Luni,
06.07.2020
Innorat
Acum
20°C

Sibiul s-a înfrățit oficial cu orașul Durham din Statele Unite

19 Septembrie 2019 19:51

Sibiul s-a înfrățit oficial cu orașul Durham din Statele Unite

O delegație din Sibiu, condusă de primarul Astrid Fodor, s-a aflat în perioada 12-17 septembrie în orașul Durham, din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, pentru a semna înțelegerea de cooperare și înfrățire. 

Puțin despre noul oraș partener al Sibiului

Orașul Durham are o istorie de 150 de ani, fiind întemeiat inițial pe industria tabacului. După prăbușirea acesteia, orașul a făcut eforturi uriașe pentru a-și regăsi calea spre dezvoltare. Astăzi, Durham este un centru de cercetare și inovare datorită numeroaselor firme importante prezente în Research Triangle Park, un oraș universitar prin prisma prestigioasei Universități Duke și a Universității North Carolina și un centru de excelență în medicină prin spitalele universitare Duke.

Inițiativa acestei înfrățiri a pornit de la comunitatea românească din zona Durham – Raleigh, din dorința de a creea cât mai mult legături între țara natală și cea de care au fost adoptați, în beneficiul ambelor comunități din care fac parte. Aceștia au fost adevărați ambasadori ai orașului și au trezit interesul conducerii orașului american prin ceea ce Sibiul are de oferit ca partener.

Creăm legături

Conform textului înțelegerii, cooperarea între Sibiu și Durham se va desfășura în domeniul administrației locale, în cel cultural, sportiv, turistic, educațional, economic, dar și între cetățeni, schimburile urmând să fie încurajate și la acest nivel.

ședință CL 1

Pentru a începe crearea legăturilor, programul delegației din Sibiu a inclus întâlniri cu primarul Steven Schewel și conducători ai unor departamente din administrația locală americană:  planificare urbană, parcuri și spații de agrement, comunicare și coeziune socială. Delegația sibiană a efectuat o vizită de informare la secția de cardiologie pediatrică a Spitalului Universitar Pediatric Duke unde, pe lângă aparaturi și proiecte de cercetare în curs, prof.dr. Dr. Mike Camitta a prezentat modul de organizare al acestei secții, cei trei medici chirurgi împreună cu rezidenții și echipele lor reușind să efectueze în jur de 500 de operații într-un singur an. Discuțiile s-au axat și pe construcția noului corp al Spitalului Universitar Duke, lucrările fiind în curs, medicul american prezentând organizarea noului corp pe etaje pentru optimizarea fluxurilor medicale.

Programul vizitei a inclus și o vizită la American Underground, un hub care adăpostește în prezent peste 300 de start-up-uri, unde tinerii găsesc chirii accesibile și consiliere în domeniul afacerilor.

ședință CL 3

Pentru că Sibiul este un oraș cultural, gazdele au dorit să prezinte instituția care gestionează acest domeniu local. Delegația sibiană a fost primită la Centrul de Arte al orașului de directorul executiv al acestuia, doamna Sherry DeVries, iar discuții detaliate privind viața culturală a orașului s-au purtat cu  de domnul William Curry, dirijorul Orchestrei Simfonice din Durham.

Delegația a intrat în contact cu viața orașului și printr-o vizită la piața producătorilor locali de fructe, legume, produse alimentare și artizanale - Farmers Market. Menționăm că Durham poartă denumirea de „Foodie City”, o paralelă importantă cu Sibiul care poartă anul acesta titlul de Regiune Europeană Gastronomică.

Pentru că Durham este un oraș universitar, gazdele au prezentat noilor parteneri o parte din uriașul campus al Universității Duke, o instituție de învățământ privată clasată printre cele mai bune din țară.

Ceremonia oficială

Semnarea înțelegerii de cooperare a avut loc în cadrul ședinței Consiliului Local din Durham care a avut loc în 17 septembrie, în prezența conducerii Primăriei, a reprezentanților comunității românești din Durham și a prietenilor americani pe care Sibiul și i-a făcut deja în orașul din Carolina de Nord. Primarul Astrid Fodor a prezentat Sibiul pe scurt, rezumând caracterul și reușitele orașului, ilustrate prin fotografii din Sibiu care au rulat pe ecranele sălii de consiliu.

“Am fost primiți foarte bine de administrația din Durham, ușile fiindu-ne deschise pentru a cunoaște instituții și departamente omoloage din orașul cu care ne-am înfrățit. Este un semn bun, că acest parteneriat are condițiile să fie activ prin schimburi și proiecte, nu doar pe hârtie. Aceeași deschidere pentru schimburi o are și Sibiul. Importantă și caldă a fost și întâlnirea cu românii din Durham care, chiar dacă sunt departe de țară, își doresc să păstreze legătura, iar înfrățirea cu Sibiul este o ocazie bună pentru aceștia să se implice în proiecte de care să beneficiem cu toții. Am luat contact și vom continua colaborarea cu această comunitate sufletistă.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
Primarul Sibiului, doamna Astrid Fodor a fost însoțită în această deplasare de Bianke Grecu, consilier local al Municipiului Sibiu și de Mirela Gligore, Șef Serviciu Relații Externe și Marketing din Primăria Sibiu.

ședință CL 2

Comentarii

3 comentarii

sibian100%

Acum 9 luni

S-a plimbat doamna primar pe banii noștri până în America. Ne infrateam pe vremuri și aduceam troleibuze vechi și paturi ruginite în spitale. Probabil acum primarita a adus noile telefoane IPhone.
Raspunde

mihai

Acum 9 luni

Foarte bine, ne infratim cu americanii si cu astia de langa noi nu suntem in stare sa facem o zona metropolitana. Felicitari "primarului"! Sper sa nu aveti tupeul de a candida la urmatoarele alegeri!
Raspunde

filip

Acum 9 luni

Credeam ca moda infratirilor a s-a stins la sfarsitul anilor 90, dar vad ca unii au inca nostalgia excursiilor in alte tari pe banii nostri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus