Telemeaua de Sibiu, una dintre cele mai cunoscute brânzeturi românești, a primit în octombrie 2019 indicația geografică protejată (IGP) la nivel european. Aceasta este produsă de peste zece producători naționali și este apreciată atât în țară, cât și peste hotare.
Florin Dragomir, președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, și alți opt fermieri din județul Sibiu sunt singurii autorizați să producă această brânză conform legislației europene.
Un reportaj amplu despre Telemeaua de Sibiu a fost difuzat pe postul public de televiziune, în cadrul emisiunii Agrostrategia. Este o brânză maturată, proces care durează cel puțin trei luni. Aceasta este recunoscută pentru gustul său unic, influențat de flora, iarba, apa și aerul zonei Sibiului, se arată în material.
În cadrul reportajului a fost dată ca exemplu familia Dragomir, care are o tradiție îndelungată în creșterea ovinelor, produce în jur de 1.000 de litri de lapte pe zi în sezon, din care obține aproximativ 200 de kilograme de Telemea de Sibiu. Afacerea cu brânză a familiei este transmisă de la o generație la alta. Sunt toți oieri, iar laptele este prelucrat după o rețetă strictă, ce respectă pașii după care se face telemeaua de Sibiu de sute de ani.
Familia Dragomir crește 1.500 de ovine. În Mărginimea Sibiului oamenii cresc mai ales ovine din rasele Țurcană și Țigaie, fiecare cu avantajele sale. „Aici în zona Sibiului avem două rase, rasă Țurcană și rasa Țigaie. Cam în zona de munte mai mult Țurcana, pentru că e mai rezistentă, dar aici la noi, cum e zonă de deal, nu-i așa frig ca la munte, în comuna noastră, suntem axați mai mult pe oaia Țigaie. Țurcana merge în vârful muntului, este o oaie foarte bună, robustă, rezistentă, cu producție medie de lapte dar, un lapte foarte bun, cam în jur de 600 – 700 de grame la început, de oaie. Oaia Țigaie are puțin mai gras laptele, e ca diferența între bivol și vacă. Mieii sunt mai grei la Țigâi și la zona noastră se adaptează pentru că e un pic mai cald ca la munte; Țurcanei îi place unei e apa rece, unde e mai frig. Țigaia trebuie iarna s-o bagi la saivan, s-o protejezi un pic. Și Țigăile tot cam așa dau lapte, cam ca și țurcana, 600 – 700 g, depinde acum, cum le furajezi, câte ai, cine le mulge, depinde, toate depind”, explică fermierul.
Din cei 1.000 de litri de lapte, ferma din Vurpăr a familiei Dragomir reușește să obțină cam 200 de kilograme de brânză maturată. „Lactația scade la oaie până în august-septembrie când nu se mai dă lapte pentru că se introduc bebecii și încheiem procesul. Pentru un kilogram de telemea maturată folosim în jur de 5 litri de lapte de oaie. Costurile de producție sunt în jur de 6 lei litru de lapte, pentru că se completează cu alte cheltuieli: curent, sare, cheag, oameni, toate costă. Avem o rată deprofitabilitate în jur de 20% – avem și transportul care iar ne costă, etichetatul. Noi avem niște costuri în plus și cam 20% este rata noastră de profitabilitate”, a explicat fermierul în cadrul reportajului realizat pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența și TVR.
Pentru a proteja și promova Telemeaua de Sibiu ca produs local unic, producătorii din zona Sibiului au înființat în 2017 o asociație.
În magazine, Telemeaua de Sibiu poate fi identificată prin holograma de pe etichetă, care o protejează de falsificări. Este certificată ca produs montan și este supusă unor controale și inspecții periodice pentru a asigura calitatea și autenticitatea.
Întregul material poate fi urmărit mai jos:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: florin dragomir video , telemea de sibiu
Vizualizari: 12083
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Jean
Acum 6 ore
Un sibian
Acum 7 ore
Un sibian
Acum 7 ore
Anomis
Acum 9 ore
Dth