Joi,
16.09.2021
Partial Noros
Acum
25°C

Singurul mason asumat din Sibiu: colonelul Cosmin Balcu, șeful ISU Sibiu

Singurul mason asumat din Sibiu: colonelul Cosmin Balcu, șeful ISU Sibiu

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu (ISU), Cosmin Balcu, este singura persoană din administrația locală care și-a asumat apartenența la masonerie. Balcu și-a trecut în declarația de interese faptul că este membru al Marei Loji Naționale a României. ”Da, așa este am trecut în declarație acest lucru. Trebuie să respect legea”, a declarat Balcu, promițând faptul că va răspunde chiar la câteva întrebări legate de apartenența sa. Nu a mai răspuns însă nici la întrebări și nici la apelurile noastre.

Balcu este în funcția de inspector șef al ISU Sibiu ianuarie 2009, după ce a câștigat un concurs la care a avut un singur contracandidat.

Masoneria, între nimic și asociație de interes public

Dacă la nivel național au mai existat cazuri în care funcționari publici sau aleși și-au trecut în declarațiile de interese apartenența la Asociația MLNR, în Sibiu, până la Balcu, nicio persoană nu a scris asta. De fapt, s-a evitat trecerea în declarațiile de interese chiar și apartenența la cluburile Lions și Rotary. Motivul? ”Nu e obligatoriu”. ”Masoneria nu este nici asociație, nici ONG. Dacă ne referim strict la cluburi, doar Lions Brukenthal are o asociație prin care își desfășoară activitățile filantropice, în rest, nu există așa ceva”, ne-a declarat un membru al Rotary.  De-a lungul timpului, s-a spus despre foarte multe persoane importante din județ că ar face parte din masonerie, începând chiar cu președintele Klaus Iohannis.

Doar că Marea Lojă Națională a României chiar este o asociație și chiar poate fi considerată de interes public, după ce Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat  a dat în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, a unui teren către Asociaţia „Marea Lojă Naţională din România”, în vederea edificării unei clădiri de interes public.

Fostul șef al poliției, condamnat pentru că e mason ”acoperit”

Există însă o sentință a Curții de Apel Timișoara care spune că omisiunea unui magistrat sau a unui angajat al Ministerului de Interne de a menționa în cuprinsul declarațiilor de interese faptul că este membru în Asociația Marii Loje Naționale din România este fals în declarații. Este vorba de procesul în care sunt implicați fostul șef al Poliției Române, chestorul Liviu Popa (50 de ani), și judecătorul Ovidiu Galea (50 de ani) de la Tribunalul Bihor. Cei doi au fost judecați și condamnați pentru  fals în declarații în formă continuată. Ei au ascuns faptul că sunt membri în Marea Lojă nescriind nimic în acest sens în declarațiile de interese, care se depun anual.

declaratie Balcu

Balcu și-a scris, e drept, cu litere mici, mâzgălite, apartenența la masonerie pentru că sub incidența acestei hotărâri pot intra toți funcționarii care aparțin de Ministerul de Interne, pe lângă magistrați. Pe de altă parte, în urma procesului din Bihor, presa centrală susține că peste 2.000 de masoni, în principal funcţionari publici și angajați ai MAI, s-au retras din Asociaţia "Marea Lojă Naţională din România”.

Jurământul masonilor

În jurământul dat de cei care aderă la masonerie se precizează faptul că un candidat își va ”ajuta Frații în orice împrejurare, dacă cererea lor nu contravine legii și nu încalcă morala”. Totodată, candidatul își asumă penalitatea jurământului dat, conștient fiind că, “de își va încălca Jurământul prestat, va fi judecat de către Frații săi ca un individ demn de dispreț, care nu merită să aparțină Francmasoneriei universale regulare și dat uitării pe vecie”, rostind în încheiere îndemnul călăuzitor: “Așa să-mi ajute Marele Arhitect al Universului!”, susține Nicolae Gabriel Zdrenghea, din Loja Sarmizegetusa, Deva. ”Candidatul jură solemn în prezența Marele Arhitect al Universului și a membrilor lojii, “cu deplină și profundă convingere sufletească, cu absolută și de neclintit voință, pe deplin conștient, cu mâna dreaptă pe cele Trei Mari Lumini ale Francmasoneriei Universale Regulare: să respecte legile țării, să se supună Constituției și Regulamentului General al Marii Loji Naționale din România și să nu dezvăluie nici unul din secretele Francmasoneriei profanilor sau acelor care nu sunt îndreptățiți să le afle”. Jurământul continuă cu angajamentul solemn al candidatului de a apăra onoarea și viața tuturor Fraților și, în limita posibilităților sale, de a-și ajuta Frații în orice împrejurare, dacă cererea lor nu contravine legii și nu încalcă morala, formulă în textul căreia găsim o triplă și profundă conotație: fidelitatea, respectul și întrajutorarea față de Frați”, scrie  Nicolae Gabriel Zdrenghea masonicforum.ro. Practica depunerii jurământului, alături de cea a primirii îndatoririlor, are o vechime foarte mare, fiind atestată în mod cert încă din anul 1390, mai precizează autorul.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Eu, sibianul

Acum 1 an

Se duce dracului si masoneria...
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Asta e ala cu smecheriile facute la admiterea fetelor lui la liceu....Va face de rusine baieti ! Un invartit ...
Raspunde

sibianul realist

Acum 1 an

Era vorba doar de o fata...
Raspunde

Zigma

Acum 1 an

Daca si asta indeplinete criteriile de moralitate sa intre in Masonerie, vorba lui Eu, sibianul.... se duce de rapa si masoneria. Si ...apropo nu e singurul.... Dl Iordanescu (soptitor la Securitate) nu a ascuns niciodata ca e mason, ba mai mult se "lauda" pe unde poate...asa ca mai sunt si altii "asumati"... Din pacate la noi totul se perverteste...inclusiv masoneria...
Raspunde

Gogu

Acum 1 an

Nu ar trebui sa ascunda nimeni faptul ca este mason, pana una alta nu e o rusine, este o onoare. Parerea mea.
Raspunde

un sibian

Acum 1 an

Rusine este sa vorbesti si sa faci tampeniile pe care le face asta!!!
Raspunde

badea gheorghe

Acum 1 an

Exact! Nu este admis in masonerie oricine... Trebuie sa ai o functie, studii sau /si bani..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 1 an

Il cunosc pe Cosmin Balcu. Mulți si -ar dori un Om ca el sa le stea aături...
Raspunde

Sigur Eu

Acum 1 an

Alături în celulă....poate împreună cu șefii de la IPJ și alte "structuri locale". btw articolul e ridicol...numai dacă ești teleportat sau plătit nu ști despre mafioții ăștia care fac și desfac cariere de "Nșpe mii" de ani....
Raspunde

Om cu "O" de la om vedea...

Acum 1 an

Bai lingaule, vezi ca ai sef nou si-ti mai vine unul, pastreaza-ti saliva
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vulpea si visinele

Acum 1 an

Oare voi va plictisiti pana la ora 16 la munca ? Unii muncesc in timp ce pe voi va manca netul... Daca unu se descurca papagalii comenteaza ...
Raspunde

Claradi

Acum 1 an

Nu a facut masoneria de ras cand a declarat ca e de etnie roma sa isi inscrie copii la scoala pe locurile de romi. Asta se orienteaza dupa cum e bine lui. Pai Dane iti dorim succes si stai langa el daca e un ,, om,,
Raspunde

Voxovidiu

Acum 1 an

Un Domn Integru si Cinstit! Clar,cine nu cunoaste ,unele comentarii sunt de tip CanCan..
Raspunde

Valentina

Acum 1 an

Cred ca era mai potrivita poza cu ochelarii.....
Raspunde

Arhimede

Acum 1 an

Articol la comanda presupun cui! Am Pulsul(de) sibian mărit când văd câtă rea voință este în tratarea unui om care doar a dorit să respecte LEGEA! Încetați cu această " vânătoare de vrăjitoare" la adresa unora nu se ascund la fel ca cel care " pe surse" v-am livrat această informație publică! Respect Turnul Sfatului dar vă recomand mai multă imparțialitate! Până la urmă, din istorie știm că masoneria română a fost prezentă la marile momente trăite de poporul nostru, de la 1848 încoace.Și așa cum ați scris, este o asociație de utilitate publică!Ce e rău în asta?
Raspunde

Corneliu

Acum 1 an

Masoneria ar trebui sa reprezinte interesele Romaniei. Daca o face este bine. Am apreciat pasoptistii masoni si pe cei ce au contribuit la unirea tarii Sper si in noua generatie sa faca o Românie prosperă.
Raspunde

Alin

Acum 1 an

Individ cu functie mare la stat, la ce sa te astepti, se vrea schimbarea lui si el striga ca i mason , adica ii frate cu alt grup organizat...... asta i faza !
Raspunde

B.Utoru

Acum 1 an

Băi, mie mi se pare că omu' seamănă cu ai lu' Cioabă, așa că treaba cu fetele poate fi pe bune! Cât despre masonerie, în secolele XIX-XX a fost un mare ajutor pentru România. Acum, a devenit o anexă a mafiei.
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Da mai acum mi-a picat fisa ....Istoria vie a masoneriei romanesti...Asta e ! De la Balcescu la Balcu.....Nu il cunosc dar va avea toata viata lui si a fetelor acest stigmat...smecherul care se baga in fata in timp ce populimea care invata nu are acces la un liceu bun ...Manelistii erau cu smecheria nu masonii...Sau acum si astia..?
Raspunde

cosmin drag

Acum 1 an

mai lasati sefi si pe altii ca doar nu e SRL, stati in functii pana la moarte...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus