Miercuri,
15.01.2025
Ceata
Acum
-11°C

Sfatul psihologului Mihai Copăceanu, dacă sunteți cuprinși de anxietate politică: Ștergeți rețelele de socializare și concentrați-vă pe lucruri pe care le puteți controla

Sfatul psihologului Mihai Copăceanu, dacă sunteți cuprinși de anxietate politică: Ștergeți rețelele de socializare și concentrați-vă pe lucruri pe care le puteți controla

Anxietatea politică este un fenomen prezent în societățile contemporane și este determinată de temerile și incertitudinile legate de evoluțiile politice interne și internaționale. Se manifestă printr-o stare constantă de neliniște și preocupare față de stabilitatea guvernelor, conflictele interne, deciziile politice majore și implicațiile acestora asupra vieții personale și colective. Pe acest subiect, psihologul Mihai Copăceanu va discuta alături de analistul de politică externă, Ionuț Stăncelu, într-un eveniment la care deja s-au ocupat toate locurile. Până atunci, însă, Mihai a fost de acord să lămurească pentru Turnul Sfatului o serie de aspecte cu privire la anxietatea politică.

Într-o eră a informației rapide, în care schimbările politice și economice sunt adesea imprevizibile, anxietatea politică se poate extinde asupra unui număr tot mai mare de oameni, afectându-le sănătatea mentală și capacitatea de a lua decizii raționale. Acesta este contextul în care putem înțelege cauzele, formele și efectele acestei anxietăți, precum și modalitățile prin care se poate face față provocărilor politice.

„Anxietatea politică se referă la reacțiile cetățenilor cu privire la evenimentele politice cu impact și este caracterizată de stres, îngrijorări și teamă. Ea are la bază, în special, o nesiguranță, o incertitudine accentuată cu privire la viitorul politic al țării. În România, în această perioadă, pe fondul noilor schimbări politice, în mod suprinzător și rapid, s-a accentuat anxietatea politică, care este întâlnită la un număr ridicat de persoane. Preocupările cetățenilor sunt explicabile și legitime, iar faptul că în doar câteva ore s-au epuizat locurile disponibile la evenimentul la care voi participa reprezintă o dovadă a interesului ridicat”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

Mihai Copăceanu (sursa foto facebook)

Acesta subliniază că un factor care intensifică anxietatea politică este consumul în exces de știri, de conținut care accentuează îngrijorarea și teama, mai ales prin intermediul platformelor de social media.

Ce putem face pentru a evita acest tip de anxietate

Potrivit psihologului, anxietatea politică este diferită de anxietatea generală, ca stare emoțională de neliniște și îngrijorare, însă ea se regăsește mai degrabă în rândul persoanelor anxioase.

„În aceste zile, am constatat reacții inclusiv la nivel somatic, cu afectarea funcționării zilnice, cu obsesii, iritabilitate, agresivitate și tulburări ale somnului. În primul rând, să limităm și să reducem foarte mult folosirea rețelelor de socializare. Este o măsură care are efect direct asupra reducerii anxietății. Cu cât stăm mai mult pe Facebook, Instagram și TikTok, cu atât devenim mai anxioși. Deci soluția este să nu mai urmărim sau chiar să ne dezinstalăm aceste aplicații măcar în această perioadă. A doua recomandare este să evităm discuțiile pe această temă, cu persoanele cunoscute sau necunoscute, care duc instant la conflicte, certuri și o stare de agitație și neliniște. În final, să ne concentrăm pe alte discuții, pe alte activități, pe lucruri pe care noi le putem controla și care ne dau o stare de bine”, spune Mihai Copăceanu.

Acesta precizează că, la fel ca în cazul oricărei forme de anxietate, se referă la scenarii care au un exces de iraționalitate, de frici și îngrijorări care duc spre catastrofă. „Spre exemplu, tineri care spun că în urma unui rezultat nefavorabil în alegeri vor să emigreze”, mai spune Mihai.

Asociația Americană de Psihologie a realizat un studiu anul trecut, rezultatele arătând că 67% dintre respondenți au declarat că viitorul țării reprezintă o sursă de stres.

Evenimentul în care acest subiect va fi dezbătut pe larg are loc miercuri, 4 decembrie, la biroul de europarlamentar a lui Nicu Ștefănuță, de pe strada Turnului, Nr. 12. Locurile au fost epuizate.   

Foto principală: Arhiva Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

AndreiM

Acum 1 lună

Anxietatea politica este un fenomen WOKE. Hoarde intregi de curcubei si curcubeie se rad in cap in America sa se "razbune" ca a iesit Trump. Ca si alte reactii in numele DEI, precum urlatul isteric pe malul lacului Michigan (pentru a elibera frustrarea cucrubee) sau lovitul cu batul in pamant, pentru acelasi efect, in se pot incadra cu brio in capitolul crize de isterie ale primadonelor cu barba si ale barbatilor cu vocea subtire. Decat sa mergeti la psiholog, mai bine mergeti la un duhovnic, sa va citeasca moliftele Sfantului Vasile, sa scoata legiunile de draci din voi.
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Iar tu du-te în secolul XIX, de unde ai venit, cu tot cu duhovnicii tăi. Ești pe aceeași linie ca babele din sat de la bunică-mea.
Raspunde

Văcaru Anxios

Acum 1 lună

Îndemnul acesta "ștergeți rețelele de socializare și concentrați-vă pe lucruri pe care le puteți controla" este foarte dubios în contextul actual... Nu mă gandesc la scandaluri politice, campanii electorale ciudate, X-uri si tiktoace, ma gândesc cum deja și psihologii, în numele grijii față de oameni, au ajuns să fie angrenați în schemele astea libdinoase... mă trec fiorii si devin și mai anxios.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

TikTok-ul este cel mai eficace medicament de inlaturare a stresului si anxietatii politice.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus