Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
7°C

Interviu cu Yann Bidan, managerul primei grădinițe în sistem canadian din Sibiu: „Noi nu vedem elevii stând în linie și uitându-se la tablă”

Interviu cu Yann Bidan, managerul primei grădinițe în sistem canadian din Sibiu: „Noi nu vedem elevii stând în linie și uitându-se la tablă”

Prima grădiniță în sistem canadian din estul și centrul Europei s-a deschis în Sibiu la începutul acestei săptămâni. Grădinița funcționează după curricula din România pe care se aplică sistemul de învățare canadian. Sistemul este bilingv, se bazează pe colaborare și pe adaptarea teoriei învățate în viața reală.

Yann Bidan, un executiv francez care are si cetățenie română, deține o diplomă de licență în International Business și o diplomă de masterat în Financial Engineering. A fost expus de-a lungul timpului la diverse experiențe multiculturale. A studiat în Suedia, Marea Britanie și Franța, a lucrat la New York, Londra și Barcelona. Este managerul general în cadrul Maple Bear din Europa Centrală și de Est și este implicat direct în propagarea sistemului canadian. Acum locuiește în Sibiu și am vorbit cu el despre ce înseamnă sistemul canadian și cu ce este diferit față de cel tradițional.

Cum veți aplica sistemul canadian pe cerințele școlii românești?

Yann Bidan: Când venim într-o țară ne uităm la obiectivele pe care trebuie să le atingem. De exemplu, în România un copil de patru ani are nevoie de anumite abilități. Maple Bear se asigură că implementează metodologia canadiană păstrând la bază aceleași calități pe care un copil trebuie să le însușească.  Curricula va fi respectată în totalitate și vom îndeplinii toate condițiile necesare pentru a face posibil acest lucru. În orice țară am fost, Maple Bear a respectat curricula școlară și poate chiar a devenit superioară curriculei din locația respectivă. La nivel de grădiniță este în totalitate în limba engleză, noi nu le predăm limba engleză dar le predăm totul în limba engleză.

Aveți această flexibilitate din partea statului?

Y.B.: În România avem destul de multă flexibilitate să facem posibil acest lucru, dar vom încerca totuși să păstrăm la un anumit număr de ore pentru limba română. La școală va fi implementat un program bilingv. Vom preda în limba română materiile apropiate de România, de exemplu literatură română, istoria românilor sau matematică. Am înțeles că matematica este foarte importantă în România, dar momentan discutăm dacă va fi predată în engleză sau în română. Materiile pentru testările PISA se vor preda în limba engleză, precum științele și alte materii similare. Noi avem metode diferite de predare față de sistemul din România, acesta este de fapt diferența majoră. În comparație cu școlile tradiționale noi nu vedem elevii stând în linie și uitându-se la tablă. Tot procesul de învățare se bazează pe colaborarea directă cu elevii, prin lucrul în echipă sau prin cercetarea pe care elevii vor fi nevoiți să o facă.

sursa: Ziarul Financiar sursa: Ziarul Financiar

Este vorba despre un sistem non-formal sau formal?

Y.B.: Sistemul este foarte formal, nu are legătură cu metodele non-formale de predare. Sistemul este identic cu cel canadian, este vorba despre un ajutor pentru învățare. Noi încercăm să îi facem pe copii să devină pasionați de învățat și de materiile pe care le studiază. Elevii vor iubi matematica și vor iubi învățatul în comparație cu elevi care se plâng în mod constant de faptul că au de învățat prea multă teorie. Acest sistem învechit îi face pe copii să se detașeze de realitatea imediată și să uite de ce matematică este distractivă, interesantă și îi va ajuta să aibă în viitor un anumit servici.

Cum se simt copiii, mai ales cei de la grădiniță?

Y.B.: Grădinița la care copiii au fost până în acest moment îi învăța anumite lucruri în limba engleză. Din acest motiv ei nu au fost total pierduți în prima zi de grădiniță. La început poate fi vorba despre un șoc, având în vedere că totul este în engleză și cel mai probabil ne vor răspunde în limba română. Este perfect normal să se întâmple acest lucru atâta timp cât profesori persistă cu limba engleză și copii înțeleg. La vârsta lor vor învăța foarte repede limba engleză, deși poate la început se vor adapta puțin mai greu dar vor începe să copieze limba de la profesori. Acest lucru s-a întâmplat în toate țările în care noi am fost. Cel mai important este că la finalul zilei copii iubesc Maple Bear, iubesc învățatul și iubesc matematica. Așa am reușit noi să creștem atât de repede.

Ce părere au părinții, care este opinia generală?

Y.B.: Nu pot spune ce părere au toți părinții, dar pot să rezum pe scurt opiniile lor. La început, pentru că părinții nu înțeleg clar ce înseamnă sistemul canadian, părinții vin pentru programul bilingv. Motivul pentru care rămân este metodologia canadiană. Cam acestea sunt părerile părinților în general.

În Sibiu există școală germană și finlandeză. Mai era nevoie și de o școală canadiană?

Y.B.: Eu cred că diversitatea din Sibiu face parte din ADN-ul canadian, o diversitate pe piață este întotdeauna mai bună pentru consumatori. Având o gamă largă de servici din care pot alege părinții vor fi mai împliniți. Având o nouă opțiune, cea canadiană, părinții vor putea fi mai atenți în alegerile pe care le fac.

Care este programul de învățare?

Y.B.: Vorbim despre un program de învățare constant și pe tot parcursul zilei, atât în școală cât și la grădiniță. Am observat că în România sunt și programe scurte de școală, astfel orele de învățare se învârt în jurul primelor patru ore. În acest mod părinții care optează pentru un program scurt vor putea lua copilul din clasă. Pentru cei care nu pot lua copilul după cele patru ore, școala va avea program și după unde copii vor aprofunda materia sau se vor putea relaxa în cadrul activităților organizate. Am ajuns la concluzia că elevii se pot concentra numai dimineața într-un interval orar scurt. Din acest motiv lucrăm cu copii intens dimineața și apoi avem un program mai relaxat.

Fiecare grupă este supervizată de trei persoane simultan, un educator-învățător, un asistent și un profesor de limba engleză. Orarul este de patru ore de învățare, astfel la ora 13:00 programul se încheie. Cu toate acestea, luând în considerare graficul de muncă al părinților, programul continuă până la ora 18:00. La grădinița de pe Bulevardul Victoriei, numărul 58 fiecare părinte poate achita o sumă diferită la finalul lunii, din cauza orarului flexibil. Programul de bază este de 1.000 de lei pe lună.

Sursa foto principal: Ziarul Financiar

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

5 comentarii

mina

Acum 3 ani

N-am aflat nimic. Ce si cum vor face?
Raspunde

un curios

Acum 3 ani

Cum nu ai aflat nimic? Citat "fiecare părinte poate achita o sumă diferită la finalul lunii, din cauza orarului flexibil. Programul de bază este de 1.000 de lei pe lună." -
Raspunde

Confuzie

Acum 3 ani

Str. Dealului nr. 6 este adresa Școlii Finlandeze. Grădinița Maple Bear se află în aceeași clădire?
Raspunde

Haos

Acum 3 ani

Cum au ajuns ăștia să pună mana pe toate clădirile centrale din Sibiu, in timp ce sunt licee in Sibiu care stau in Chirie , sau lipsesc in unele cartiere grădinițe sa
Raspunde

Natalia

Acum 3 ani

Mare brânză. Ce tot ii lingem pe străini și consideram ca la ei e totul waw, de aia un copil mediocru dupa școală noastră este geniu la școală lor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus