Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Magazinul Dumbrava spre faliment? Patron: ”Noul mall o să ne mănânce cu totul!”

Magazinul Dumbrava spre faliment? Patron: ”Noul mall o să ne mănânce cu totul!”

Magazinul Dumbrava - celebrul simbol comunist al Sibiului, a trecut prin mai multe transformări, dar acum afacerile merg prost ca niciodată. În ultimul an mai multe afaceri de familie s-au închis din cauza chiriilor prea mari și a lipsei condițiilor. Am vorbit cu angajații și reprezentanții firmelor care funcționează aici, iar ei au mărturisit că sunt pe punctul de a renunța. Dacă magazinul nu se va moderniza, afacerile nu vor avea nici o șansă după deschiderea mall-ului din Sibiu. Holurile sunt goale iar spații de închiriat sunt destule, chiar și la parter.

Magazinul Dumbrava se îndreaptă vertiginos spre închidere din cauza lipsei clienților și chiriilor prea mari. Condițiile din Dumbrava lasă de dorit, iar clienții nu au unde să se oprească pentru o cafea sau un suc. Și dacă vor să le cumpere ca să le savureze pe drum este imposibil. Acesta este doar una dintre problemele semnalate de angajați. Magazinul Dumbrava seamănă mai mult cu un târg, un talcioc din anii 90, când de fapt este un magazin cu haine noi, înglobând zeci de afaceri de familie. Oamenii întreprinzători care fac asta de ani de zile acum au ajuns în pragul disperării.

Magazinul- Dumbrava- (4)

 

Magazinul de la parter, din dreapta intrării principale, este un stand mic și plin de haine. Hainele se adresează vârstnicilor, dar din raft în raft sunt expuse și haine pentru tineri. „Ne merge prost. Merită sau nu să ținem afacerea, nu mai avem ce face. Trebuie să stai”, explică o tânără angajată.

De mulți ani la parter este amenajat un spațiu cu lămpi și lustre. Angajata spune că magazinul abia supraviețuiește iar patronul a fost nevoit să aducă bani de acasă.

„Ne merge prost, toată lumea se plânge. În iulie am reușit să ieșim pe zero. Chiria e mare pentru încasările din complex, suntem două angajate, iar asta înseamnă salarii. În mai și aprilie șefa a trebuit să aducă bani de acasă. Dar uite, arată ca la talcioc, nici atmosfera nu e prea plăcută. Oamenii preferă să meargă la magazinele mari, nu știu cum o să fie noul mall. Noi mai avem încă marfă și mai stăm dar nu știu cât”, spune angajata.
 

La parter sunt câteva spații goale. Dacă în urmă cu câțiva ani comercianții se băteau pe locurile din această zonă, acum bate vântul. Etajele superioare au probleme și mai mari, holurile sunt goale și comercianții vorbesc mai mult între ei decât cu vizitatorii. Magazinul de genți de la etajul unu se află în aceeași situație.

„Merge prost, în ultimul an foarte prost. Mai avem noroc cu nunțile și poate acum că începe școala. Eu stau aici toată ziua și au mai mult aud <<revenim>> din partea clienților. Nici nu sunt condiții, măcar pentru clienți. La mall mai poți bea o cafea sau un suc, mai mănânci ceva, dar aici nu e nimic. Oamenii nici nu mai au așa mulți bani, mergea prost de câțiva ani, dar acum este groaznic și cu noul mall o să fie și mai rău. Chiria este scumpă pentru încasările noastre. Eu îmi doresc să modernizeze, dar nu cred că se va întâmpla. Noi nu mai știm ce să facem, pentru că deja au plecat mulți. Sunt numai spații goale”, detaliază patroana magazinului.
Magazinul- Dumbrava- (2)

Magazinul de haine de la etajul doi, cel din partea stângă de lângă scări, este gol constant. Pe lângă haine, patronul a început să vândă și cu obiecte decorative, dar tot liniște a rămas.

„Groaznic. E gol tot timpul, intră lumea mai mult să se ferească de soare. Se plimbă. Ne merge prost rău, plecăm rând pe rând. Când se va deschide noul mall o să fim terminați. Vine decembrie și poate atunci mai ieșim din gaură. Din ianuarie ori o să plecăm, ori jucăm table și cărți. Abia supraviețuim cu taxe și chirie. Dar uite cum arată, ar trebui renovat. La Deva s-a putut face, aici de ce nu? Colegul a plecat săptămâna trecută. Ce să mai facem”, spune indignat patronul.
La celebrul magazin de covoare Atrial, de la etajul trei din fața scărilor, povestea se continuă la fel. Magazinul a fost deschis în urmă cu 20 de ani, ca o afacere simplă de familie. Patronul spune că nu este dispus să închidă deși afacerea merge prost.
„E sărăcie mare aici. Când se va deschide și noul mall o să ne mănânce cu totul. Așteptăm luna decembrie, din primăvară încă încerc să acopăr găuri, a trebuit să aduc bani de acasă. Se tot închid magazine. Etajul este jumătate gol. Ar trebui să se modernizeze, dar nu cred că se va întâmpla. Nici nu ne mai vine să ne angajăm după atâta vreme. De când au deschis chinezii la subsol s-au cam închis afacerile aici”, detaliază patronul.
Magazinul- Dumbrava- (3)

Chiriașii se plâng inclusiv de situația toaletelor, acestea nu sunt modernizate și sunt comune. Pentru femei, mai ales, situația este neplăcută. „Toaletele sunt la comun, e urât să stai la baie și să intre cineva peste tine”, spune angajata unui magazin de haine.

Singura afacere care continuă să funcționeze fără probleme este magazinul de casete și CD-uri. Patronul recunoaște că sunt momente bune și momente proaste. „Sunt perioade și perioade. Acum a mers bine cu turiștii, mai merge și prost, dar se echivalează cumva”, povestește antreprenorul.

Magazinul Dumbrava s-a deschis în 1978 și a trecut prin mai multe transformări, în decursul anilor. În perioada comunistă era singura mare opțiune a sibienilor pentru cumpărături. O mare parte dintre comercianți lucrează aici încă de pe vremea lui Ceaușescu.
Magazinul- Dumbrava- (10) Magazinul- Dumbrava- (7) Magazinul- Dumbrava- (4) Magazinul- Dumbrava- (3)

Magazinul- Dumbrava- (4)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

38 comentarii

Klaus

Acum 4 ani

This place is a mess and has done nothing to stay competitive. Hopefully it will go bankrupt and someone with a vision can make it great. Such a waste of space!
Raspunde

Adi

Acum 4 ani

Pai sa plece toate turcismele si chinezismele si sa vina pe 2 etaje H&M si pe alte 2 Noriel si ceva restaurante (de exemplu). Atunci se va schimba Dumbrava.
Raspunde

A

Acum 4 ani

Daca citesti comentarile de pe Facebook de la articolul asta iti dai seama ca in Sibiu avem asa: - Snobi (multi veniti din mediul rural sau din alte orase mai sub-dezvoltate) care se simt ca si cum au devenit oameni de cultura pentru ca sunt in Sibiu; - Oameni care habar nu au ce vorbesc; - Pseudo-arhitecti; - Snobi care cumpara doar de la "firme de fite" gen H&M, C&A si Zara desi sunt firme de calitate medie in tarile de origine; Patronu' magazinului foloseste banii din chirii sa isi finanteze alte proiecte in Brasov, Bucuresti si litoral iar nimeni nu il trage la raspundere.
Raspunde

Snob

Acum 4 ani

Prefer de 100 de ori magazinele enumerate de tine decat mizeriile actuale. PS: Chiar si tu te incadrezi perfect la “oamenii care habar nu au ce vorbesc”.
Raspunde

hai domn muntean ca acum chiar trebuie sa faci ceva

Acum 4 ani

acest magazin, de mult trebuia sa se modernizeze. cu toata impotrivirea patronilor, s-a ajuns la un moment zero. sa vedem ce se va alege de el. al treilea mol din sibiu? cam mic dar poate il face pentru strumfi...
Raspunde

sibianul realist

Acum 4 ani

Vezi sa nu! Probabil dorreste maximum de profit cu minimum de investitie si efort!
Raspunde

Stefan Crisan

Acum 4 ani

E trist ceea ce citesc despre un magazin mare ca Dumbrava unde mergeam mereu la cumpărături, țin minte că se găsea orice, chiar îmi pare rău să aud că e spre faliment. Sper într-o renovare și diminuarea chiriilor pentru a atrage mai mulți patroni pentru că ar fi păcat să închidă un magazin cu o istorie ca acesta.
Raspunde

nostalgic

Acum 4 ani

Se gasea orice la inceput, cand a fost dat in folosinta> subsol> alimentara si menaj, parter : cosmetice, galanterie, bijuterii, paetarie, etajulI: destinat copiilor si adolescentilor, etajul doi, destinat doamnelor, etajul trei, destinat domnilor si articolelor sport. Vremuri bune1
Raspunde

Sergiu

Acum 4 ani

Asa le trebuie. Putea fi primal mol din țară.
Raspunde

A

Acum 4 ani

1) gramatica 2) sigur se facea primul "mol" din tara in Sibiu, un oras mediocru si nu in Bucuresti.... Uneori am impresia ca majoritatea Sibienilor si nou venitilor in oras dorm si se afla intr-un vis foarte frumos care e departe de realitate...
Raspunde

Unul

Acum 4 ani

Nu cred ca ii baga in faliment desi ar trebui. Acel magazin reconditionat corespunzator cu subsolul transformat in parcare pentru clienti (max 2 ore parcare gratuita, dupa care 1000 lei/ora) cu magazine care nu incearca sa vanda marfa de targ la pret de brand. Magazinul Dumbrava poate supravietuii daca schimba tactica... daca nu, daramat.
Raspunde

Mimi

Acum 4 ani

Trebuia sa mearga “propretarul” doar pana la Brasov, sa vada cum s- a modernizat magazinul Central( aste inca de foarte multi ani)!! Dar, în opinia mea, s-a multumit cu “Daca nu curge, pica!” Acum o sa pice de tot, si asta la propriu !
Raspunde

@@@

Acum 4 ani

Exact! magazinul Star, fost Central e o bijuterie: numai articole de marca!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Din toate “ magazinele generale “ construite duoă un proiect unic in toate reședințele de județ din țara Dumbrava ( interior și exterior ) este cel mai hidos . Cel mai frumos modernizat este in... Iași ! Ce concluzie trageți ?
Raspunde

vasile

Acum 4 ani

Fara suparare- Managementul magazinului trebuia sa se implice mai mult. Eu nu am mai fost la Dumbrava de "T" ani!!! Dece?! Pai clar seamana cu un talcioc.Standuri ingramadite, culoare sugrumate etc.Trebuie renovat total 100%.Amenajate spatii de vanzare bine delimitate.Trebuie schimbata aranjarea vitrinelor, care arata ....tare rau.etc.
Raspunde

Rares

Acum 4 ani

"Managementul magazinului", suna prea pretentios si oricum asa ceva nu exista. Cine are magazinul stie bine cum trebuie sa arate si ce trebuia facut, dar nu au avut interes. Interesul a fost, investitie minima si profit sa iasa. Deh, mentalitate de Jina. Asta e Sibiul!!!
Raspunde

S

Acum 4 ani

Am putea sa avem o inițiativa ca în occident. Sa ne facem drum și pe acolo când avem ceva de cumpărat, ca să susținem micii comercianți. poate găsim ceva care ne place. Deși e greu, la cum știam produsele de acolo. Dar eu nu am mai intrat de câțiva ani și de cumpărat, cred ca de 5, cel puțin.
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Magazinul nu ofera conditii decente dar si marfa de acolo e de tot rahatul. Toate chinezismele si turcismele s-au adunat in cladirea aia. Voi astia de la TS nu cred ca stiti ce inseamna o afacere de familie daca le-ati numit asa in articol. AStia sunt samsari ce aduc marfa cumparata de la dragonul rosu si voi imi ziceti mie de afaceri de familie.
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Nu am mai intrat de ani buni in magazin dar pe cand faceam acest lucru aveam o vorba: duminica in targ si in restul zilelor in Dumbrava. Marfa de talcioc care ar merge cel mult la "Zilele comunei x". Doua variante vad pentru revigorarea spatiului: Centru de distractii pentru copii, fiecare etaj pentru o anumita grupa de varsta si desigur cu un food court. A doua varianta este cea in care intreaga cladire este pusa la pamant si pe locul ei se dezvolta o zona de recreere - agrement (parculet, banci, fantani arteziene, alei). Oricum, Sibiul va face pasi mari inainte in momentul in care (posibil) ultimul simbol al comunismului va disparea.
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Majoritatea comercialtiilor din magazinul Dumbrava vand aceeasi marfa in targ si in magazinele de cartier. Preturile sunt foarte mari avand in vedere marfa vanduta. In mall gasesti aproximativ aceleasi preturi, uneori chiar mai bune cand sunt reduceri, pentru o calitate cel putin la fel. Chiar si la second hand gasesti haine mai faine decat in Dumbrava. Oricum magazinul arata jalnic, dupa cum se vede si in poze, inca este pe jos marmura de acum 40 de ani. Cu siguranta daca era vointa se putea face mai mult din acest magazin. Pacat ca a ajuns in aceasta situatie.
Raspunde

Rares

Acum 4 ani

IN SFARSIT O SA INTRE IN FALIMENT BAZARUL ALA DIN CENTUL ORASULUI:!!!!!!!!!!! Arata ca o inchisoare. Geamuri opturate, gresia aia oribila din fata magazinului etc, etc, etc. In multe resedinte de judet( Brasov, Cluj, Pitesti, Iasi, Suceava etc) magazinele de genul asta ramase dinainte de 89, si-au pastrat obiectul de activitate, dar au fost renovate, modernizate, compartimentate si recompartimentate util si frumos si arata ca orice magazin clasic de genul asta din Germania, de ex: Galeria Kaufhof, sau Karstadt sau C&A. De la bun inceput am fost oripilat de cum l-au modificat dupa 89, atit exterior cit si interior. Tirgul Obor a fost mutat acolo, iar magazinul in sine arata ca Magazinul Universal Jina!! Deci, faliment rapid si cu spor va doresc!!!!!!
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

mare afacerist, "patron" cu viziune
Raspunde

Ion Vizi

Acum 4 ani

Intermediarii mancati de alti intermediar.. Bani usori erau inainte, multi au facut avere acolo din nimic. Un drum la Dragonu si o vanzatoare cu minimu pe economie sa genereze mii de euro.. Daca vorbeam de mici intreprinzatori care produceau ceva valoros si traditional sigur cititorii aveau alta pozitie.
Raspunde

BON

Acum 4 ani

Dacă nu vor reuşi să-l resusciteze şi să-l modernizeze, aducând marfă de calitate PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA, atunci mai bine îl transformă în parcare cu subsol, parter + 3 etaje. ar putea fii benefică pentru zona centrală.
Raspunde

Multumesc

Acum 4 ani

Cine-i "patron"????
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Chiar? Cine este marele patron cu viziune de vizuina?
Raspunde

Sibianca

Acum 4 ani

Pana sa ii inchida noul mall ii inchide faptul ca s-a inchis marele complex comercial din Bucuresti. De acolo se aprovizionau toti... Acum mai au sanse cei cu relatii la turci si cei care aduc in cantitati mari din China.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anişoara Lomnăşan

Acum 4 ani

Ar trebui initiata o petitie pentru salvarea magazinului Dumbrava! Este sufletul Sibiului si sibienilor, singurul magazin cu cel mai bun raport pret-calitate!
Raspunde

Dana

Acum 4 ani

Sub forma de acum cel mai bine ar fi sa se inchida.... O mizerie de magazin in centrul Sibiului In orase mult mai mici, de exemplu Deva, s-a modernizat de 20 de ani magazinul central.....
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

cu cat dispare mai repede cu atat mai bine!!! sa-l vanda ca nu stie ce sa faca cu el...nu e in stare!!! la fel si cu Imparatul Romanilor...acelasi proprietar...inca o rusine pentru Sibiu!!!
Raspunde

TARAN URBAN

Acum 4 ani

Cine-l cunoaste pe "patron" intelege de ce arata asa magazinul...
Raspunde

Valentina Strauß

Acum 4 ani

Cand le mergeau afacerile bine, vanzatorii erau obraznici cu clientii. Astazi, ar da orice sa mai aiba clienti, dar au plecat clientii spre magazinele, care au vanzatori mai prietenosi si mai amabili. Nu ma bucur deloc, fiindca mie imi placea sa merg la cumparaturi la Dumbrava din Sibiu, si regret ca le merge rau, dar poate ca vor invata vanzatorii sa isi respecte clientii mai mult. Este valabil nu numai pentru magazinul Dumbrava, ci pentru toti care sunt angajati sau patroni in toata Romania!!!
Raspunde

Un croitor

Acum 4 ani

Eu nu țin minte de când nu am mai cumparat ceva din Dumbrava si nu neapărat ca marfa nu era buna(ba chiar cred ca in Dumbrava puteai gasi marfa mai de calitate, daca sti sa o alegi, decât exista astăzi in mall-ul din Selimbar. Criticati pe cei care aduc marfa din dragonu rosu, insa nu stiu cati dintre voi aveti NUMAI haine de firma. Frecventez depozitele din bucuresti de foarte multi ani si nu vreti sa stiti cu cate vedete m-am intalnit de-a lungul timpului care cumpara materiale(chinezesti) si fac costume sau rochii si le vand in baneasa de la 1500 lei in sus, iar clientii se lauda ca au haine de la X sau Y. In general merg cu haine foarte simple(sa nu fie recunoscuți) si cu 2-3 asistenți. Ei aleg marfa iar un asistent sta sa fie servit si sa plătească, iar marele designer pleaca repede. Fiecare e liber sa cumpere de unde vrea, dar nu-i mai judecăți pe cei care sunt in dumbrava si vand ca nu sunt toti la fel, unii au marda buna alții au cea mai proasta marfa, iar altii tepuiesc cat pot, exact ca si magazinele mari, insa la o alta scara
Raspunde

coco chanel

Acum 4 ani

Asa o fi facut si Razvan Ciobanu...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus