Sâmbătă,
13.08.2022
Partial Noros
Acum
28°C

Ce spun specialiștii despre sibianca bătută în stradă. ”Este de înțeles că victimei îi este foarte greu să depună o mărturie”

Ce spun specialiștii despre sibianca bătută în stradă. ”Este de înțeles că victimei îi este foarte greu să depună o mărturie”

În urma incidentului mediatizat la finalul săptămânii trecute, în care au fost implicați o tânără și iubitul ei, acesta din urmă agresând-o fizic în plină stradă, în Sibiu, un semn de întrebare a rămas pe buzele celor care au urmărit cazul: De ce femeia nu a depus plângere împotriva lui și de ce acceptă o relație marcată de o asemenea violență?

În 2018, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu a înregistrat 113 solicitări de ordin de protecție, care au fost și puse în executare. În aceeași perioadă, nu mai puțin de 152 de solicitări de eliberare a unui certificat pentru violență domestică au ajuns la Medicina Legală. Aceste cifre sunt de fapt oameni. Sunt sibience care au primit la un moment dat anul trecut, o dată sau chiar în repetate rânduri, lovituri din partea persoanei iubite. Sunt femei care au trecut prin momente de groază, care au suferit șocuri emoționale greu de digerat și care au simțit că au nevoie de protecție.

O femeie a fost filmată sâmbăta trecută în timp ce era lovită de iubitul ei, mama agresorului privind întreaga scenă, aparent fără a încerca să intervină. Întâmplarea s-a petrecut pe strada Dorului din Sibiu, în văzul lumii. Imediat după evenimentul asupra căruia și-au îndreptat atenția și polițiștii sibieni, tânăra din video a plecat acasă, la Saroș pe Târnave, refuzând să preia apelurile repetate ale autorităților. De teama iubitului? Din dorința de a rezolva problemele în cuplu fără să implice poliția? Specialiștii spun că reacția femeii poate fi explicată.

„O persoană care a fost agresată a trăit emoții puternice de frică, teroare și neputință, a suferit amenințări asupra integrității personale și în unele cazuri a experimentat stări la limita dintre viață și moarte. În raport cu un agresor, față de care frica rămâne la aceeași intensitate (uneori ani de zile), este de înțeles că victimei îi este foarte greu să depună o mărturie deoarece aceasta în fapt nu va determina decât escaladarea stării de risc și amenințare. Psihicul uman tinde să se apere de orice potențial pericol, să evite, să uite, să se ascundă, pe când depunerea unei plângeri nu face decât să creeze noi riscuri”, spune psihologul sibian Mihai Copăceanu.
Din păcate însă, aceasta este o boală des întâlnită în țara noastră, explică psihologul – teroarea care apare la gândul ca situația s-ar putea înrăutăți dacă apelează la poliție și că nimic nu se va rezolva. La asta se adaugă lipsa unui suport moral din partea apropiaților. „Victimele primesc puțin sprijin din partea apropiaților, unde li se induc sentimente de vinovăție (în loc să fie sprijinite și încurajate, acceptate și înțelese) și unde dosarele penale și în final condamnările sunt destul de puține. Cu cât sancționarea agresiunilor fizice este mai puțin severă cu atât crește riscul repetării lor. Avem nevoie de o reacție puternică a întregii comunități împotriva violenței domestice. România are prea multe victime”, transmite acesta.

Abuzul nu înseamnă doar violența fizică

Asociația A.L.E.G. din Sibiu are un centru de consiliere în cadrul căruia femeile care trec prin momente de acest gen pot fi ajutate să înțeleagă prin ce trec, pentru că violența nu înseamnă doar bătaie. „Este violența psihică, ce afectează și mai tare”, spun reprezentantele asociației. Femeile sunt ajutate apoi să afle ce pot să facă mai departe și cum să se protejeze în continuare.

„Și plecarea dintr-o relație abuzivă trebuie pregătită. Plecarea este, statistic, momentul cel mai periculos pentru femeie. Atunci el simte că pierde controlul și se intensifică violența și în acel moment mor cele mai multe femei”, arată Camelia Proca, directorul asociației.
Din păcate, nici această plecare inițială nu garantează că femeia va merge spre o viață lipsită de violență. Există un ciclu al violenței. „Este partea de violență, partea urâtă, după care partenerul își cere iertare, promite că se schimbă și femeia de multe ori se întoarce. E de fapt o falsă liniște, ceva mocnește acolo. Ele vor să creadă însă, pentru că e mult mai simplu să se schimbe el, lucru care de cele mai multe ori nu se întâmplă. Așa că ele vin la noi, cer ajutor, apoi se întorc acasă. După o vreme revin la adăpost”, explică specialistele asociației A.L.E.G.

Mai grav este că ancheta se oprește atunci când victima se întoarce acasă și spune că nu mai vrea ca partenerul să fie cercetat.„Atunci când ea face acest lucru, practic eforturile îi sunt zădărnicite pentru că demersurile asupra agresorului sunt închise de autorități. E o problemă asta. Noi am cerut o schimbare din acest punct de vedere. Trebuie să monitorizeze în continuare situația, chiar dacă ea a retras plângerea, așa cum se face în alte țări, unde sarcina de a proteja femeia, de a cerceta în continuare, este a poliției. La noi îi este pusă în cârcă femeii. Dar ea este șantajată, este intimidată...”, spune Camelia Proca.

Ceea ce victima trebuie să înțeleagă este că dacă nu va face ceva împotriva agresorului, acesta ar putea să distrugă ulterior și alte vieți, așa cum s-a și întâmplat chiar în județul nostru în urmă cu câțiva ani. O femeie a reușit să fugă din relația bolnavă, s-a mutat în alt județ, însă agresorul ei a rămas liber. În scurt timp, a prins o altă victimă, povestește Camelia Proca. În prezent, el este încă în libertate, pentru că autoritățile nu au avut cadrul legal prin care să îl atace.

Prea puține femei aleg consilierea

Cifrele prezentate la începutul articolului nu sunt egale cu numărul femeilor care au făcut un pas în plus și au apelat la ajutor specializat. Iată așadar cum doar 29 de femei din județul nostru au apelat la Centrul de consiliere A.L.E.G. în 2018, iar în primul trimestru al anului curent au fost înregistrate deja 17 cazuri.

Tinerei surprinsă în filmarea în weekend, reprezentantele asociației îi transmit că o așteaptă cu brațele deschise, că merită ajutor și îl poate primi. Trebuie doar să își facă puțin curaj și să ceară.

„E o perioadă foarte grea pentru ea acum și urmează momente și mai grele. O sfătuim să vină la consiliere, pentru că e important să înțeleagă cauzele violenței, că nimeni nu merită să fie tratat în felul acesta și să afle care sunt posibilitățile ei de a acționa. Trebuie să știe că poate să beneficieze de ajutor și să cunoască povești fericite, ale unor femei care au trecut prin asta și au reușit să treacă peste”, spune Camelia.
Dacă însă va decide că e prea mult pentru ea să vină la sediu, poate apela și la consilierea online disponibilă gratuit pe https://aleg-romania.eu/ . Victimele violenței domestice pot apela de asemenea numărul de telefon +40753893531 pentru a afla mai multe informații despre asociația A.L.E.G.

Dacă crezi că te afli într-o relație ce îți poate pune viața în pericol, sună de urgență și cere ajutor la 112 sau la 0800 500 333 numărul național non-stop și gratuit.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

bogdan

Acum 2 ani

După vă miraţi de unde învaţă cei mici! Bravo!! Domnişoara, nu depune plângere, poliţia nu are ce să facă. Mai nou se fură şi 14 mii euro din autobuz, la fel se iartă :)) A coborât Doamne, Doamne pe pământ de se iartă ca-n codru?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus