Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Viața Reginei Maria pusă în scenă. Spectacol de teatru la Săliște

Viața Reginei Maria pusă în scenă. Spectacol de teatru la Săliște

Spectacolul de teatru ,,Regina Maria, Regina Tuturor Românilor. Jurnale de război, 1916, 1917, 1918” se va juca în Săliște. Evenimentul are loc sâmbătă, 7 septembrie, și va comemora viața tumultoasă a Reginei Maria.

Sala festivă a liceului „Ioan Lupaș” din Săliște va găzdui spectacolul de teatru ,,Regina Maria, Regina Tuturor Românilor. Jurnale de război, 1916, 1917, 1918”, în regia Lianei Ceterchi. Academia de sub munte invită publicul sâmbătă, 7 septembrie de la ora 18:00 pentru a urmării evenimentele importante din viața Reginei Maria. Intrarea este liberă.

Jurnalele de război sunt doar o parte a vieții Reginei, reprezentând un fragment din istoria națională conturată de tragedie și frământare. Viața ei este strâns legată de popor, respirând o dată cu oamenii de pe front. „Nu-mi pot închipui o soartă personală separată de soarta țării”, spune Regina Maria.

Personalitatea ei este seducătoare și captivantă, fiind greu de surprins, cuprins și retrăită de actor. Parcursul anilor de război 1916-1918 sunt plini de întâmplări, lupte interne și externe, momente de disperare și suferință, momente de eroism glorios, momente de trădare și dezamăgire sau agonie.

,,Câte tragedii, câtă suferință, nenorocire, nădejde, disperare am trăit în acești doi ani. De necrezut câtă muncă și câte eforturi! Toate au fost o muncă binecuvântată, m-au adus foarte aproape de inima poporului meu, m-au adus aproape de mizerie, durere, sărăcie și nevoie. Am învățat să nu mă feresc de nici un efort. Acum pe drumul de întoarcere, strigătul <<Împărăteasa tuturor românilor>> e o realitate…”, scrie Regina Maria la finalul celor doi ani de război.
Spectacolul este regizat de Liana Ceterchi, scris împreună cu dramaturgul Edith Negulici. Muzica live este asigurată de Elena Albu iar partea de sunet și video este coordonată de Leo Bacica, Ana Turos și Gabriela Alexandru. Costumele sunt realizate de Alina Gurgută. Spectacolul este realizat în parteneriat cu UNITER, Arhivele Naționale ale României, Asociația România Culturală și Editura Humanitas.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus