Vineri,
15.08.2025
Partial Noros
Acum
32°C

„Calitatea brânzei o dă, în primul rând, baciul”. Ministrul Agriculturii a aflat cum se face telemeaua de Sibiu de la un producător din Vurpăr

„Calitatea brânzei o dă, în primul rând, baciul”. Ministrul Agriculturii a aflat cum se face telemeaua de Sibiu de la un producător din Vurpăr
Foto: Printscreen video

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a ajuns în weekend la Vurpăr, acolo unde l-a vizitat și pe Florin Dragomir, unul dintre producătorii de Telemea de Sibiu.

Ministrul a făcut o vizită la centrul de colectare de lapte, încercând să afle și care sunt secretele brânzei produsă la Sibiu.

„Ne bucurăm că ați venit și vă mulțumesc că ne onorați cu prezența. Am accesat un proiect pe zona montană acum doi ani pentru un centru de colectare lapte”, spune fermierul.

„Până într-o sută de mii de euro parcă am aprobat proiectele”, îl completează Florin Barbu.

„Da, 100.000 de euro erau proiectele, 86.000 am accesat eu. Acum avem lapte mai puțin pentru că e luna august imediat. Îl adunăm și după aceea îl procesăm. Calitatea brânzei o dă, în primul rând, baciul. În al doilea rând, zona, laptele, zona montană, zona de deal. Curățenia și tot. Apa”, a detaliat acesta.

Ministrul l-a întrebat și care este cantitatea de brâznă produsă într-un an.

„Cam 35-40 de tone. Aici avem, dacă doriți să vedeți, avem flux, de acolo vine laptele înăuntru, acolo este vestiarul. Aici e camera de maturare, în primă fază. Aici avem camera de frig. Și după ce stă aici o perioadă o întorc dincolo în depozit.

Asta este eticheta noastră, telemea de Sibiu, noi așa am făcut, Telemeaua de Sibiu, i-am pus o hologramă pentru a putea să o protejăm. Noi, Asociația Producătorilor de Telemea din Sibiu am pus o hologramă. Cine nu are hologramă, nu face parte din asociația producătorilor” mai explică producătorul.

O ambalăm, avem linia de vidat, avem etichetele. De aici, din sat, mai luăm încă de la șase producători. Lucrăm când vine laptele, noi nu încălzim, nu nimic. Lucrăm natural, numai cheag, sare și atât”, a concluzionat acesta.

În urma vizitei, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis și un mesaj pe pagina de facebook.

„Cine nu a auzit de telemeaua de Sibiu?

Astăzi, am descoperit o parte din secretul acestui produs tradițional, atât de căutat. Calitatea brânzei o dă, în primul rând, cel care aplică rețeta -baciul- apoi, zona din care provine laptele.

Și de aceea în Mărginimea Sibiului găsim o telemea atât de apreciată!

Pentru a-i ajuta să ducă mai departe tradiția și secretele oieritului, trebuie să căutăm și să cumpărăm produse care au eticheta "Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu".

Mă bucur că, în cadrul Programului pentru Zona Montană, am ajutat atât bacii din Mărginime, cât și comunitățile locale din zonă.

S-au înființat centre de colectare a laptelui, unități de procesare si o asociație care poartă numele unui produs autentic românesc așa cum numai în Mărginime există!”, scris acesta.

În weekend, acesta a mai vizitat și o fermă de morcovi din județul Sibiu, aflată în satul Vurpăr.

Citește și: Ferma de morcovi de lângă Sibiu, care l-a impresionat pe ministrul Agriculturii: Se face o producție foarte bună dacă te ocupi și pui suflet

Citește și:

Producător din Vurpăr: Pentru un kg de Telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie, iar costurile de producție sunt de 6 lei litru de lapte

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

6 comentarii

Kokos

Acum 2 săptămâni

După mintea d-lui ministru , care a făcut geografie cu portarul de la școală, Vurparul e în Margininea Sibiului...
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Iar bacii spun ca iarba.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Nu vi se pare ca dl. Ministru aduce putin cu Neil Armstrong?Ma refer la privirea uimita...
Raspunde

Florin alexandru

Acum 2 săptămâni

de la cheful petrecerea, chiolhanul de dupa vizita de ce nu se pun poze? Si nici de la portbagajele masinilor, la plecare?
Raspunde

Bambolero

Acum 2 săptămâni

Nu, ca să se mire proștii
Raspunde

Pol-Pot

Acum 2 săptămâni

Reteta de falsificat branza de oaie - se ia lapte de vaca si se "condimenteaza" cu cacareze de oaie -dupa gust. Din acest lapte se face branza care va fi vanduta ca de oaie. Asta e varianta sanatoasa. Mai e varianta cu apă + prafuri din sac si rezulta ceea ce seamana cu branza si se vinde drept brânză. In drumul lor spre imbogatire, casa mai mare, Ranger mai nou, bacii aleg variantele mai eficiente.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus