Marţi,
10.09.2024
Partial Noros
Acum
20°C

În Sibiu a fost inaugurată o nouă școală: investiție de aproape 100.000 euro din sponsorizări și donații. Clădirea era o ruină de pe vremea comuniștilor

În Sibiu a fost inaugurată o nouă școală: investiție de aproape 100.000 euro din sponsorizări și donații. Clădirea era o ruină de pe vremea comuniștilor

Fără tăieri de panglici, fără discursuri pompoase în care un funcționar să-și asume meritele, dar cu mult optimism în Gușterița a fost inaugurată școala care i-a deranjat pe comuniști. Construită după modelul școlilor fondate de Sfântul Andrei Șaguna, clădirea a fost ridicată lângă Biserica Ortodoxă „Buna Vestire” din Gușterița exact acum 110 ani, în septembrie 1909, iar cei doi preoți care slujesc acolo în ultimii 2 ani, cu ajutorul asociației pe care aceștia au fondat-o, i-au dat o nouă viață. Aceștia spun că școala nu va deveni una de stat și nici nu va fi o instituție confesională deschisă doar ortodocșilor, ci una care să formeze viitoarea generație a României, o alternativă la sistemul actual de învățământ.

Sfințire de școală. Duminecă în 20 Sept. v.a. s-a făcut cu mare solemnitate sfințirea școalei nouă din apropiata comună Gușterița din partea protopreabiterului tractual Dr. Ioan Stroia, în prezența unui numeros public din loc și jur. La actul sfințirii au luat parte și inteligența săsească cu întreg comitetul comunal din loc. Meritul necontestabil pentru ridicarea unei școale așa de pompoase și solide, în o comună așa de mică cum este Gușterița, este a se atribui de bunăsamă harnicului preot de acolo Traian Petrișor, pe cum și învăț. penz. Ioan Stăneasă, cari n-au cunoscut nici o osteneală, până ce nu și-au văzut planul lor întruchipat (...)” - acestea erau rândurile dedicate noii școli sibiene cu exact 110 ani în urmă pe prima pagină a revistei săptămânale „Țara Noastră”.

revista tara noastra despre scoala din gusterita 1909

În anul 2019 clădirea din Gușterița a prins o nouă viață, după ce a fost o ruină în ultimii ani, având de ieri și un nume: Școala Andreiană.

„Ideea de școală a pornit în anul 2015 când am înființat Asociația Dia.Logos - am pus acest lucru pe lista obiectivelor. Am putut să ne-o imaginăm mai concret când am început să colaborăm cu Parohia Ortodoxă din Gușterița. Suntem aici de 2 ani; aici exista clădirea în care a fost școală cândva și era nefolosită, deci potrivită pentru ideea noastră.

Când am venit aici preoți știam clar că acesta e proiectul cel mai mare al nostru. De un an am început efectiv să lucrăm la reabilitarea clădirii; a durat mai întâi cercetarea istorică și arhitecturală. A fost consolidată, renovată și se pot folosi două din cele patru săli ale clădirii. E o clădire protejată, am avut nevoie de aprobări de la comisia de monumente”, ne-a spus preotul Alexandru Ioniță, fondatorul Asociației Dia.Logos, cea care împreună cu Parohia Ortodoxă din Gușterița au pus bazele noii instituții educaționale din Sibiu.

Școala din Gușterița, la sfârșitul anului 2018 Școala din Gușterița, la sfârșitul anului 2018

Școala din Gușterița, la sfârșitul anului 2019 Școala din Gușterița, la sfârșitul anului 2019

Școala nu va deveni una de stat

De fapt, noua instituție va funcționa în primul an ca și centru educațional, deoarece lucrările au întârziat, respectiv a fost prea târziu pentru a obține autorizația de funcționare de la ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), acesta rămânând un obiectiv pentru începutul anului 2020.

„În niciun caz școală de stat, noi dorim să rămânem liberi. De aceea, am început cu grădinița, în speranța că acești copii sau o parte din ei sau frații, rudele lor vor veni la anul la școală. Acesta e scopul principal - ca acești copilași să vină la anul la școala noastră. Nu vrem în niciun caz să fim de stat. Vrem să respectăm programa, dar să o împlinim cu metodele noastre, cu ambientul nostru, cu filozofia noastră.

Să clarificăm că această școală nu este nici o școală socială, dar nici o afacere. Este o școală care își propune crearea unei noi generații de copii, de oameni, de fapt, care să iubească țara aceasta, care să iubească să coopereze pentru binele comunității, să se simtă bine aici în România și pentru asta noi nu putem să asigurăm în totalitate costurile. De aceea, vom avea regimul unei școli private, dar taxa pe care o vom pune, o vom scădea în funcție de sponsorizările pe care le vom primi”, a explicat preotul Marius Tofan, directorul instituției.

scoala gusterita 6 fondatorii

Grupe și clase cu puțini copii

Prima zi de funcționare a noii instituții va fi mâine, 1 octombrie. Inițial, sunt formate două grupe de copii: una de preșcolari și o grupă de after-school. Managerul programelor educaționale din cadrul școlii este Ioana Câmpean, psiholog de meserie și cu experiență de mai mulți ani în învățământ.

„Cei din preșcolar vor avea ca și program activități educaționale, în sensul că vor face pictură, vor învăța partea de comunicare - nu vrem citire sau să învețe strict poezii, ci vrem să-i învățăm să comunice, pentru că asta am observat eu ca fiind o problemă la grădiniță. Ca activitate, totul va avea mult caracter aplicativ. Dacă învățăm despre științele naturii o să-i ducem afară să vadă frunza, copacul, planta; în primăvară vom planta și vom urmări cum cresc . La fel, partea de comunicare și lectură se va desfășura și în clasă, dar și la Biblioteca ASTRA, la sala pentru copii. Ce ține de istorie, vom avea ore la Muzeul de Etnografie, pentru a vedea animalele vom merge la Muzeul de Științe Naturale.

scoala gusterita 5

Grupa cealaltă, de after-school, este pentru copiii de clase primare. Va fi un program de recreație, în primul rând, pentru că cei mici vin de la școală și după 4 ore de stat într-o bancă a-i pune din nou într-o bancă sau pe un scaun este infernal pentru sănătatea lor. Vor avea și program de teme. Din păcate, sistemul de stat încă le dă teme și părinții au solicitat realizarea temelor împreună cu cadrul didactic care se va ocupa de ei. Mai avem incluse opționale, unul fiind cel de limbi străine - engleza va fi învățată cel puțin de două ori pe săptămână câte o oră, nu în sistem clasic de predare, ci vor fi scoși afară pentru activități practice, doar că se va vorbi în engleză. La această grupă se pot înscrie copiii de la orice școală din Sibiu, părinții trebuind să ne comunice școala ca să putem să le oferim transport”, ne-a explicat Câmpean, care a precizat că potrivit legislației după un ciclu de învățământ instituția va putea solicita și obținerea acreditării.

scoala gusterita 3

Fondatorii își propun ca viitoarea școală să nu semene în niciun fel cu o școală de stat.

„Eu am cinci copii, părintele Marius are patru copii. Am trecut prin câteva clase bune și suntem cu cei mai mari în clasa a V-a, a VI-a. Nu vrem să ne plângem, dar e clar că într-o școală mare dacă se strică o clanță, cineva trebuie să facă un referat, conducerea trebuie să aprobe, dacă se aprobă, maistrul trebuie să cumpere. Sunt o grămadă de pași și ajungem să nu avem hârtie igienică la baie sau cine știe ce amănunte și nevoi. Eu cred și sunt convins că o școală ar trebui să fie mult mai mică, copiii trebuie să fie mai puțini într-o clasă, nu 30 sau 35, și o școală trebuie să aibă în spate o asociație, din care fac parte inclusiv părinți. O școală care are în spate o asociație va funcționa mult mai bine decât o școală care este a statului, a ministerului. Pe lângă asociație, mai este și parohia. În spatele acestui proiect sunt oameni care au pus energie mulți ani și sperăm că și de acum încolo o vor face. Proiectele se dezvoltă cel mai bine atunci când oamenii spun că pot și vor să facă ceva”, le-a spus celor prezenți la inaugurare preotul Ioniță.
Modernizată cu bani din sponsorizări și donații

Investiția până în acest moment se ridică la aproape 100.000 de euro, care include lucrările de reabilitare a clădirii la exterior și a primului etaj. „E greu de calculat acum o cifră exactă, pentru că nu ne așteptam să o inaugurăm, dar în ultimele luni am tras așa de tare, că n-am reușit să facem socoteala. Ne mai rămâne de reabilitat etajul, plus mansardarea”, a adăugat pr. Ioniță.

Majoritatea fondurilor au venit prin intermediul Asociației Dia.Logos, în cadrul căruia a fost creat și Corul de copii cu aceeași denumire. „O bună parte a banilor au venit de la o fundație din Elveția, iar alta - de la firma Sefar din Sighișoara, de la GreenGold Romania, care a oferit burse pentru copiii ai căror părinți nu au destule venituri. Sunt principalii sponsori, dar am avut multe alte sponsorizări care au venit de la firme mai mici sau de la persoane care au apreciat activitatea Corului de copii. Mulți bani i-am primit după ce am susținut concerte cu copiii noștri în Austria, iar oamenii din sală erau impresionați, aflând astfel despre cor, apoi despre asociație și despre proiectele noastre”, a explicat pr. Ioniță.

scoala gusterita 4

Ce reprezintă Asociația Dia.Logos

L-am întrebat pe preotul Alexandru Ioniță ce reprezintă și cine face parte din Asociația care a dezvoltat ideea modernizării școlii din curtea Bisericii din Gușterița. „Avantajul asociației este că e constituită din membri care au fost bursieri sau au făcut studii de doctorat sau de masterat în străinătate, mai ales în Germania. Acesta este numitorul comun al tuturor. După experiența de studii din Germania ne-am întors acasă, suntem destul de mulți în Sibiu cei care am primit burse de la Biserica Evanghelică din Germania, noi fiind studenți teologi ortodocși. Experiența de 2-4 ani de studii sau de cercetare acolo ne-a făcut să simțim și să învățăm mai mult decât materia în sine - despre societate, despre dezvoltarea de proiecte sociale, culturale. Am simțit nevoia de a aplica ceva din ce am văzut acolo aici. Respectiv, banii pentru această școală au venit datorită contactelor pe care le-am creat noi dinainte”.

În ceea ce privește posibilele comentarii care ar putea acuza reprezentanții bisericii de „îndoctrinare a copiilor noștri”, preotul Ioniță dă de înțeles că acestea sunt nefondate și că instituția de învățământ nu urmează să devină una confesională și închisă pentru neortodocși.

„E clar că astăzi este mare nevoie de o alternativă la școlile de stat și la sistemul de învățământ și că mulți sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în școlile de stat. Noi am început proiectul de școală înainte să fim preoți, înainte să fim aici în Gușterița. La vremea aceea nici nu ne imaginam că va fi vorba de o școală de pe teritoriul unei biserici. Dar în urma situației concrete - că am venit aici preoți în urmă cu 2 ani, am găsit clădirea respectivă, potrivită pentru o școală - am zis că e cel mai potrivit loc și moment să demarăm proiectul acesta și să-l punem pe roate.

scoala gusterita 7

E clar că va fi o școală privată, în care nu noi preoții vom fi principalii învățători, cum era acum 200 de ani. Școala va fi condusă de doamne cu experiență în educație, cadre didactice universitare în Sibiu (Ioana Câmpean și Carmen Chișiu, conferențiar universitar la ULBS - n.n.). Noi, ca proți, ne vom ocupa de tot ce înseamnă viața din jurul școlii, să fie o atmosferă morală, să creăm condiții bune copiilor, să decurgă tot cât se poate de bine. Nu va fi o pregătire în mod special religioasă a copiilor. E clar că avem o cruce și o icoană în clasă. E clar că vom vizita și biserica pentru că e aproape și e în curtea noastră. Dar nu este o școală sau grădiniță confesională - că aici e numai pentru ortodocși, că alții n-au loc”.

Scopul mare - ca școala să devină liceu

„O luăm treptat și nu ne oprim decât atunci când ajungem la clasa a XII-a. De fapt, țelul nostru major este să ajungem un liceu: e un vis pe care încă nu îndrăznim să-l visăm prea des. Deocamdată visăm la o școală primară”, a concluzionat preotul Marius Tofan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

Mircea

Acum 4 ani

Tot respecrul și aprecierea pentru realizare. Un bun exemplu pentru primărie și consiliu județean. Așa se pot face lucruri. Poate ar trebui să încerce mai mult proiecte în parteneriat public privat. Asta ar însemna o guvernață reală.
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

o scoala noua,o cresa ,un camin de apreciat vedeti ca populatia sibiului a crscut,cu cei din zaona,si toi au si copii si batrini
Raspunde

Free ag

Acum 4 ani

Stati liniștiți ca biserica nu iese pe gaura, nu e business, atunci de ce percepeți taxe pt grădiniță și after. Biserica are o grămadă de bani prin neplata taxelor la stat și contribuții, de ce nu o faceți benevol. 750 lei pe luna grădiniță zic ca e o suma frumoasa pt un profit bun
Raspunde

step

Acum 4 ani

Iarăși vă legați de non-subiectul că biserica nu plătește impozite? Înainte de a spune asta, învățați noțiunile de „impozit”, „taxă” etc.
Raspunde

Haretian

Acum 4 ani

Se plătesc taxe pe salarii - iar jumătate din salariu e din parohie. Mă îndoiesc că sunt milionari în Gușterița. Mai sunt și utilități de plătit și altele. Trebuie plătite și cadrele didactice.
Raspunde

Elena

Acum 4 ani

Felicitari! Toate urarile de bine copiilor, parintilor si celor care au reusit prin munca si efort personal sa readuca dupa 110 ani normalitatea.
Raspunde

Marina

Acum 4 ani

Felicitări!
Raspunde

analugojana

Acum 4 ani

1 din 7, aceiasi 15-20 % care tot timpul sunt foarte vocali, raspandesc dihonie, sunt contra la orice, nestiind de fapt ce vor si ce cauta pe lumea asta... Bravo, initiatorilor proiectului, intr-una colt de Sibiu, unde chiar este nevoie de asa ceva.
Raspunde

dd

Acum 4 ani

ce bine ar fi sa faca biserica si autostrazi.....
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 4 ani

Foarte frumos, bravo. O scoală e întodeauna binevenită.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus