Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Una dintre cele mai vechi cabane din Făgăraș a fost mistuită de flăcări. „Considerăm acest incident un act de vandalism”

Una dintre cele mai vechi cabane din Făgăraș a fost mistuită de flăcări. „Considerăm acest incident un act de vandalism”

Una dintre cele mai vechi cabane din România, Cabana Urlea, a ars miercuri noapte în totalitate. Veche de aproape 100 de ani, cabana era abandonată din anul 2005, iar noii proprietari, din 2018, și-au propus să o renoveze.

Cabana Urlea se află în Munții Făgăraș la o altitudine de peste 1.500 de metri. Accesul la aceasta se poate face doar pe trasee montane. Se presupune că focul a fost pus intenționat.

Cabana Urlea era considerată un simbol pentru Munții Făgăraș, fiind construită de oameni iubitori de munte pentru iubitori de munte, reprezentând până în anul 2005 cea mai veche cabană funcțională din masiv. De atunci a rămas abandonată, fiind lăsată pradă vitregiilor vremii și celor rău intenționați, astfel că fiecare an a dus până în momentul incendiului la degradarea ei în proporție de peste 90%.

Începând cu vara anului 2018, noii proprietari ai Cabanei Urlea sunt totodată și membri fondatori ai Asociației Poveștile Carpaților care prin proiectul "Cabana Urlea, împreună redeschidem poarta estică de acces spre Creasta Făgărașului" și-au propus refacerea cabanei și reintroducerea acesteia în circuitul turistic.

Aceștia își doreau să păstreze cât mai mult din vechea cababă, după incendiu însă a rămas doar fundația. Chiar și așa, ONG-ul transmite că va face tot posibilul pentru a repune pe harta Munților Făgăraș Cabana Urlea: „Am luat legătura cu poliția, am dat declarații... încă nu știm cine și de ce a avut aceste intenții să incendieze cabana, însă sperăm că făptașii să fie descoperiți și trași la răspundere”.

cabana urea a ars

„Consideram acest incident un act de vandalism al unei proprietati private si a unui simbol in ceea ce priveste istoria turismului montan. Cu toate acestea, proiectul de refacere a cabanei Urlea va continua, deoarece noi consideram ca muntii Fagaras au nevoie de casa de la Urlea redeschisa pentru toti iubitorii de munte, asa cum a fost inca din anul 1925”, au transmis reprezentanții organizației.
Noii proprietari au pornit și o campanie de strângere a donațiilor și sponsorizărilor pentru refacerea cabanei.

cabana urlea 1

Contul în LEI este: RO30 INGB 0000 9999 0760 2164 deschis la ING Bank

Contul în EURO este: RO02 INGB 0000 9999 0820 9694 deschis la ING Bank SWIFT: INGBROBU BIC: INGB

Cont Paypal: PayPal.Me/UrleaNeedsYou

Mai multe detalii puteți urmări pe pagina de facebook a Asociației Poveștile Carpaților.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Liviu

Acum 4 ani

Oricum era o mizerie si aproape prabusita....atata timp cat aveti fundatia si schitele /foto a vechii cabane o puteti reface fara probleme. Sa speram ca veti folosii materiale si idei inovative si sa tineti cont de integrarea in peisaj. Cel mai simplu ar fi sa utilizati aportul unor arhitecti sau designeri, sa construiti module care dupa transportul cu elicopterul sa fie asamblate la destinatie.
Raspunde

Urlescu

Acum 4 ani

Ha,ha,ha!Să fim serioși! Știți cât costă demontarea unei astfel de putreziciunii,depozitarea materialelor,etc?Focul le rezolvă pe toate cu câteva declarații...Spor la reconstrucție!
Raspunde

cabaniera

Acum 4 ani

eu zic a fost premeditar, a dat foc la cabana si a stat la panda sa nu arda padurea, se vede focul sa extins la padure, dar a fost stins, altfel ardea toata zona acolo.
Raspunde

adi

Acum 4 ani

Ai zice ca focul a fost supravegheat... si controlat... Bine ca nu s-a extins la padure, ca nu-l mai oprea decat bunul Dumnezeu!
Raspunde

Cititescu

Acum 4 ani

Daca a fost un incendiu premeditat sau nu, din punct de vedere turistic e mai putin important, oricum era de ne folosit. Important e sa se refaca cat mai curand la nivel de cabana montana decenta, pentru turisti montani. Cei care vor confort de pensiune cu 3 margarete sau de hotel cu macar 3 stele, sa-l caute cu 1000 m mai jos!
Raspunde

Karpatenwilli

Acum 4 ani

...asta i cultura montana din RO ! Pacat - tara este de o frumusete raaara ! Neputinciosilor !
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

Suru, Fantanele au ars la fel. Tara de piromani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus