Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
2°C

De ce se cer bani de hârtie igienică în școlile din Sibiu? Răspunsul primarului: ”unii doresc hârtie Zewa sau mai știu eu ce”

De ce se cer bani de hârtie igienică în școlile din Sibiu? Răspunsul primarului: ”unii doresc hârtie Zewa sau mai știu eu ce”

Întrebată cum explică faptul că, în unele școli din Sibiu părinților le sunt ceruți bani pentru hârtie igienică sau săpun, primarul Astrid Fodor a arătat că nu banii sunt problema. Ci pretențiile unora dintre părinți.

”Cine este răspunzător pentru dotările din școlile de stat? Vă întreb deoarece la început de an, noi trebuie să aducem bani pentru săpun și hârtie la toaletă. Pentru 2019, în Sibiu, asta mi se pare absurd”, s-a adresat o sibiancă primarului Astrid Fodor, la întâlnirea pe care edilul a avut-o cu locuitorii din cartierul Terezian.

Infrastructura instituțiilor publice de educație este întreținută de administrația locală. Astrid Fodor a arătat că astfel de situații, în care părinților li se cer bani de consumabile, nu apar din cauza lipsei fondurilor alocate de către Primărie. ”Noi alocăm școlilor cât cer. Nu li s-a tăiat niciun leu la nicio cerere, la nicio rectificare. Când am semnat contractele de administrare cu managerii școlilor chiar le-am spus că nu îmi doresc să mai aud că cer bani părinților. «Noi nu cerem bani», mi-au spus. Dar nu sunteți prima care îmi spune despre astfel de situații. Iar justificarea în unele situații este că unii doresc hârtie igienică Zewa sau mai știu eu ce. Nu e normal, într-adevăr”, a răspuns primarul Astrid Fodor, arătând că sunt situații în care părinții cer consumabile mai scumpe decât cele pe care le oferă școlile.

Primarul s-a interesat și despre școala în care s-au cerut astfel de bani. ”Dacă mai cer bani, spuneți că ați vorbit cu primarul care a arătat că le alocă toți banii de care au nevoie”, a completat Astrid Fodor. Răspunsul oferit a ridicat temperatura discuțiilor, deoarece școala în care mama a spus că s-au cerut bani era Școala gimnazială nr. 13. Adică exact școala în care aveau loc discuțiile, școală al cărei director se afla în prezidiu, lângă Astrid Fodor. ”Să îmi spuneți la ce clasă s-a cerut și aceia nu o să mai ceară”, a spus directorul Remus Ioan Mitru (foto stânga), după ce inițial a respins un astfel de scenariu.

Răspunsul mamei a venit calm. ”Cum să spun așa ceva? Știți că reacțiile la astfel de informații sunt extrem de defensive. Nu trebuia să se ajungă la astfel de discuții. Cum să vă spun despre ce clasă este vorba, căci fiica mea va mai sta cu acea învățătoare timp de trei ani aici?”, a arătat sibianca. ”Cine e, cine e învățătoarea?”, a fost replica directorului Remus Ioan Mitru, primită cu zâmbete de către audiență.

După întâlnirea cu Astrid Fodor, directorul școlii i-a prezentat mamei respective mai multe toalete, toate dotate cu săpun și hârtie igienică.

NOTĂ: După publicarea acestui articol, reporterul Turnul Sfatului a fost informat că, de fapt, doar în prima toaletă în care directorul a intrat alături de părinți (toaletă aflată lângă sala în care s-a derulat întâlnirea cu primarul Sibiului) se afla săpun. Restul toaletelor inspectate în după-amiaza de marți nu erau dotate cu materialele consumabile necesare.
La Sibiu, în cadrul inițiativei de bugetare participativă de anul trecut, unul din proiectele înscrise și, mai apoi, votate de către sibieni a fost cel denumit ”Mâinile curate salvează vieți! Săpun în școlile din Sibiu”. Prin respectivul proiect se cerea dotarea spațiilor sanitare din școli, grădinițe și creșe cu dozatoare de săpun, urmând ca voluntari ai Asociației Propediatria, prin Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, să îi instruiască pe elevi și preșcolari despre cum să se spele corect pe mâini.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Un tatic

Acum 3 ani

La o scoala din sibiu s au adunat de la parinti 1500lei(ptr o singura clasa) ptr hartie igienica si sapun lichid. Este mult sau putin?
Raspunde

Anca

Acum 3 ani

Am 3 copii la grădiniță/scoala. La toti mi s-au cerut bani pentru hârtie igienică și săpun.
Raspunde

***

Acum 3 ani

Se practica asa ceva în scoli, grădinițe și creșe. Eu personal ii pun copilului meu în ghiozdan bucăți de hârtie igienica și șervețele umede. Mereu ii spun sa își pună hârtie pe colac și atunci prefer sa aibă la ea.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Va dati seama cit de paralela cu orice subiect e conducerea orasului ? In 2019 ,dupa 19 ani de administrare ''nemteasca'', se discuta despre strazi de pamint si hirtie de buda.In Capitala Culturala Europeana 2007(initiata de Emil Constantinescu !) nu in Rasinari,Poplaca sau Odaia Buruscani!
Raspunde

Micutul

Acum 3 ani

La noi la gradinita pentru fetita s-a cerut 100 de lei/persoana x 35 copii = 3500 RON consumabile- foi A4- carioci, tus imprimanta , sapun lichid s.a" pe motiv ca cele primite de la Primaie nu ajung"- Acest fond al clasei care nu mai au voie sa il numeasca fondul clasei dar banii se strang pe liste individuale cu semnatura parintilor, iar la cresa se cer lunar consumabile-1 pachet servetele umede, 1 cutie servetele uscate, rola de bucatarie, 2 hartii igienice si 1 sapun lichid. Despre ce vorbeste doamna Primar???? Plus ca acum optionalele de la copii pentru lima Engleza-Germana au fost scoase si nu mai au voie gradinitele sa ceara bani sa putem face 2 ore pe saptamana (pe banii parintilor-contract de prestari servicii cu educator specializat) si asa invatau sau cel putin mai auzeau copii o limba straina cat sunt la gradinita, DAR nici nu scot posturi de educator care sa predea aceste limbi straine. In concluzie Institutiile Statului ne trateaza cu indiferenta de la cel mai mic la cel mai mare nivel!
Raspunde

mama leone

Acum 3 ani

O solutie ar fi> copiii sa nu mai c.... la scoala...
Raspunde

Gigel din prima banca

Acum 3 ani

Raspunsul doamnei primar cu hartia Zewa este pur si simplu obraznic!Nu cred ca nu se cunosc aceste practici chiar de catre doamna primar!Chiar daca banii nu sunt problema aceasta problema exista,se dezvolta, prolifereaza!Cu medicii nu-i la fel?Le-au marit enorm salariiile(unora nejustificat!) au crescut si spagile!Nu te poti apropia de un spital inainte de a incepe sa imparti de la poarta!Recunoaste cineva?
Raspunde

Si la spital e la fel...

Acum 3 ani

Intrebati si Consiliul Judetean care este motivul pentru care medicii si asistentele din Spitalul de Psihiatrie Sibiu dau bani, lunar, pentru hartie igienica ( cea mai ieftina, nu Zewa) si sapun lichid? E jenant, dar nimeni nu are curaj sa refuze... E un tabel la asistenta sefa....
Raspunde

Mariana

Acum 3 ani

Si la scoala 18 (vecina cu 13) ni s-a înmânat lista cu ce sa aducem, nu s-au cerut efectiv bani, dar fiecare copil trebuie să ducă la scoală: hârtie igienică, saci de gunoi, șervețele...Sapun, am inteles de la fetita mea, ca este la baie :| Asa este in fiecare an școlar...
Raspunde

mathias

Acum 3 ani

Situatia este la fel peste tot. Se cer bani pentru orice datorita incompetentei de care autoritatiile dau dovada. SCOALA NU ESTE GRATUITA !!!!
Raspunde

Anonim

Acum 3 ani

Mă bucur că doamna primar ascultă cetățenii, mulțumesc doamnei care a pus această întrebare în public și ziarului Turnul Sfatului pentru publicarea articolului. Am copii încadrați în învățământul de stat din Sibiu. De la prima întâlnire cu părinții a fost clar că săpunul și hârtia igienică nu sunt asigurate la grupurile sanitare comune din școală, ci se cumpără și se păstrează în fiecare clasă și sunt în grija cadrului didactic. Pretextul este că elevii ("copiii mai mari") nu le folosesc rațional, fură sau se joacă cu hârtia și săpunul, așa că soluția este ca acestea să nu fie furnizate aproape deloc. Cadrele didactice sunt prinse la mijloc și ajung să "respecte" obiceiul locului, impus de conducerea instituției de care depinde cariera lor, dorind armonie și binele copiilor. În colectivul de părinți, majoritatea e resemnată și părinții care spun adevărul și doresc o schimbare sunt adesea marginalizați. În patru ani, nu am vazut nici o singură dată hârtie igienică la grupurile sanitare din școală, și am văzut săpun la dozator pentru prima dată anul trecut. Este un obicei păgubos, dincolo de bani: 1. Ce învață copiii din acestă situație? Că nu e musai sa te speli pe mâini cu săpun chiar de fiecare dată când mergi la toaletă. (Copiii vor avea urgențe și nu vor ajunge la punctul de aprovizionare din clasă.) Că nu putem trăi civilizat împreună. Că ceilalți sunt răi și fură. 2. Câte instituții publice mint în problema săpunului și hârtiei igienice? Conducerea școlii consideră această stare de lucruri normală. Fiecare școală cu acest obicei are autorizație de funcționare. În afara școlilor, situații similare se întâlnesc la tot pasul în licee, facultăți, spitale etc. 3. Cât costa în fiecare an școlar îmbolnăvirile cauzate de lipsa igienei, de la indigestii și răceli până la gripă și scarlatină? Cu toții suportăm costul mizeriei: viețile copiilor puse în pericol, medicamente, nopți nedormite, săptămâni de școală pierdute, concedii medicale. Și costul pe termen lung al acestui deficit de educație pentru toți copiii. Folosind o analogie din domeniul poveștilor, ÎMPĂRATUL ESTE DEZBRĂCAT. Să începem discuția recunoscând adevărul. Cu voință și fonduri, se pot găsi soluții în școli, asa cum s-au găsit în malluri, aeroporturi, autogări, restaurante și alte locuri publice.
Raspunde

sa fim si sinceri...

Acum 3 ani

Blabla-uri... Si daca se pun hartie igienica si sapun si niste copii mai zvapaiati rup si arunca hartia, se joaca cu sapunul si il fac praf? Aici e vorba de educatie si de formarea deprinderilor legate de igiena... Nu se prpadeste nimeni ca da 10 pe luna pt. consumabile...
Raspunde

Pisti

Acum 3 ani

in epoca de aur v-ati stersi cu ziarul, dar fara mutra lui ceasca......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus