Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Sibiul duce inovația medicală peste granițe. „Ne bucurăm că ne-am putut împărtăși cunoștințele”

Sibiul duce inovația medicală peste granițe. „Ne bucurăm că ne-am putut împărtăși cunoștințele”

O echipă de medici din Sibiu a realizat alături de medicii din Bulgaria o intervenție chirurgicală miniminvazivă care la noi în oraș este realizată încă din 2015. Pentru țara vecină, intervenția a fost o premieră.

O echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Polisano MedLife și Facultății de Medicină din Sibiu a efectuat primele intervenții de chirurgie valvulară aortică endoscopică alături de o echipă de medici bulgari. Intervențiile reprezintă o premieră atât pentru sistemul medical din țara vecină, cât și pentru rețeaua de spitale Acibadem, care deține unități moderne în Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia, etc. Acest tip de operație chirurgicală se realizează la Spitalul Polisano MedLife încă din 2015.

Echipa medicala - premiera Bulgaria

Patru pacienți diagnosticați cu stenoză aortică severă, una dintre cele mai frecvente și grave afecțiuni ale inimii, au fost operați pe cale minim invazivă, fără deschiderea sternului, de către echipa mixtă de medici români și bulgari, coordonată de Prof. Univ. Dr. Victor Costache, specialist în chirurgie cardiacă şi doctor în ştiinţe medicale și Dr. Assen Kelchev, șeful secției de chirurgie cardiovasculară de la Acibadem City Hospital.

„Această procedură minim invazivă are avantaje multiple, de care pacienții Polisano MedLife beneficiază de mai bine de 4 ani. În primul rând, durerile postoperatorii sunt reduse la minim, la fel și perioada de spitalizare, pacienții fiind externați după doar trei zile de la intervenție, în timp ce operația clasică, prin sternotomie, necesită spitalizare pentru cel puțin o săptămână. În plus, se adaugă avantajul unei reintegrări aproape imediate în viața socio-profesioanlă, aspect extrem de important pentru pacienți”, a declarat Victor Costache.
Colaborarea dintre medicii români și cei bulgari a început în luna iunie a acestui an, atunci când o echipă condusă de Dr. Assen Kelchev a efectuat un stagiu de pregătire, timp de o săptămână, la Centrul de Boli Cardiovasculare Sibiu din cadrul Spitalului Polisano Medlife, unul dintre centrele de referință din Europa de Est în domeniul chirurgiei valvulare endoscopice.

Echipa medicala - premiera Bulgaria (2)

„Susținem dezvoltarea chirurgiei cardiace minim invazive și în alte centre, motiv pentru care echipa de medici sibieni s-a implicat pro bono în această acțiune. Ne bucurăm că am putut împărtăși cunoștințele noastre colegilor din Bulgaria și că tot mai mulți pacienți cu afecțiuni cardiovasculare vor putea beneficia de efectele procedurilor revoluționare”, a adăugat Dr. Costache.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Moczan Daniel

Acum 4 ani

Felicitări,domnule Costache...ați ridicat prestigiul medicinei sibiene,implicit al celei românești spre beneficiul pacienților care vă cer ajutorul...toată stima și considerația noastră...Un sibian
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus