Joi,
13.08.2020
Cer Senin
Acum
17°C

Plita pe gaz continuă să fie preferata românilor: care sunt motivele?

29 August 2019 08:54

În prezent, atunci când vine vorba de aparate de gătit, tot mai multă lume face trecerea spre plite cu inducție, cuptoare electrice și renunță la clasicele aragaze. Cu toate acestea, plita pe gaz rămâne în continuare cel mai des întâlnită în casele românilor. Care sunt motivele?

Tehnologia a avansat, iar acest lucru începe să se vadă și în bucătăriile noastre. Pe piață găsim o multitudine de variante atunci când vine vorba de aparate de gătit, de la plite electrice standard la plite electrice vitro-ceramice sau chiar plite cu inducție, vârful tehnologiei actuale. Și, totuși, așa cum spuneam, plita pe gaz continuă să rămână „regina”.

Explicațiile au de-a face nu doar cu obișnuința (cu toții am crescut în case cu clasicul aragaz, iar în mintea multora rămâne în continuare singura modalitate de plită pentru gătit), ci și cu multitudinea de avantaje pe care le are în continuare plita pe gaz față de mai avansatele tehnologic surate ale sale.

Primul avantaj? Plita pe gaz e mai ieftină, iar pentru mulți dintre români acest aspect este unul important. Dacă bugetul pentru achiziția unui aparat de gătit nu este foarte mare, acestea vor fi primele luate în calcul. Evident, există și plite pe gaz mai scumpe, care folosesc materiale de cea mai bună calitate, dar chiar și acestea sunt mai ieftine decât „suratele” lor electrice din aceeași clasă superioară.

Alt avantaj? Gazul e mai ieftin decât curentul electric. Fie că e livrat prin rețeaua de distribuție, fie că vine într-o butelie, gazul este opțiunea mai accesibilă din punct de vedere economic.

Tot la capitolul avantaje putem trece faptul că plita pe gaz oferă o temperatură mai mare de gătit și nu are nevoie de timp pentru a ajunge la temperatura maximă, la fel cum se întâmplă cu plitele electrice. În plus, multe case se încălzesc iarna și de la „aragaz”, astfel că gătitul devine 2 în 1, încălzind și casa pentru câteva ore bune.

Evident, însă, că există și dezavantaje, dar în general oamenii sunt mai atenți la avantaje, mai ales când e vorba de „băgat mâna în buzunar”. La capitolul dezavantaje, plita pe gaz suferă la următoarele capitole:

- distruge vasele de gătit, pentru că temperatura mare și flacăra deschisă degradează vasele. - emană căldură și noxe. Prima poate fi un imens neajuns vara. În plus, eficiența plitelor cu gaz este mică, de circa 35-45 de procente. Acest dezavantaj poate fi anulat însă de costurile mai mici ale combustibilului, cum am arătat deja. Și să nu uităm de noxe: butanul descompus în dioxid de carbon și vapori de apă trebuie evacuat cumva din încăpere.

- pericolul de explozii și incendii: o plită pe gaz e mereu un risc, dacă o comparăm cu un model electric. De aceea se recomandă verificarea periodică a funcționării sistemelor de siguranță și o atenție sporită în manipularea unei astfel de plite.

Comentarii

2 comentarii

iolanda

Acum 11 luni

domnu' injineri, calculul economic nu se face in lei/kW pentru amandoua sursele? ca la ora actuala si gazul metan dupa ce iti este spus in metri cubi dupa aplicarea unui coeficient se transforma in kW... iar elea 35-45 de procente cum se compara cu expresia non-ISO "costurile mai mici"? iar finalul: "se recomandă verificarea"... se recomanda? sau se plateste?
Raspunde

McD

Acum 11 luni

Aberatii...o plita electrica cu inductie incalzeste apa la 100 C de trei ori mai repede decat o plita pe gaz, deci unde este economia??? Unde mai pui ca nu degaja aceeasi cantitate de caldura in bucatarie si functioneaza doar pe suprafata de contact a vasului cu plita!! Comparatia este nerealista, mai informati-va....apoi mai vorbim!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus