Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Propunere la Primăria Sibiu: să curățăm râul Cibin așa cum se întâmplă la Cluj cu Someșul

Propunere la Primăria Sibiu: să curățăm râul Cibin așa cum se întâmplă la Cluj cu Someșul

Consilierul local Adrian Bibu propune curățarea râului Cibin prin aplicarea unui sistem plutitor de colectare a deșeurilor. Acesta a oferit exemplul Clujului.

La ședința consiliului local Sibiu de joi, 29 august, Adrian Bibu a propus aplicarea unui sistem plutitor e colectare a deșeurilor pe Cibin.

„De data aceasta, vreaus să atrag atenția asupra deșeurilor care ajung din curțile noastre în Delta Dunării și apoi în Marea Neagră. Ca să ne dăm seama de amploarea dezastrului, vă voi spune că în fiecare zi se scurg din Dunăre în Marea Neagră 4,2 tone de plastic. Sursa este Administrația Rezervației Bioseferei Delta Dunării.

Propun aplicarea pe Cibin a modelului aplicat la Cluj pe Someș - un sistem plutitor de colectare a deșeurilor de pe apă; o țeavă din polietilenă de înaltă densitate care direcționează deșeurile pe două spații special amenajate de pe mal, de unde sunt ridicate de firma de salubritate a orașului. Sistemul a fost testat și îmbunătățit să facă față și la canapele, dulapuri și alte obiecte”, a spus Bibu.

Ideea i s-a părut „excelentă” primarului Astrid Fodor, care a spus la finalul ședinței consiliului local că aceasta va fi  analizată: „să vedem cum o implementăm”.

Exemplul de la Cluj

În vara acestui an, pentru a preveni poluarea Someșului și a malurilor sale cu deșeurile provenite din afara Clujului (din amonte), Primăria Cluj-Napoca a înlocuit sistemul existent de colectare a deșeurilor de pe râul Someș din zona ștrandului Sun – cartierul Grigorescu cu un baraj plutitor – țeavă corugată.

Potrivit administrației locale, înlocuirea a fost necesară, deoarece vechiul sistem plutitor de colectare nu a rezistat presiunii și a fost spart de plutitorii mari care veneau pe Someș din amonte: canapele, dulapuri, cotețe de animale de dimensiuni mici, frigidere etc.

sistem deseuri somes cluj boc

Noul baraj plutitor este o țeavă corugată din polietilenă de înaltă densitate. Este formată din țevi structurate cu pereți dubli, peretele interior este neted și cel exterior profilat, acoperit cu un înveliș din prelată rezistentă la presiune, schimbări climatice și intemperii.

Acest tip de țeavă este recomandat pentru construcția/instalația de canalizare pluvială, construcția de rețele de retenție – detenție pentru sisteme anti-viitură, amenajări hidrotehnice. Sistemul de iluminat cu panouri foto-voltaice și camera de supraveghere, alimentată de asemenea cu energie solară, sunt funcționale și nu au suferit modificări.

sistem deseuri somes la cluj 1

Deșeurile astfel colectate sunt preluate periodic de primărie prin compania de salubritate.

FOTO: Facebook/Emil Boc

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Cris

Acum 2 ani

Sa curatam creierul oamenilor sa se comporte ca atare si din Oceanuri , lacuri sa nu mai facă lada lor de gunoi proprie, același lucru valabil pentru conducătorii de mașini care arunca pe geam gunoiul , sau parchează si scot scrumiera plină de chiștocuri si o golesc pe trotuar... sau Câmpurile pe lângă hornbach care sunt pline de gunoaie si plastic si pungi, tot de la conducătorii auto presupun ...este o problema la nivel mondial...
Raspunde

Johnny Cash

Acum 2 ani

Daca le cureti creierul de ghiolbanism nu mai ramane nimic din el :-)
Raspunde

SItu

Acum 2 ani

si poate curatam creierul si de "oceanuri" si "chistocuri".
Raspunde

Incepeti cu zona Turnisor

Acum 2 ani

O sursa majora de mizerie o reprezinta romii de pe malul Cibinului din zona Zavoi, care neavand contract cu nici un operator de salubritate arunca gunoiul pe malul Cibinului si pe campul din apropiere. Incepeti curatenia de acolo!
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

..trebuie si un primar cum are Clujul!
Raspunde

Facem Dregem Aburim

Acum 2 ani

Sa curata... sa facem.. sa drege,... Dar ce ce nu ati dat amenzi pana acum ? De ce nu ati eucat populatia si neamurile proaste de la sat si de la oras care arunca mizerii in rauri ?!?!? De ce nu faceti controale la grataristi pe valea Sadului sau Curmatura ?!?!? Ca dupa ei raman gunoaiele, care nu sunt aruncate in rau !!!???!?! Sa facem... sa dregem... sane scarpinam si sa dam vina pe altii. FACETI, faceti odaata, treburile astea. Controlati si camioanele cu lemne de exemplu care coboara de la Sadu sau Paltinis !!! Ce ziceti de treburile astea ?.... sau sunt neamurile voastre si sunt scutite de controale ?! Sa nu laudam atata clujul, ca e o groapa de gunoi acolo de ai impresia ca esti in zimbabwe si daca mergeti prin cartiere mai laturalnice e tot haos. Sa ne uitam mai bine in jur si sa facem.... nu sa asteptam sa faca unu la cluj ceva, sa ne luam si noi dupa el !!! Autoritati de carton presat, de 2 lei, platite degeaba, cam asa suna treaba asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus