Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
14°C

Interviu cu preparatorul fizic, Alessandro Cittadino: FC Hermannstadt a fost o echipă care mi-a dat mult de gândit

Interviu cu preparatorul fizic, Alessandro Cittadino: FC Hermannstadt a fost o echipă care mi-a dat mult de gândit

Alessandro Cittadino este un preparator fizic în vârstă de 30 de ani, originar din Catanzaro, Italia. Și-a început cariera la echipele din liga a 3-a din Italia, până a ajuns să lucreze pentru Verona. A venit în România la Botoșani, iunde l-a întâlnit pe antrenorul Costel Enache. Cei doi au făcut o echipă bună împreună, alăturându-se și antrenorul secund, Cătălin Munteanu. Acest trio este cel care stă pe banca celor de la FC Hermannstadt de la începutul acestui sezon și care funcționează foarte bine împreună.

Alessandro Cittadino a fost de acord să răspundă la câteva întrebări pentru un scurt interviu, primul de la venirea lui la Sibiu.

alessandro2

Cum ai decis că vrei să fii un preparator fizic?

Este o poveste lungă pentru că am vrut să fac asta de când eram doar un copil. Am fost un jucător de fotbal până la vârsta de 17-19 ani, dar din cauza unor accidentări m-am oprit din a juca. Am mers la o facultate și intre timp m-am decis că este cel mai bine pentru mine să fiu un preparator fizic. La început am lucrat cu copii și adulți, dar nu profesioniști și după aproximativ 10 ani am ajuns aici în România unde lucrez în acest domeniu.

Cu ce fotbaliști celebri ai lucrat în timpul carierei tale?

Cei mai buni jucători cu care am lucrat până acum cred că sunt cei de la Verona din Seria A: Romulo și Iturbe. Îmi amintesc că atunci eram un preparator foarte tânăr. Eram foarte rușinos și emotiv la început, fiind prima echipă de un nivel ridicat cu care am lucrat.

De ce ai decis să vii în România?

Nu a fost chiar o decizie, mai mult o oportunitate. Am fost sunat de un alt preparator fizic din țară și mi-a spus că ar fi o ocazie bună pentru mine să mă dezvolt. Nu a fost o decizie pentru că nu am avut mai multe variante dintre care să aleg. În schimb, mă bucur foarte mult că am ajuns în România, a fost unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au întâmplat.

alessandro4

Cum ți s-a părut trecerea de la nivelul la care ai fost în Italia, la nivelul la care ești aici?

Pentru mine a fost ca și cum am trecut de la zi la noapte. În Italia am lucrat cu jucători tineri din liga a 3-a din orașul meu natal Catanzaro, dar aici am ajuns la Liga 1. Am ajuns aici lângă un antrenor ca și Costel Enache care este la un nivel foarte înalt. Mă învață mereu foarte multe în ceea ce privește legătura pe care trebuie să o am cu jucătorii, cum să acționez în diferite situații atunci când lucrezi cu niște adulți. A fost destul de greu la început, dar le mulțumesc lui Costel Enache, lui Cătălin Munteanu și altor oameni pe care i-am avut lângă mine, care m-au ajutat să trec mai ușor peste toate etapele acestea. Eu nu sunt român și mi-a fost mai greu până m-am obișnuit cu tipologia omenilor de aici.

alessandro3

Îți place Sibiul? Ce îți place cel mai mult să faci aici?

Sibiul este un oraș minunat, nu am avut până acum timp să-l vizitez foarte mult, dar din ce am văzut până acum este un oraș care îmi amintește de casă. Catanzaro este, de asemenea, un oraș medieval și seamănă mult cu ceea ce am găsit aici. Sibiul este un oraș plin de viață, cu foarte multe evenimente pentru toate gusturile. Am participat și eu la câteva dintre ele, în funcție de cum mi-a permis programul, precum Focus in the Park și încă câteva din Piața Mare. Oamenii mi s-au părut foarte calmi și îmi place să trăiesc printre ei. Am mai stat în alte orașe din țară precum Botoșani sau Ploiești, dar pentru mine Sibiul și Brașovul sunt mai presus de toate.

Ai încercat pizza din Sibiu? Cum ți se pare în comparație cu a voastră, autentică?

Sunt o persoană care este deschisă la ce e nou și am încercat în primul rând mâncarea tradițională din România. Pot spune că iubesc micii, grătarul în cea mai mare parte, sarmalele și mămăliga. În schimb, ciorba nu e chiar preferata mea, poate din cauză că acum este prea cald, dar la iarnă cu siguranță o să se schimbe situația. Pizza din Sibiu nu este cea mai bună din lume, dar nici nu este rea. Am găsit și câteva restaurante cu specific italienesc aici, mâncarea nu este la fel cum o face mama mea acasă, dar e bună. Prefer totuși să aleg mâncarea românească aici și să o las pe cea italienească pentru când merg acasă.

alessandro6

Ce credeai despre FC Hermannstadt înainte și ce crezi acum, după ce ai venit la echipă?

Anul trecut, FC Hermannstadt a fost o echipă care mi-a dat mult de gândit. De multe ori jucau meciuri de calitate, dar erau și multe meciuri în care parcă nu se lega nimic. Cred că a fost o situație destul de ciudată și complicată pentru ei anul trecut. Au avut multe provocări de-a lungul sezonului, dar acum că sunt aici printre ei, realizez ce calitate ridicată au acești jucători. Managementul care e în spatele echipei este unul foarte bun și mi se pare că tot ceea ce este aici merge destul de bine. Pot spune că am întrebat câteva lucruri despre cum era antrenamentul lor înainte și după două zile de când am venit deja mergea totul perfect. Am fost foarte impresionat de asta pentru că de obicei trebuie să aștepți o perioadă până lucrurile ajung la nivelul pe care ți-l dorești. Aici totul s-a mișcat repede și foarte clar încă de la început, iar acum după 2-3 luni de când sunt aici pot spune că nu am întâmpinat probleme. Îmi place foarte mult să lucrez cu acești jucători, nu s-au plâns nici la cele mai grele antrenamente și dau tot ce pot.

Ești aici cu familia ta? 

Sunt singur aici, dar aștept ca în următoarele luni să se schimbe asta, prietena mea va veni aici.

alessandro5

Cât de mult crezi că îi afectează pe jucători că nu joacă în Sibiu?

Nu este ușor să jucăm meciurile în deplasare și am observat că suporterii din Sibiu sunt foarte pasionați de fotbal și de tot ceea ce înseamnă FC Hermannstadt. Este greu să nu ai suporterii lângă tine, deși știu că mulți dintre ei încearcă să ajungă chiar și în aceste condiții la meciuri. Sper că aceste probleme se vor rezolva repede și că vom juca pe stadionul nostru în fața celor care ne susțin.

Ce mesaj ai pentru suporteri?

Vreau să le transmit că sunt minunați, că am văzut multe comentarii în mediul online și știu că sunt acolo pentru noi indiferent de rezultate. Ei sunt cei care înțeleg că încercăm să dăm ce e mai bun și sunt cei care ne ajută să facem față adversarilor. Mă bucură foarte mult felul în care ne susțin și le mulțumesc pentru iubirea pe care ne-o transmit.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bianca Laura Lăpădat

de Bianca Laura Lăpădat

Sport, Sănătate Telefon: 0769 28 1942 E-mail: bianca[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus