchenbote. O clădire care a plantat un șantier de lucru în Piața Mică pentru aproximativ opt ani. În 2019 este una dintre noile clădiri ale Primăriei Municipiului Sibiu și găzduiește opt servici pentru sibienii.
Clădirea a avut mai multe utilizări pe parcursul anilor, a fost magazin de haine, depozit, restaurant, băcănie, sediul Societății de Științe Naturale și în 1895 s-a mutat Garda Financiară. În memoria recentă a fost și este cafea, patronii s-au schimbat și clădirea a fost renovată.
Podul de la Piața Cibin nu mai e ce a fost. Cu țevi de metal groase seamănă mai mult cu podul Harbour din Sydney. În Sibiu în loc de Opera House mergem la Piața Cibin, un loc la fel de pitoresc.
Oamenii din zona spun că „podul de lemn a fost uitat de lume și uite cât a rezistat”. Podul de lemn din Piața Cibin probabil că ar fi fost încă drept peste apă dacă nu ar fi fost înlocuit. Acum când treci podul ești dezmierdat de parfumul florilor.
Teatrul de vară a fost pierdut de Primăria Sibiu în 2009, de atunci sibienii nu au mai avut parte de teatru în aer liber. Nu am mai avut nici cum să pozez locul, dar am găsit scena folosită pentru Anul Centenarului. Este o memorie simpatică pentru ceea ce a fost odată o arenă de teatru. Acum, aici este noul sediu modern al Casei de Cultură a Municipiului.
Abel a fost demolat, iar parcarea s-a mărit considerabil. Ruina clădirii ce avea să fie hote a rămas neschimbată și neatinsă de timp.
Gara este într-un proces masiv de renovare dar fațada este identică, nici nu ai spune că au trecut 10 ani peste Piața Gării.
Balanța, o fabrică comunistă, mare și impresionantă. Demolată. Investitorii au construit blocuri moderne, ideale pentru proaspăt căsătoriți. Aceeași zona a dat Sibiului și primul loc de joacă privat.
Vă mai amintiți de criza sibianului cu sensuri giratorii și sensuri unice pe care a stârnit-o fostul primar, Iohannis? Perioada aceea pare de mult apusă, moda s-a păstrat în oraș și din când în când mai apare câte unul mic.
Sibiul a devenit oraș mare, s-a dezvoltat în ultimii zece ani, librăria-tipografie Polsib din Sibiu a fost demolată. Imediat a fost ridicat un Kaufland și o clădire de birouri.
În febra sensurilor giratorii din Sibiu s-au construit două în același timp. Acum sunt înflorate, șoferii s-au obișnuit cu ele iar cozile par mai scurte.
Dacă treci pe la sensul giratoriu și mergi pe Calea Dumbrăvii o să dai nas în nas cu turnurile gemene. În 2009 încă se construiau și tot orașul vuia la auzul veștilor despre cât de mari și moderne o să fie. În 2019 au devenit mai invizibile pentru sibieni.
Voi ce părere aveți despre modificările din ultimi zece ani?
Credit foto: 2009 – Silvana Armat; 2019 -Ovidiu Matiu și Denisa Laicauf
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Gardă Financiară Sibiu , Anul Centenarului , Piaţa Gării , Casa Albastră , Dan Perjovschi , Piata Mare , Primăria Sibiu , Piața Mică , Calea Dumbrăvii , Galeriile Comerciale Pacea , Turnul Sfatului , Festivalului Internaţional , Primăriei Municipiului Sibiu , Ovidiu Matiu , Piaţa Cibin , Silvana Armat , În Sibiu , Gheorghe Lazăr , Royal Opera House , Denisa Laicauf , Ştiinţe Naturale , Casa Frida , Strada Nicolae Bălcescu , Gramatica Românească , Ion Heliade , Ovidu Matriu
Vizualizari: 39669
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Joe Doe
Acum 1 oră
MergeTreaba
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Georje
Acum 2 ore
Uncas