Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
6°C

Astrid Fodor, întâlnire cu sibienii din Terezian: străzi de pământ, curățenie, lipsă Poliție locală

Astrid Fodor, întâlnire cu sibienii din Terezian: străzi de pământ, curățenie, lipsă Poliție locală

Asfaltarea străzilor de pământ, lipsa de preocupare pentru spațiile verzi și copaci, întreținerea curățeniei și absența poliției locale au fost printre principalele probleme aduse în discuție de locuitorii cartierului Terezian, care au participat la întâlnirea cu primarul Astrid Fodor.

Aproximativ 50 – 60 de persoane de toate vârstele au participat marți după-amiaza, într-o sală a Școlii gimnaziale nr. 13 din cartierul Terezian, la o întâlnire cu primarul orașului, pentru a discuta despre problemele comunității. Astrid Fodor a fost însoțită de Ioana Leca, administratorul public al orașului, Alexandra Dincă, șefa Biroului pentru proiecte cu finanțare internațională, și Marian Popa, directorul Serviciului de management al salubrizării și protecției mediului.

”Am văzut că principala problemă sunt străzile nereabilitate. Sunt perfect de acord cu dumneavoastră”, a deschis discuția, după prezentările de rigoare, primarul Astrid Fodor. Constatarea ei s-a bazat pe cele 233 de chestionare completate în cartier în cadrul proiectului Zilele vecinătății, proiect cofinanțat de administrația locală și în cadrul căruia a avut loc întâlnirea de marți după-amiaza. ”În ultimii ani noi am reabilitat foarte multe străzi. Toate străzile care nu sunt asfaltate în această zonă sunt fie deja contractate și ce se poate face se va face anul acesta, iar celelalte sunt în faza de contractare. Strada Gazelei este singura care nu este deocamdată contractată, din toate străzile de pământ din cartierele Marmeladă, Terezian și Piața Cluj”, a adăugat primarul Sibiului.

Marian Popa, Astrid Fodor, Ioana Leca Marian Popa, Astrid Fodor, Ioana Leca

”Cine a ales cum să fie ordinea de asfaltare?”

La întâlnirea cu Astrid Fodor a participat un grup mai numeros de locuitori ai străzii Viorelelor, una din străzile de pământ din cartier care ridică numeroase probleme. În afara noroaielor, din cauza lucrărilor repetate de scarificare, nivelul drumului s-a înălțat peste cel al trotuarelor, iar apele pluviale ajung în curțile localnicilor. Ei sunt cei care, de fapt, au ridicat problema ierarhizării investițiilor de modernizare a străzilor.

”De ce anumite cartiere au altă unitate de măsură? Ne simțim discriminați. Anul trecut au venit și au turnat piatră peste zăpadă, bătaie de joc, aici la noi. Dar, în alte cartiere, mai noi, sunt și străzi noi care sunt deja asfaltate și au toate utilitățile. Eu locuiesc pe str. Eschil din 1957 și nici acum nu are asfalt. Cine a ales cum să fie ordinea de asfaltare? Viorelelor la fel. Toate sunt asfaltate în jur, numai la noi nu”, au cerut primarului explicații mai mulți locuitori.

cetateni intalnire terezian

 

Astrid Fodor le-a spus că sunt în eroare. ”S-a pornit cu reabilitările dinspre centru către margine. Și Gușterița este un cartier vechi, de exemplu. Singurul cartier nou asfaltat și utilat este cel al Tineretului. Cu toate cartierele terminăm până la finele anului viitor”, a adăugat Astrid Fodor. De altfel, discuțiile acesteia cu locuitorii de pe strada Viorelelor au scos în evidență și alte probleme: cum ar fi lipsa canalizării pluviale și faptul că o astfel de canalizare nu a fost prevăzută nici în cadrul lucrărilor de modernizare prevăzute pentru anul viitor. În plus, oamenii spun că actualul stadiu de uzură al străzii de pământ este atât de mare încât sunt convinși că la iarnă vor avea mari probleme. ”Eu merg mâine la Primărie, vorbesc cu colegii mei de la Direcția Tehnică să vedem ce putem face pentru la iarnă”, le-a promis Fodor. ”În niciun fel încă un strat de piatră”, s-au rugat cetățenii.

”Mi-au spus că două echipaje pe noapte în tot orașul sunt suficiente”

Faptul că persoane fără adăpost ocupă locurile de joacă, le distrug și murdăresc, faptul că în zonele tomberoanelor apar des persoane care caută prin gunoaie generând mizerie sau apariția unor mormane de gunoaie în diferite locuri au fost puse de participanții la discuții pe lipsa patrulelor polițiștilor locali. ”Există totuși un sistem de patrulare? Eu una nu am văzut niciuna, nici a poliției locale, nici a jandarmeriei sau poliției municipale, pentru a preveni. Și asta nu numai până la ora 16:00, ci și seara. În parcuri sunt situații care se întâmplă zilnic. Sunt aceleași persoane care stau acolo, adulți, oameni în toată firea care fumează, beau și distrug ori se droghează”, s-au plâns oamenii.

”La Poliția locală nu putem plăti tot pentru a-l doilea cetățean câte un polițist. Că tot dumneavoastră îi plătiți. Și, apoi, mai avem și poliție municipală la care să puteți apela. În cazul Poliției locale, fiecare patrulă are câte două cartiere în responsabilitate. Iar în tot Sibiul, pe timp de noapte sunt două patrule ale Poliției locale. Ei zic că este de ajuns, că nu se întâmplă mare lucru noaptea”, a replicat Astrid Fodor, primind drept răspuns un murmur dezaprobator. De altfel, primarul Sibiului a declarat că sistemul de supraveghere video urmează a fi extins în mai multe zone din oraș. Și a cerut, totodată, mai multă implicare din partea localnicilor în chestiunea sesizărilor. ”Suntem și noi de vină. Vedem vecini care își renovează casele, dar la puțini vedem containere contractate pentru ridicarea deșeurilor. Pentru că fiecare se uită la 200 – 300 -4 00 de lei cât ar costa să închirieze un container, deși fac lucrări de zeci de mii de lei. Și lasă constructorul să se descurce, deși știu că aceștia nu au contracte pentru preluarea deșeurilor din construcții”, a arătat primarul.

astrid fodor intalnire terezian 1

Șeful Serviciului de salubrizare, Marian Popa, a arătat că împreună cu Poliția locală derulează acțiuni de monitorizare. ”Toate zonele sensibile pentru aruncarea de deșeuri sunt monitorizate, uneori, zilnic, timp de câteva ore chiar. Se întâmplă că unele zone se curăță, după care nu avem ce face decât să stăm să urmărim. De exemplu, în Turnișor, timp de o lună pe malul Cibinului s-au dat 14 amenzi”.

Spații verzi, trotuare, străzi

Starea extrem de precară a trotuarelor, lipsa de întreținere a spațiilor verzi și necesitatea unor investiții în parcurile din zonă au fost alte probleme descrise de participanții la discuția cu Astrid Fodor. Primarul a arătat că, de anul viitor, la fel ca și celelalte cartiere ale orașului, și Terezianul va intra în lucrări de modernizare atât a străzilor și trotuarelor, iluminatului public, cât și a parcurilor și spațiilor verzi. Printre investițiile promise pentru anul viitor se numără și un parc dedicat plimbării câinilor. În urma lucrărilor de modernizare a zonelor, oamenii spun că așteaptă mai multă verdeață. Și că, în unele situații, acest lucru nu s-a întâmplat. ”Pe străzile reabilitate în Sibiu am văzut că s-au împuținat pomii. De exemplu, pe str. Țiglari, erau mulți. Acum, mai sunt opt în jurul stației de autobuz. Pe mine mă deranjează acest lucru. Eu am avut doi copaci în fața casei și după reabilitare nu mai am nimic”, a descris o femeie situația. Primarul Astrid Fodor a arătat că în cadrul reabilitărilor cartierelor, pomii au fost mereu subiect de discuție. ”Unii nu au mai vrut să existe și au cerut să tăiem pomii. Alții s-au împotrivit. Este o continuă negociere pe acest subiect”, a arătat Fodor.

astrid fodor intalnire terezian 3

Reprezentanții administrației locale au prezentat și câteva investiții aflate în derulare sau care urmează a fi lansate în viitorul apropiat în zona Terezian, Marmeladă, Piața Clu. Amenajarea Lacului lui Binder, amenajarea malurilor Cibinului cu piste de biciclete, construirea unei creșe în zona Grădiniței nr. 36 sau Sibiu BikeCity sunt doar câteva printre proiectele prezentate pe scurt.

”Mie mi-a plăcut întâlnirea cu dumneavoastră. Civilizată și pozitivă. Atmosfera e aceea pe care o aștepți de la o comunitate, în care noi să cunoaștem mai bine problemele”, a încheiat discuțiile, după aproape două ore, Astrid Fodor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Ce??

Acum 4 ani

Cele 123 de camere de la summit (plus cele instalate înainte) nu ajung? Ce urmărim?? Sa vedem un raport, câte amenzi au fost date pe baza probelor filmate și sa revizuiască regulamentul de 2 bani, referitor urmărire, filmare, stocare date și abia apoi sa dezbata extinderea supravegherii!
Raspunde

Jacobus Hentmanisse

Acum 4 ani

Oh, Astrid Cora R(egina) in vizita la plebe. Nice!
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 4 ani

...na ati primit tableta de somn pt seara asta ?? Cora stie multe povesti - este ?
Raspunde

Netz

Acum 4 ani

Ce aveti doamna primar cu aceasta strada a Gazelei de o marginalizati in halul asta?
Raspunde

invazie de rable abandonate

Acum 4 ani

Politia locala nu are cadru legal sa ridice epavele abandonate pe str.Gladiolelor,si alte cateva sute din tot orasul.
Raspunde

///

Acum 4 ani

Avem echipaaaaa, avem valoareeeee !!!
Raspunde

Bici

Acum 4 ani

Politia locala nu se ocupa cu ridicarea rablelor abandonate, exista alt serviciu care se ocupa cu asta. Din pacate 0 implicare in afara de postari indignate pe ner Eu am reclamat o masina abandonata pe SIBIUAPP si in 2 saptamani a fost ridicata. Au pus o notificare in geam la 2 zile dupa ce am facut notificarea si dupa inca 10 zile au ridicat harbul. Problema este ca nu ne implicam si noi mai mult, vrem doar sa se faca si sa criticam pe net!
Raspunde

Traian

Acum 4 ani

După anul viitor Doamna Fodor, dacă va fi realeasă, nu va mai avea majoritate singură, deci altfel se va sta de vorbă. Deocamdată e stăpâna.
Raspunde

Brunhilde

Acum 4 ani

Cat de idioata sa fii ca sa negociezi daca lasam copacii sau radem tot sa vedem doar betoane.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus