Mai mult de 60 de elevi sibieni au revenit din străinătate, împreună cu familiile lor, pentru a-și continua studiile în școlile din județul Sibiu.
În articolul anterior scriam despre numărul mare de cereri de transfer a elevilor dintr-o școală în alta sau din alt județ în județul Sibiu, înregistrate pentru acest an școlar. Pentru ca acestea să fie acceptate, trebuie îndeplinite mai multe cerințe, inclusiv aprobarea în consiliile de adminsitrație și de Inspectoratul Școlar Județean.
Potrivit IȘJ Sibiu, la nivelul județului s-au înregistrat și cereri de revenire a elevilor din străinătate în școlile din județ. În ceea ce privește acest lucru, se aplică reguli în plus. „Elevii care au urmat cursurile într-o unitate de învățământ din altă țară sau la organizații furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități corespunzătoare unor sisteme educaționale din alte țări pot dobândi calitatea de elev în România numai după recunoașterea sau echivalarea de către inspectoratele școlare județene, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, respectiv de către minister a studiilor urmate în străinătate și, după caz, după susținerea examenelor de diferență stabilite în cadrul procedurii de echivalare”, conform regulamentului.
Constantin Dincă, purtătorul de uvnt al IȘJ Sibiu, a precizat pentru Turnul Sfatului că până acum, din străinătate au fost echivalate 65 de dosare ale elevilor întorși în țară pentru anul școlar 2019-2020. Cele mai multe dosare au fost depuse de Liceul Teoretic „C. Noica” Sibiu, Colegiul Național „S. von Brukenthal” Sibiu, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, Colegiul Național Pedagogic „A. Șaguna” Sibiu, Școala Gimnazială Ocna Sibiului și Școala Gimnazială „M. Viteazu” Șelimbăr.
Spre exemplu, la Școala gimnazială din Ocna Sibiului au revenit din străinătate cinci elevi.
„Pentru anul acesta școlar toți cei care au făcut echivalarea studiilor au revenit din Germania. Doi sunt în clasa a II-a, unul în clasa a IV-a și doi în a VI-a. Am avut și în anii precedenți, dar nu atât de mulți, cam doi-trei pe an. Sunt familii care sunt originare din Ocna și după o anumită perioadă revin acasă”, ne-a explicat directorul adjunct al instituției.Tot cinci elevi au revenit din străinătate și la Colegiul Național Pedagogic „A. Șaguna” Sibiu: unul din Marea Britanie, înscris în clasa a III-a, și patru din Germania (doi dintre ei în clasa a IX-a și câte unul în clasele a X-a și a XI-a).
„Sunt familii care revin cu totul. Sau sunt cazuri când copii au studiat în țară câțiva ani, clasele I-III, de exemplu, se duc în Germania pentru clasele IV-IX și vin din clasa a X-a înapoi. Sau studiază doar acolo clasele I-VIII și în a IX-a se întorc în țară, chiar dacă copilul s-a născut acolo. Sunt cazuri și cazuri. Avem și elevi care pelacă de aici în străinătate, cu cereri de retragere”, ne-a explicat secretarul instituției.Pentru procesul de revenire în școala din țară este necesar ca elevul să aibă toată situația școalară din străinătate - foi matricole, fișe, caracterizări, documente doveditoare de identificare a părinților și elevului. În cazul în care elevul a studiat mai întâi în țară, apoi în străinătate, pe lângă situația școlară de la instituția străină mai este nevoie și de situația școlară în original de la școală din țară. La modul practic, părinții depun dosarul la școală, iar școala îl transmite Inspectoratului Școlar Județean, insituție care eliberează atestatul de echivalare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Municipiului Bucureşti , Ocna Sibiului , marea britanie , Școala Gimnazială , Turnul Sfatului , Liceul Teoretic , Colegiul Național Pedagogic , Constantin Dincă , Inspectoratul Şcolar Judeţean
Vizualizari: 7867
Ultimele comentarii
Acum 51 minute
John Doe
Acum 1 oră
Javert
Acum 1 oră
Tolomacul de serviciu
Acum 1 oră
Cornea Aurora Natașa
Acum 1 oră
???