Cei care ocupă funcțiile de prefect ori subprefect sunt deciși de președintele organizației județene de partid, recunoaște Horațiu Marin, cel care recent a fost înlăturat din funcția de subprefect al județului Sibiu. Marin spune că acest lucru s-a întâmplat la cererea lui Bogdan Trif, președintele PSD, care, la rându-i, a spus că nu are nimic de-a face. Într-un interviu acordat Turnul Sfatului, Horațiu Marin vorbește și despre implicarea politicului în administrație, dar și despre cum vede el evoluția PSD Sibiu.
Reporter: De ce credeți că cei de la PSD Sibiu v-au solicitat demisia? Horațiu Marin: Între a-mi solicita demisia și a mă demite există o mică mare diferență. Nu mi-au solicitat asta niciodată. Cu siguranță, dacă veneau primarii să îmi ceară asta, făceam un pas în spate. Nu mă cramponez într-o funcție. Nu m-am născut subprefect.
Ați afirmat că liderul PSD Sibiu a fost deranjat de evoluția dumneavoastră profesională. De ce credeți acest lucru? Fenomenul îmi e cât se poate de limpede și de clar. Munca și respectul pe care l-am arătat fiecăruia, au avut ca rezultat o imagine bună a mea în județ, fapt care a deranjat. Deși am susținut întotdeauna că nu mă interesează funcția de președinte al organizației județene, pare-se că am fost privit ca un pericol.
Cum credeți că a intervenit liderul PSD Sibiu în luarea deciziei îndepărtării dumneavoastră, în condițiile în care el susține că nu are nicio legătură? Aici, deja, întregul fenomen începe să devină penibil. După ce îți manifești în anumite cercuri dorința de a schimba urgent subprefectul, pui dintr-o dată demiterea lui pe seama participării la un festival al rromilor, iar ulterior declari că decizia a fost luată la MAI și nu îți aparține. Știm că propunerea e întotdeauna a președintelui partidului care este la guvernare, având în vedere și coloratura politică a guvernului.
Cât de mult se intervine (sau se încearcă) din sediul de partid în treburile Instituției Prefectului? Cred că ceea ce unii lideri politici nu înțeleg, e faptul că prefectul și subprefectul servesc interesele județului, nu ale unui grup. Am lucrat foarte bine, în egală măsură cu foștii mei colegi din PSD, dar și cu cei care reprezintă celelalte formațiuni politice. Noi am fost oameni de omenie.
Considerați că la schimbarea prefectului Adela Muntean ar fi trebuit – prin prisma evoluției ulterioare – să demisionați și dumneavoastră? Mai întâi vreau să subliniez un fapt care e deja cunoscut. Cu Adela Muntean am lucrat impecabil, fiind prefectul care a reușit să facă performanță în acea funcție, prin asumarea unor decizii de care alții ar fi fugit, prin inducerea, încă de la început, a conștiinței de echipă și prin energia inepuizabilă pe care o are atunci când e vorba de problemele societății. Ca prieten și coleg, aș fi demisionat în secunda doi. Nu puteam însă să fug din fața a ceea ce știam de atunci că mi se pregătește. Mi-am dorit ca responsabilitatea să mă definească până în ultima clipă.
Considerați că este normal ca funcțiile de prefect și subprefect să fie declarate apolitice? Adică nu e cam demagogică o astfel de abordare? Categoric, nu!
Întoarcerea în politică și declinul PSD Sibiu
Ați făcut parte din PSD Sibiu și cunoașteți oamenii din interior. Ce candidatură credeți că ar trebui să își asume Bogdan Trif? Fiind în continuare liderul organizației județene clar că trebuie să își asume candidatura la Primăria Sibiu sau CJ doar așa poate să dovedească dacă se bucură de încrederea și susținerea sibienilor.Ce procent apreciați că va obține candidatul PSD, Viorica Dăncilă, la alegerile prezidențiale de la finele acestui an în Sibiu? Nu aș vrea să comentez, dar având în vedere managementul politic la nivelul județului Sibiu, nu cred că va fi un scor bun.
Dumneavoastră pe cine veți vota la aceste alegeri prezidențiale? Cu siguranță cu un om care este alături de români și face lucrurile cu bună credință pentru țară.
Vă veți întoarce în politică? Cu siguranță, da.
Va fi vorba tot de PSD? Sau un alt partid? Promit să vă spun înainte să iau o decizie.
Cum ați aprecia evoluția din ultima perioadă a organizației PSD Sibiu? Din păcate, atunci când înlături oameni din partid trebuie să iei în calcul faptul că fiecare om are în spatele lui alți oameni. Dacă în afaceri vorbim despre bani, în politică vorbim despre o altă miză: voturile. Iar cum totul se cunoaște cel mai bine la vot, cred că evoluția este descendentă.
Numele dumneavoastră a fost vehiculat în legătură cu o eventuală candidatură la Primăria Sibiu. Este o variantă pe care o aveți în vedere? Nu m-am gândit foarte mult la început, însă este o variantă pe care o iau în calcul, mai ales după acel sondaj făcut de o publicație locală, unde spre surprinderea mea m-am bucurat de aprecierea sibienilor care au votat, clasându-mă pe primul loc în topul opțiunilor.
Subprefect în vremuri de proteste
Ați ocupat funcția de subprefect în ultimii doi ani, caracterizați de ample proteste antiguvernamentale inclusiv la Sibiu. Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, ați simțit în vreun fel presiunea societății civile? Înainte de a fi fost reprezentant al Guvernului, am fost și sunt sibian, am fost și sunt cetățean al acestui municipiu. Presiunea societății civile, exprimată prin proteste de stradă, valuri de postări pe rețelele de socializare și ieșiri în presă, a fost una pe care evident că am simțit-o, conectat fiind 24 din 24 de ore la tot ce se întâmpla în județ. Nu pot spune însă că presiunea asta m-a afectat pe mine, ca persoană. Am încercat să fiu întotdeauna un om al soluțiilor, nu al problemelor. Și dacă la nivel național comunicarea a fost uneori defectuoasă, la Sibiu ne-am străduit să nu fie deloc așa, ușa biroului meu fiind mereu deschisă pentru oricine, oricând.Cât de mult lucrează un subprefect și care este activitatea care consumă cel mai mult timp? Așa cum am precizat deja, un prefect sau un subprefect e activ 24 din 24, întrucât în orice moment se pot întâmpla lucruri și fenomene care au nevoie de coordonare, pe raza județului. Întreaga activitate ocupă timp, însă am reușit să transform munca în bucuria de a lucra cu oamenii, de a-i înțelege și de a face echipă. La asta cred că se rezumă o bună funcționare a oricărei instituții.
Emiterea ordinului de încetare a mandatului de primar al lui Astrid Fodor credeți că a fost o decizie inspirată a conducerii Instituției Prefectului Sibiu? Absolut, noi doar am luat act de sentința Înaltei Curți de Casație și Justiției și am pus-o în aplicare.
Ați lucrat și cu primari, dar și cu șefi de instituții deconcentrate. Pe care i-ați lăuda? Pe fiecare dintre ei pentru că fiecare, în curtea lui, înțelege cel mai bine fenomenul și sunt convins că încearcă să funcționeze cât mai performant. Cu oamenii se lucrează frumos, atunci când încerci să îi înțelegi și le arăți că le ești alături. Tuturor acestor oameni, le mulțumesc!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: PSD , Horațiu Marin , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Partidului Forța Civică Sibiu , Turnul Sfatului , Bogdan Trif , Instituția Prefectului Sibiu , Cristian Marinescu , Parchetul Înaltei Curţi , Horaţiu Dancu , Instituției Prefectului Sibiu , Viorica Dancilă , Subprefectul Horațiu Marin , Pentru Sibiu , Cu Adela Muntean , Adela Muntean
Vizualizari: 9096
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Kokos
Acum 12 ore
Emil
Acum 13 ore
Suseanu Porumb
Acum 13 ore
Vivi Dragan
Acum 13 ore
Leonard (Leo)