Cu prilejul înființării Secțiunii “Transilvania” în cadrul Accademia Templare – Templar Academy de la Roma, în Richiș a fost organizat și un simpozion dedicat simbolurilor pe care poartă biserica din sat. Simboluri din vremuri precreștine.
Evenimentul de la Richiș (sat care aparține de comuna Biertan) a fost precedat de un alt simpozion, organizat tot de Accademia Templare – Templar Academy de la Roma. Acesta a avut loc la Mediaș și a inclus un moment festiv dedicat înființării Secțiunii “Transilvania” în cadrul Academiei: rectorul Accademia, Filippo Grammauta, însoțit de o delegație din Italia, l-a numit, oficial, director al Secțiunii Transilvania pe omul de afaceri italian Francesco Tacconi, cunoscut pentru preocupările sale în zona ezoterismului și simbolismului. ”Accademia Templare se ocupă, de fapt, de răspândirea în societatea civilă a culturii templiere, ezoterice și a culturii, în general”, arată reprezentanții asociației, care au dorit să pună în evidență lăcașul din Richiș.
O biserică plină de simboluri din alte vremuri
“Biserica de la Richiș – Pod între Zeitatea pământească si Divinitate cerului” este numele simpozionului care a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, la Richiș. Moderat de medieșeanul Doru Deac Șuteu, la simpozion au participat, printre alții, istoricul Gheorghe Bichicean, fostul rector al Universității Româno-Germane, Mihai Rebrișoreanu, președinte al Club Rotary Sibiu și Flavia Rotariu, director al Secțiunii Alpha București în cadrul Accedemia Templare. Francesco Tacconi a vorbit despre simbolurile celtice prezente în interiorul, printre care și ”Green man” (Omul Verde), care în credința celtică simboliza renașterea. Prezentarea a fost însoțită de datele istorice și arhitecturale referitoare la biserica din Richiș, reunite într-un material pregătit de Marian Țiplic, prorector al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, autor a numeroase texte despre bisericile medievale din Transilvania, mai arată reprezentanții Asociației.Personaj principal al vizitei de la Richiș a fost Johan Schass, curatorul bisericii în discuție. Apreciat pentru efortul depus în activitatea sa, Schass a fost distins de către rectorul Accademia Templare cu o diplomă și o medalie acordate “pentru întreaga activitate de curator la Biserica Evanghelică din Richiș și contribuția la cunoașterea simbolurilor de orrigine celtică din această biserică”.
“Este un eveniment reușit, s-a dovedit că subiectul este unul foarte interesant, care merită să fie dezvoltat. Nu avem pretenția să fim nici primii, nici ultimii care studiază biserica din Richiș, încă necunoscută pentru majoritatea publicului. Suntem deschiși să primim în rândurile noastre pe oricine v-a dovedi interes și, în același timp, suntem gata să participăm la proiectele de cercetare ale altora, care pot deveni proiecte comune. Următoarea acțiune va fi să mergem pe urmele Omului Verde de la Richiș, până la Rosslyn Chapel, lângă Edinburgh, în Scoția. Acolo vom merge în primăvară, călătoria fiind deschisă tuturor celor interesți”, spune directorul Secțiunii ”Transilvania”.
Accademia Templare – Templar Academy de la Roma este deja prezentă în Transilvania prin protocoalele de colaborare cu Asociația Ernest Renan și Biblioteca Astra, ambele din Sibiu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Simpozionului Internaţional , Universităţii Româno , Biblioteca ASTRA , Lucian Blaga , Biserica Evanghelica , Club Rotary Sibiu , Accademia Nazionale , Francesco Tacconi , Gheorghe Bichicean , Marian Ţiplic , Accademia Templare , Accedemia Templare , Asociația Ernest Renan , Doru Deac Șuteu , Mihai Rebrișoreanu , Filippo Grammauta , Flavia Rotariu , Johan Schass , Secțiunea Muzică , Omul Verde , Omului Verde , Rosslyn Chapel , Secțiunii Alpha București , Secțiunii Transilvania , Templar Academy , La Richiș , Secţiunea Sculptură
Vizualizari: 2860
Ultimele comentarii
Acum 28 minute
Emil
Acum 36 minute
Florin
Acum 41 minute
Pop
Acum 41 minute
Dobrin ionut
Acum 58 minute
Carcotel