Vineri,
15.08.2025
Partial Noros
Acum
32°C

De ce e diferită Telemeaua de Sibiu de alte produse „neacreditate”: „Se face cu cheag natural, cu saramură, fără adaosuri, fără să fie pasteurizată”. Industria brânzeturilor în Sibiu: peste 24 de mil. lei

De ce e diferită Telemeaua de Sibiu de alte produse „neacreditate”: „Se face cu cheag natural, cu saramură, fără adaosuri, fără să fie pasteurizată”. Industria brânzeturilor în Sibiu: peste 24 de mil. lei

Se împlinesc 7 ani de când ”Telemeaua de Sibiu” este protejată, iar doar producătorii autorizați, care respectă întocmai rețeta originală, sibiană, pot pune pe etichetă acest termen.

Spre deosebire de ”brânza de Sibiu”, căreia și ei i s-a dus faima în toată țara, mulți comercianți se laudă că o au pe tarabe, chiar dacă poate unii nici nu provin din zonă, iar oile din turmele lor nu au păscut niciodată iarba de pe pășunile de aici, notează Agenția de presă Rador, care citează Radio Cluj.

Însă, din anul 2018, telemeaua de Sibiu a fost certificată la nivel european ca produs cu indicație geografică protejată și de atunci doar membrii Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu au dreptul să o comercializeze sub această denumire.

”Telemeaua de Sibiu este protejată european, suntem nouă care suntem acreditați să facem avem un certificat IGP ca să putem face telemeaua de Sibiu.

Are o rețetă anume, telemeaua de Sibu pe care o fac.

Rețeta pe care o fac ciobanii din județul Sibiu are IGP pentru a putea fi protejată.

Vă aduceți aminte că înainte, toată lumea vindea telemea de Sibiu. Noi pentru asta am vrut să protejăm, ca să se facă telemeaua, cum se face în județul Sibiu, din lapte proaspăt, nepasteurizat, să se lase la maturat, se face cu cheag natural, se face cu saramură, fără adaosuri, fără să fie pasteurizată.

În pasteurizare se mai pierd din microorganismele care dau gustul bun la telemeaua de Sibiu. Producem telemea în funcţie de fiecare câte oi are. Cam în jur de 20 kg de telemea se poate face după o oaie bună”, explică președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir.

Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor în Sibiu. Cifră de afaceri de 24,2 milioane de lei

În județul Sibiu sunt 21 de agenți economici care au ca obiect principal de activitate fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, iar în total, aceste societăți au avut o cifră de afaceri de 24,2 milioane de lei, în creștere față de 2023 (23 de milioane de lei), însă în scădere față de 2022 (26,3 milioane de lei), potrivit termene.ro.

După profit, însă, aceste societăți au avut în 2024 o cifră record, de 2,19 milioane de lei. O diferență mare față de 2023 (1,3 milioane de lei). În comparație, între 2008 și 2014, societățile cu acest obiect de activitate din Sibiu aveau un profit, în medie, de sub 80 de mii de lei pe an.

După numărul de angajați, aici lucrează 57 de persoane, în scădere liberă din anul 2019, atunci când erau în branșă 87 de persoane cu carte de muncă.

Cele mai importante societăți din județ au fost în 2024, după cifra de afaceri Carpalact SRL, Lenolact, Lactocarma Daia, Adisisimo și Nicolas Brânzeturi.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus