Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
5°C

&;Strigătul disperat al generației tinere

Greta Thurnberg, o tânără de origine suedeză de 16 ani, a înfiorat spiritele celor peste 60 de reprezentanți ai popoarelor lumii, prezenți la Summit-ul pe problema de climă a ONU. Printr-un discurs disperat, tânăra a făcut apel la cei în drept și în putere să ia măsuri, până nu e prea târziu, în scopul prevenirii și stopării proceselor de degradare condițiilor de viață. Cuvinte curajoase, mari și grele, ce vin din partea generațiilor tinere, profund îngrijorate de ritmul accelerat și necontrolat al condițiilor de viață pe pământ.

Tânăra s-a referit în special la fenomenul încălzirii globale. Este într-adevăr, probabil, pericolul cel mai grav și cel mai palpabil dar, departe e de a fi singurul. Stresul generat de o lume prea încărcată, poluarea aerului, poluarea apei, alterarea chimică a alimentelor, poluarea fonică, spectrul foamei și sărăciei unei populații în creștere, alarmant necontrolată, căreia resursele globale riscă să nu-i mai facă față, toate acestea au o influență nefastă asupra sănătății fizice și, prin ricoșeu, într-un proces lent dar sigur, asupra echilibrului psihic uman, mereu sub tensiune.

Fenomene sunt ușor de sesizat. Marea întrebare este dacă omenirea le va putea face față. Nu-i vorba în primul rând de voință - deși realitatea demonstrează că multă lume neglijează problemele sau nu le acordă importanță – ci dacă obiectiv, mediul, resursele globului pământesc, vor putea împlini nevoile de viață ale omenirii.

Sunt sesizabile două fenomene profund contradictorii. De o parte, creșterea exponențială a populației globului. La o analiză atentă se constată că toate mijloacele de degradare a condițiilor de viață sunt condiționate de explozia populației. Enorma producție industrială acționată de carburanți poluanți, transportul terestru sau aerian pe meridianele globului acționat de aceiași factori poluanți, stimularea chimică a producției agricole, îmbrăcămintea și ambianța casnică sau publică marcate de aceiași factori poluanți, agitația și mișcarea fremătândă la nivel global, toate acestea sunt determinate de nevoile de viață ale unei populații în continuă creștere. La acest proces se adaugă și creșterea costului vieții, determinată de confort sporit și durată de viață tot mai îndelungată.

De altă parte, se constată că nevoile populației în creștere, consumă în ritm alarmant resursele pământului, în special cele neregenerabile. Pe când nevoile cresc, resursele solului și subsolului scad. Astfel penuria de resurse naturale obligă la substituirea lor pe cale artificială. Această flagrantă discrepanță între nevoi și resurse, dimpreună cu degradarea mediului de viață sunt, vor fi, problemele cheie cu care deja se confruntă generația de azi și pe măsură, problemele de viață ale generațiilor viitoare.

Parcă marcată de un blestem al existenței, lumea de azi, marșând pe dorințe și plăceri mai mult- aș spune chiar mult mai mult – decât pe responsabilitate și datorii, fie ignoră fenomenul fie asistă neputincioasă la derularea lui implacabilă. De ani buni, deținătorii puterii și-au propus luarea de măsuri dar, în timp ce procesul continuă, rezultatele se lasă prea așteptate. În loc de cooperare, lumea se războiește, ca și cum, lupta cu stoparea fenomenului n-ar fi cea mai mare provocare războinică a zilei de azi. Încă asistăm la lupte pentru acapararea de teritorii, pentru promovarea concurențială a influenței, pentru dominație la nivel zonal sau continental, în care scop se cheltuie enorme resurse umane și bănești, în loc ca acestea să fie direcționate, pe baza înțelegerii și cooperării, înspre satisfacerea nevoilor unei vieți firești, în plin acord cu natura în care trăim. Dimpotrivă, siluim natura, cerându-i și luându-i mai mult decât poate da.

Nu știu cum poate fi taxată poziția, atitudinea unor mari deținători ai puterii, pe umerii cărora ar cădea sarcina încercării de schimbare a mersului. Spre uimire generală, președintele Trump a scos SUA din Tratatul de la Paris privind mediul, deși este probabil cea mai poluantă țară din lume. A tratat-o pe fetiță cu o fină ironie. În schimb, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a făcut un călduros apel, care are și un caracter de avertisment, pentru viitorul omenirii.

Poate generația tinerei Greta Thurnberg își va asuma enorma sarcină a echilibrării situației, dacă nu va fi prea târziu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

ecologist

Acum 3 ani

situatia se vede simpla dar este complicata, toti si-au mutat fabricile in china, india, thailanda, deci toti au redus poluarea. consumam multe resurse pentru ca toate produsele confectionate se strica foarte repede, reparatia este scumpa, asa ca se produce alte produse, alte resurse consumate. daca s-ar stopa acest fenomen multi oameni ar ramane fara loc de munca, castiguri mici. teoretic trebuie redusa populatia. aaa razboaiele consuma cele mai multe resurse, trebuie arme !!!
Raspunde

Voltaire

Acum 3 ani

Avem cea mai ecologica fauna de personalitati propulsate in toate domeniile, e formata doar din material bolsevic reciclat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus