Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Curtea de Apel Alba se pronunță în dosarul Carpatica Asig, în care Ilie Carabulea și fiul său sunt acuzați de un prejudiu de 70 de milioane

Curtea de Apel Alba se pronunță în dosarul Carpatica Asig, în care Ilie Carabulea și fiul său sunt acuzați de un prejudiu de 70 de milioane

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia se va pronunţa săptămâna viitoare, miercuri, asupra contestaţiilor depuse împotriva soluţiei prin care Tribunalul Sibiu a dispus, în iunie, începerea judecăţii cauzei în dosarul Carpatica Asigurări, în care omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său, Oprea Nicolae, şi alte persoane, printre care şi Angela Toncescu, fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, sunt acuzaţi de procurori că ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 70 milioane de lei.

"Stabileşte termen de pronunţare la 18 septembrie, pentru când se pot depune la dosar concluzii scrise", se arată în soluţia pe scurt postată pe portalul instanţei.

CA Alba Iulia a judecat miercuri, în Cameră Preliminară, timp de mai multe ore, contestaţiile depuse atât de către DIICOT, cât şi o parte din inculpaţi, împotriva soluţiei prin care Tribunalul Sibiu a dispus că se poate începe judecarea cauzei în dosarul Carpatica Asigurări.

Potrivit informaţiilor postate pe portalul Tribunalului Sibiu, în 24 iunie, magistraţii au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din 5 septembrie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT- Biroul Teritorial Sibiu, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 56/D/P/2015, "cu excepţia celor excluse" prin încheierea de cameră preliminară din data de 10 mai, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară.

Instanţa a constatat, în 10 mai, nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate, respectiv prelungite, excluzând din materialul probator toate procesele-verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică sus-menţionate. În conformitate cu Decizia CCR nr. 22/18 ianuarie 2018, instanţa a dispus îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică menţionate, precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace de probă şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul DIICOT.

Tribunalul Sibiu a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Ilie Carabulea, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, faptă ce a produs consecinţe deosebit de grave, instigare la fals intelectual, în formă continuată, şi la uz de fals, evaziune fiscală, spălare de bani, în formă continuată, şi Oprea Nicolae Carabulea, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, faptă ce a produs consecinţe deosebit de grave, instigare la fals intelectual, în formă continuată, şi la uz de fals, delapidare, folosirea cu rea credinţă a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia, în formă continuată (5 acte materiale).

De asemenea, instanţa a dispus începerea judecăţii cauzei şi în ceea ce o priveşte pe Angela Toncescu, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (cel puţin 6 acte materiale), faptă ce a produs consecinţe deosebit de grave, instigare la fals informatic, în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată, şi la uz de fals.

Aceeaşi decizie a fost dispusă şi pentru Maria Coşa, Georgeta Crideanu, Liviu Andrei Stoicescu, Gheorghe Năşărău, Ana Popa şi Adrian Văcaru, precum şi pentru SC Romticket SA şi SC Carpatica Asig SA.

Împotriva încheierii Tribunalului Sibiu au formulat contestaţie atât DIICOT, cât şi inculpaţii.

În urmă cu trei ani şi jumătate, în primăvara lui 2016, omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său, Oprea Nicolae, şi alţi trei inculpaţi au fost arestaţi în dosarul Carpatica Asig. Ei au fost puşi în libertate după ce CA Alba Iulia a constatat că în dispozitivul încheierii Tribunalului Sibiu nu s-a menţionat perioada pentru care s-a dispus această măsură preventivă, precum şi data până la care arestarea preventivă a fost dispusă.

Prejudiciul cauzat este, potrivit procurorilor, de aproximativ 70 milioane de lei. Potrivit informaţiilor date publicităţii în 2016, inculpaţii au fost acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmăreau protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asigurări şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România.

Ilie Carabulea a fost condamnat de instanţa supremă, pentru fapte de corupţie, în 2017 la 5 ani de închisoare într-un alt dosar, ASF Carpatica, fiind liberat condiţionat din Penitenciarul Aiud în iunie 2018.

Omul de afaceri a mai fost încarcerat în Penitenciarul Aiud în 2012, pentru o jumătate de an, fiind liberat condiţionat înainte de expirarea duratei pedepsei de un an şi şase luni de închisoare primită pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Raluk Tanasescu

Acum 4 ani

Lasati-l pe dl Carabulea in pace, daca nu era el, Sibiul nu mai era polul bogatiei care angajeaza toti saracii din tara si ii face oameni! Jos labele de pe Ilie!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HOP

Acum 4 ani

acest om a platit salarii ptr. cca. 8000 de angajati/lunar/ani multi/la timp/ nu mai aratati cu degetul ....aratati catre sistemul(care conduce tara ) asta de 2 bani care de 30 de ani NU a facut nimic ,doar a pacalit... mai multi intreprinzatori,ca acest OM ar duce tara asta spre bunastare !
Raspunde

Doja Gh.

Acum 4 ani

Foarte bine ca a dat o paine la 8000 de suflete , dar nu umbla cu fofarlica.
Raspunde

Asaniciodata

Acum 4 ani

Cine este interesat să pună mâna si pe aceste firme făcute gata de român ? Au dreptul românii sa faca asigurări? Deviza celor din UE ...mai usor le luam de gata..daca nu vor sa ni le dea facem dosar penal sau ii falimentam si tot le luam firmele.
Raspunde

Ciuciu

Acum 4 ani

comunistilor, nu mai terminati cu propaganda de idioti ? Nenorocitilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus