Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

FOTO Care sunt prețurile în noul magazin de brânzeturi locale din Sibiu. Daea: „Să țineți la calitate”

FOTO Care sunt prețurile în noul magazin de brânzeturi locale din Sibiu. Daea: „Să țineți la calitate”

Aglomerație mare astăzi pe strada Turnului, acolo unde s-a deschis primul magazin dedicat produselor locale, inaugurat de Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea”. Primii producători care și-au expus marfa în vitrină au avut ocazia să se întâlnească cu primii cumpărători - oficiali de la guvern. Ministrul Agriculturii a ajuns mai devreme decât ora anunțată, reușind între timp să-i cheme pe fiecare producător să-l întrebe ce produce și ce vinde.

daea (9)

daea (4)

Brânză în diferite forme și gusturi, unt, smântână, lapte sau iaurt de capră, dar și nelipsita Telemea de Sibiu sunt principalele produse care vor putea fi găsite în noul magazin din Sibiu dedicat produselor locale. Este, de fapt, o mini piață țărănească, ce se organizează săpătmânal lângă Sala Transilvania, doar că de data aceasta e vorba despre o activitate zilnică. Magazinul este primul din țară pe care statul, prin intermediul Casei de Comerț Agroalimentar „Unirea”, companie cu capital integral de stat, vrea să le deschidă în fiecare municipiu reședință de județ. La Sibiu este vorba de o magazin în principal cu brânzeturi, având în vedere specificitatea zone, dar nu numai. Aici este expusă și carne de porc din rasele Bazna și Mangalița, dar și vinuri de Apold.

daea (36)

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit cu fiecare producător local despre produsele sale pe care le-a adus spre vânzare. Spre exemplu, Monica Cucerzan, producător de telemea de capră din comuna Târnava, spune că are 500 de capre și produce iaurt de capră, telemea, burduf, brânză dulce, frământate, caș, caș cu semințe de chimen, lapte. „Produsele se vând la piața țărănească din Sibiu, în fiecare sâmbătă. Acum prin acest magazin vrem să ne facem cunoscute produsele noastre” ne-a spus Cucerzan. Lui Daea, producătorul local i-a spus că prepară aceste produse singură, dezvoltând afacerea din 2008. „În 2011 am început să facem produsele, au fost două la început, acum sunt 10 produse. Singură, cu puterile mele și cu gândirea mea. Clienții sunt foarte mulțumiți. Mulți clienți s-au tratat mâncând produse din lapte de capră”, a adăugat femeia.

Ciprian și Florin Minea, din Râu Sadului, produc brânză de burduf. „Brânză de burduf de munte, făcut din caș de oaie, de la altitudine de peste 2.000 de metri. Cu iarbă bună și grasă. Un produs sută la sută natural. Cu ocazia aceasta, putem să venim și noi, să le prezentăm, să vindem produsele montane, suntem în curs de autorizare ca produs de munte”, le-a spus ministrului cei doi.

daea (3)

Daea i-a îndemnat să fie atenți și să țină la calitate.

„Să mâncăm produse românești că știm să le facem. Beneficiați de primul magazin în țară, sunteți privilegiați că aveți un magazin la dispoziție, dar să-l aprovizionați așa cum știți mai bine. Noi ne mai întâlnim, dar să nu uitați că voi vă întâlniți cu consumatorii - porniți bine să vă mențineți la acest nivel”, le-a spus ministrul Agriculturii celor care vor aduce marfa în magazinul „Brânzărie”.
Adrian Izvoranu, directorul Casei Române de Comerț Agroalimentar „Unirea”, a spus că scopul acestui magazin este ca și consumatori și mai ales producătorii să fie la curent cu pretențiile consumatorilor. Acesta a spus că „Uniera” și producătorii sunt în prezent în contact direct - după aproximativ 2 săptămâni între cele două părți vor interveni furnizorii, care vor colecta produsele, iar producătorii vor trebui să asigure aceeași calitate. Întrebat cum poate ajunge un producător să vândă în acest magazin, Izvoranu a rsăpuns: „Simplu, făcând o ofertă la un preț corect. Noi cumpărăm marfa, o punem în magazin și o vindem. Orice producător care are marfă bună, marfa e de cumpărat. Pentru chestia asta avem specialiști. Un producător industrial își etalează marfa raportat la un standard industrial, altul de genul acesta, tradiționl, își raportează marfa la un standard impus de Ministerul Agriculturii: și structura, și timpul de garanție diferă (...)”.

Adrian Izvoranu, directorul Casei Romane de Comert Agroalimentar Unirea (2)

Directorul „Unirea” a precizat că produsele respective cumpărătorii le pot găsi doar la piață „dacă are noroc” și că produsele vor avea un adaos comercial „pe care noi îl practicăm în minus”. „Cu alte cuvinte, îl calculăm de la prețul pieței. Dacă prețul pieței este 100, plecăm în jos în negociere cu producătorul. El se cheamă adaos comercial, dar nu plecăm de la prețul pieței în sus, ci în jos. E un procent care se negociază de la produs la produs, de la producător la producător”, a spus Izvoranu.

Prețurile cu care se vând produsele astăzi la magazinul „Brânzărie”:

Cașcaval - 52 lei/kg

Cașcaval cu chili - 52 lei/kg

Cașcaval cu chili și ceapă verde - 45 lei/kg

Cașcaval cu ceapă - 45 lei/kg

Cașcaval cu ierburi de provence - 45 lei/kg

Cașcaval cu nucă - 45 lei/kg

Cașcaval cu busuioc - 45 lei/kg

Smântână - 15 lei

Cașcaval cu trufe - 65 lei/kg

Cașcaval cu merișoare - 45 lei/kg

Cașcaval cu mărar - 45 lei/kg

Telemea Bivoliță - 26 lei/kg (preț telemea veche)

Telemea Bivoliță - 23 lei/kg (proaspătă)

Telemea de vacă - 22 lei/kg

Burduf de vacă - 52 lei/kg

Telemea capră - 29 lei/kg

branza burduf (14)

Burduf capră - 52 lei/kg

Iaurt capră - 5 lei/buc.(300gr)

Brânză de burduf - 78 lei/kg

Unt - 15 lei/buc.

Telemea de Sibiu - 36 lei/kg

daea (12)

daea (17)

daea (24)

daea (25)

daea (22)

mancare produse locale branza slanina (26)

daea (28)

daea (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

17 comentarii

gospodina

Acum 4 ani

preturile par a fi la mișto, in bataie de joc pură. In piata Dacia din Brasov branza de burduf, buna, grasa, este 28-32 kilu.
Raspunde

Tatiana

Acum 4 ani

La 28-,32 lei kg este brânză framântată din caș. Într-adevăr este pusă în burduf pentru a fi comercializată și unii producători chiar o denumesc așa ca să atragă clienții. Acest sortiment este la fel și la Sibiu. Brânza de burduf de munte este cu totul altceva. Ar trebui să vă documentați și să știți care este diferența intre ele ca să nu fiți păcălită.
Raspunde

Un biciclist

Acum 4 ani

Sa-mi explice si mie de ce un kg de cascaval romanesc costa in Romania mai mult decat un kg de Grana Padano in Italia? Asta in condițiile in care una este o branza semi-tare (cascaval) deci maturata cateva săptămâni, iar Grana e maturata minim un an si jumătate (brânză tare).
Raspunde

?

Acum 4 ani

suna bine....mai putin campania electorala mascata
Raspunde

Un cetatean

Acum 4 ani

Scump dle !!! Astea s preturi Ptr turiști nu Ptr prnsionari !!! Pai din 900 lei pensie iei și ceva burduf Ptr o masa pe lunaaaa!!!!! Campanie electorală , tot PSD ul s a adunat la poze !!! Rușine ! Maaars ma!! La stana
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Veronela Sorostinean

Acum 4 ani

Sper sa fie preturi cat mai mari, asa ca la Sibiu! Cine nu-si permite preturile exorbitante, nu are ce cauta in acest burg, sa mearga peste Carpati inapoi!
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 4 ani

Ești cam săracă cu duhu! În Sibiu nu toată populația are oi și nici măcar nu fura. Mai treziți-vă, marginenii limitați. Ce dracu aveți cu oltenii? Sa va vad vitejia când vor veni migranți și nu veți avea voie sa spuneți un cuvânt.
Raspunde

ionica

Acum 4 ani

Foarte ieftin. Preturile sunt pentru turisti nu pentru oameni de rand. nu zic sa fie 5 lei dar nici 45 lei/kg.
Raspunde

Claudiu

Acum 4 ani

Raspunde

Anonimul

Acum 4 ani

Pica guvernul, pleacă. Daea. Și singurul magazin o să se închidă. Sau o să vândă țigări altul, pe spațiul deja închiriat. . Fum in ochi!
Raspunde

X

Acum 4 ani

Se va face Farmacie!!!
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

preturile sunt exorbitante pentru nivelul nostru de trai si salariile din Romania si daca le compari cu produsele din alte tari care sunt multe calitativ peste acestea "asa zis naturale" sunt mult mai scumpe ale noastre. Plus de asta le verifica cineva daca sunt intr-adevar naturale si facute asa cum spun cei care le produs sau ne bazam doar pe faptul ca sunt facute de producatori? ar trebui controlate saptamanal aceste produse si daca sunt neconforme sa nu mai aiba voie sa le vanda si sa le retraga certificatul de producator. Atunci se vor putea tria adevaratii producatori de cei care vor doar profit cu riscul sanatatii celor care le consuma
Raspunde

Ironim

Acum 4 ani

Pomanagiul de Izvoranu si-a tras serviciu bun,platit regeste de stat cu bani storsi de la fermieri.
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

La asemenea preturi , chiar tind sa cred ca produsele sunt 100% naturale , fara aditivi si alte porcarii , asa cum erau odata , dar nici nu m-as mira sa nu fie asa .. pe astia i cred in stare de orice pentru profit . Iar doamna aceea din Brasov care a comentat ca dansa cumpara cu 28 de lei kg de burduf .. eu nu stiu zau ce branza cumpara dansa la banii aia pentru ca aici nici in hala de branza din Piata Cibin nu gasesti branza de burduf atat de ieftina . Nu zic ca nu va fi buna , dar oare stii ce baga in ea si ce mananci de banii aia ? Eu prefer sa dau 70 de lei pe un kg de branza de burduf decat 28 de lei .. ca doar nu mananci toata ziua numa branza de burduf , dar atunci cand mananci , macar sa stii ca nu ai mancat branza dreasa cu apa in loc de lapte si inchegata cu prenandez sau mai stiu eu ce porcarii au folosit unii despre care tot pe situri de stiri am citit . Dar ma repet .. Nu mi-as baga mana in foc ca aceste produse sunt 100% naturale nici daca insusi domnul Daea mananca din ele , pt ca am ajuns sa i cred in stare de orice pe unii , pentru bani si faima .
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

sa le cumpere Daea si aia din PSD...pun pariu ca se inchide in max. 2 luni!!!
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Avand in vedere ca Piata Cibin e la nici 50 de metri de acel magazin , unde poti gasii aceleasi produse la nici jumatate de pret , tind sa cred ca ai dreptate .. dar repet .. nu stii ce mananci daca cumperi branza de burduf sau telemeaua de vaca la jumate din pretul expus mai sus .. dar romanul din ziua de azi si la salariile si pensiile care exista , unii dintre noi , sau aproape toti , nu se mai uita la calitate .. ci la cantitate . Si nu imi spuneti ca nu e asa .. nu-mi sariti in gat iara :)
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 4 ani

Calitatea costa peste tot - nu numai in Ro !! dar daca vrei sa cumperi ceva bun si de calitate - ai de unde sa iei ! Bun si ieftin numai in basmele cu motanul Garfield ! :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus