Vineri,
15.08.2025
Partial Noros
Acum
31°C

Bucureștenii, pe urmele ”brânzei de Sibiu”: "Nu există niciun pic de lapte, ba toate erau din produse vegetale”

Bucureștenii, pe urmele ”brânzei de Sibiu”:

Pieţele şi magazinele din București sunt pline de aşa-zişi sibieni care comercializează, de fapt, doar falsuri alimentare. Aceasta este concluzia unei acnhete realizate de Antena 1.

Reporterii au cumpărat brânză din piață și au dus-o la laborator pentru analize. Așa au descoperit că "tradiţionalul" caşcaval de oaie de la Jina, care se vindea într-un magazin de sibieni din Capitală, e făcut exclusiv din lapte de vacă. Şi nu e singura fraudă, notează reporterii de la Antena 1.

Mihai Sopa este oier de-o viaţă. Produce telemea de Sibiu, brand de ţară din 2018 şi produs tradiţional autentic, recunoscut de Uniunea Europeană, din 2019.

”Telemeaua de Sibiu cu brand, putem să fim siguri că este o telemea din lapte de oaie, cu niciun fel de conservant sau absolut nimic”, spune el.

Cu toate acestea, România este, însă, plină de aşa-zişi "sibieni", care vând brânză neetichetată şi n-au nicio legătură cu adevăraţii ciobani de la Jina. O demonstrează testele de laborator, susțin jurnaliștii bucureșteni.

”Mulţi fabrică însă doar minciuni pentru clienţii care plătesc bani frumoşi”

Jurnaliștii au refăcut traseul brânzei de la stână, până la etichetare. Au mers chiar în două fabrici din judeţul Sibiu. Şi au asistat la un proces migălos, care presupune ore în şir de muncă, zi de zi.

Florin Dragomir este un alt producător care, de când se ştie, asta face: telemea de oaie: ”Deoarece e natural făcută, brânza este sănătoasă şi îşi păstrează proprietăţile. Tot ce are bun în ea rămâne. Această hologramă se pune pe fiecare etichetă. Poate să fie şi altă etichetă, dar holograma de Sibiu trebuie să fie neaparat”, explică sibianul.

În final, se vinde fie etichetată, sub denumirea de telemea de Sibiu, fie neetichetată, sub denumirea de telemea de oaie. Lipsa etichetei e, de fapt, "portiţa" ideală pentru cei care vor să facă profit pe spatele altora, susțin ziariștii de la Antena 1.

”În total, în judeţul Sibiu, sunt 11 care au voie să vândă sub această etichetă: telemea de Sibiu. Cei care se ocupă, însă, de creşterea animalelor şi de prelucrarea laptelui nu au timp să vândă şi la tarabă. Aşa că de multe ori produsele care ajung în pieţe sunt vândute sub un marketing înşelător”, susțin reporterii Antena1.

Dorin Cojocaru, specialist calitate şi prelucrare lactate spune că ”mulţi fabrică însă doar minciuni pentru clienţii care plătesc bani frumoşi cu gândul că vor pune pe masă mâncare autentică. Poate unii sunt alergici la specia proteina de vacă şi ei cumpără capră sau oaie şi găsesc vacă şi pot avea o reacţie alergică. Nu doar caşcavalul testat s-a dovedit a fi un fals”.

”Să nu se joace, pentru că suntem obligaţi să transmitem aceste lucruri organelor de cercetare penală”

Alexandru Cîrîc, director general al ICA spune că produsul adus pentru analiză nu are nicio urmă de lapte de oaie.

”Nu a trecut măcar pe lângă lapte de oaie. Nici măcar nu este un amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă. Este 90% +/- 10% lapte de vacă”, spune specialistul. 

”În urma unor controale, am constatat că sunt substituiri de specie. Nu există niciun pic de lapte, ba toate erau din produse vegetale, ceea ce este foarte grav. Să nu se joace, pentru că suntem obligaţi să transmitem aceste lucruri organelor de cercetare penală”, spune și Dănuţ Păle, vicepreşedinte ANSVSA.

În goana după bani, comercianţii merg, însă, mai departe decât s-ar crede.

”Eu am fost în piaţă şi am văzut că e aceeaşi brânză, o tăiat aceeaşi brânză şi a făcut patru bucăţi. Şi o zis: "De care doreşte doamna? Bivoliţă. Asta e bivoliţă, asta e capră, asta e oaie, asta e vacă. Aceeaşi brânză", susține Florin Dragomir, producător de telemea de Sibiu.

”În viitor, cine va face lapte de oaie va avea aur. Ne minţim unii pe alţii”

Ca să-ţi dai seama dacă ţi se vinde brânză de oaie sau doar un fals, primul criteriu e preţul.

”Nu are cum să fie aşa ceva posibil în momentul în care laptele de oaie pleacă de la fermă la 6 lei kilogramul. Aia clar nu are nicio treabă cu laptele. Din patru kilograme de lapte iese un kilogram de brânză. Marfa din care se produce telemeaua este 24 de lei. Plus prelucratul, transportul...ajunge la un 32-33 de lei. Ei se folosesc de arealul judeţului Sibiu, de chestia "produse de la Sibiu", producători sibieni. În viitor, cine va face lapte de oaie va avea aur. Ne minţim unii pe alţii. Dacă nu vom scăpa de această minciună, de această lăcomie de a face banii, lucrurile nu vor merge foarte bine. Vor veni lucrurile etichetate de prin Europa, de pe oriunde, şi brânză tot mai puţină”, explică Mihai Sopa, producător de telemea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

DB

Acum 1 an

încă un mit destrămat!
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

'Nu va suparati aveti telemea de oaie,dar adevarata?Sau vreun burduf????'Nea propietaru' de mioritze te masoara arogant,isi da pe ceafa clopul si se uita la poarta ce masina ai...Apoi se 'lasa' greu...'nu cred,au venit pensiunile,primarii si strainii si s-au batut pe ea... nici nu am atata ca o fost seceta si inghetz,or venit lupii si ursii si incalzirea globala'...Bine,in regula,plec...'A nuuuu,stati sa vad'...Si tot asa...Urmarea,ca sa nu cumpar iar o telemea de oie-capra-vaca-apa si un burduf iute ma duc la altii,in AB si in BV.Nu sariti pe mine,sunt sibian dar nu suport 'ciubenia' umana .Iar vecinii nostri,fratii C...din Rotbav au luat aurul mondial anul trecut la branza de burduf iar la Turda familia R... are oaia care produce lapte de oaie si implicit telemea de oaie.
Raspunde

Sorin

Acum 1 an

Sincer brânză de burduf din zona Bran mi se pare mult mai buna decât cea din zona Sibiu.
Raspunde

Telema

Acum 1 an

V ati trezit ??!! De lactate false e plina piata ! Majoritarea fraudeaza pentru a castiga sub obladuirea autoritatilor care cunosc situatia si se fac ca nu vad ! Cum sa i amendeze daca reprezentantii statului pe care noi ii platim lunar pleaca de la asa zisii producatori cu plasele pline ! Asta e Romania adevarata ! Si vorba aceea toti stim
Raspunde

Benga Adrian Ion

Acum 1 an

Din păcate majoritatea "crescătorilor de oi " le țin pentru subvenții. Brânză de burduf autentica care se făcea în trecut a fost înlocuita cu cea din lapte de vaca 80 %, numai prețul mai reflecta calitatea. Ciobani autentici de la Sibiu și Bran au fost înlocuiți de oameni necăjiti care pasc turmele primarilor nesatuli după subvenții babane și nejustificate, toate acestea în detrimentul raselor de oi rezistenta și autentice (țurcan, stogosa, bucalaia, Bela etc) care acum sunt sortite pieirii. UE impune berbeci cu "pedigri". Unde era UE pe când crescătorii autentici dezvoltaru rasele Românești de oi (pure) curate și sănătoase?
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Primul semn de întrebare ar trebui sa apară atunci când constatam ca prețul unui kilogram de telemea de oaie este mai mic la București decât la Sibiu.
Raspunde

Aurel

Acum 1 an

Si cu branza este o realitate, dar sa vedeti si la mezeluri traditionale cum se falsifica!
Raspunde

Ion

Acum 1 an

De ce sunt așa bogați, și nu de azi de ieri, oierii din Marginea Sibiului ? Căci falsifică brânză, sub toate formele. In piață la Sibiu nu poți găsi brânză curată de oaie, deși nu există tarabă care să nu "aibă " brânză de oaie. Am găsit la București și Câmpina brânză mai bună decât la SB, cu indicația brânză de Sibiu. Am ajuns să nu mai iau brânză din piață, aici în țara brânzei
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Laptele de oaie nu va insemna (valora) nimic in viitor pentru generatiile de tineri crescuti cu Mc , KFC, deja intoleranti la tot ce inseamna lactate !
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 1 an

Pentru mine laptele de oaie deja nu mai inseamna nimic. Ti-i ciuda? Stai linistit oricum desi nu includ oaia in meniu, mananc mai sanatos decat ti-ai imagina ;)
Raspunde

Vasile

Acum 1 an

Nu stiu cati stiti dar pt ca branza sau cascavalul sa inchege mai repede se foloseste aracetul.. da ati auzit bine aracet. pt ca in ziua de azi si ciobanii sunt grabiti si nu mai au rabdarea sa lase ca bacteriile lactice sa isi faca traba....
Raspunde

Muschetarul roman

Acum 1 an

Adevarat. Se baga arat și în smântână. ..Pentru a ingrosa. La telemea..E fără cuvinte. Saptamana trecută merg pe semaforului...la un comerciant din Jina...cumpăr 700 gr telemea vacă. ...arata bine...Bună la gust...calupul de telemea ok....dar a doua zi dimineața. ...cand sa tai telemea...taie dacă poți. ..Era mucilagiu. Nu se putea tăia.....s-a lățit calupul de telemea...Sa nu spun ca pe bon în loc te telemea scria pâine. Nu verifica nimeni și așa zișii producători? Și produsele...ca au de toate....si brânză. ..si smântână. ..oua....mezeluri cu aspect dubios. Eu nu mai cumpăr de acolo!
Raspunde

Panait Gheorghe

Acum 1 an

Păi, aracetul nu-i mai scump,decât laptele?Întreb și eu?
Raspunde

B

Acum 1 an

Brânzarii din dealul Bradului cum de își vând produsele nestingheriți? la 35 de grade, zero igienă, analize etc
Raspunde

Blaga

Acum 1 an

Ciobanii, niște criminali,la propriu și la figurat, își bat joc de clienți cu brânzeturi false, își batjocoresc "slugile"(da, așa îi numesc pe sărmanii care au grijă de oi zi lumină în ploi vânt, zăpadă,le tund,le mulg),cu un salariu mizer din care le mai și "taie" după bunul plac dacă lipsește o oaie sau pățește ceva, îi bate, îi amenință cu poliția care e pe statul de plată al ciobanului cu miei grași și brânză de calitate de data asta, intră cu turmele pe culturile agricole din vecinătate și lista de fărădelegi continuă....Nu toți, bineînțeles,dar marea majoritate se cred mai presus de toți și toate. Dar pe când o anchetă"la sânge" și în marketuri, că acolo se comercializează brânzeturi și produse lactate care nici măcar nu au văzut laptele ?!!
Raspunde

Ionescu

Acum 1 an

Si la mine in bloc o familie intreaga si cu ajutoare, locuiesc dar si prelucreaza branzeturi si mezeluri din carne tip “Jina Sibiului”. Tevile de apa si canalizare sunt pline de grasime, mirosul este insuportabil asa cum si puzderia de gandaci si sobolani, si administratia blocului nu ia nicio masura. Verificati sediile sociale din blocuri ale acestor firme care nu se mai satura, dar nu asta i baiul, ci mizeria pe care o dezvolta atat iarna cat si vara. Cineva poate incearca sa i ordoneze si pe acesti sibieni!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Cât timp autoritățile nu fac nimic multă lume o sa cumpere rahat ambalat pe post de brânză de Sibiu. Și multe alte produse. Asta e tara in care trăim.
Raspunde

Zgârie Brânză

Acum 1 an

Am cumpărat și eu de la "sibieni" o sunculita cu stampila sanitar veterinară de Olanda... O fi și acolo un judet Sibiu, zic...
Raspunde

Sheep

Acum 1 an

Nu exista produs tradițional in adevăratul sens al cuvântului nicăieri in piețe sau magazine, așa numitele mezeluri tradiționale pe care le găsești inclusiv Sâmbătă la piața Transilvania nu au cum sa fie tradiționale ațâta timp cât carnea provine toată din carcasa de la Diana Vâlcea , conform legii animalele din gospodărie nu mai pot fi sacrificate pentru vânzare! E un lanț de minciuni susținut de autorități . Cei care mănâncă cu adevărat sănătos sunt cei care-și cresc singuri animalele pentru carne sau lapte.
Raspunde

Voica

Acum 1 an

Brânză adevărată de oaie găsiți dacă aveți o ruda la tara maxim părinți,frați,nu cunoștințe,vecini că luați teapa.Apropos,caut și eu o prietena de la tara ,exclus Moldova,eu sunt din Ferentari sunt blond
Raspunde

Sabin

Acum 1 an

Majoritatea produselor sunt falsificate, brânză, produse de carne, miere, etc mulți vad brânză și nu au oi, afumături fără nici un porc, miere fără albine și asta de mulți ani.
Raspunde

Elena

Acum 1 an

Locuiesc in Buc.sect.6 de 50 de ani cumpăr brinză din piata Veteranilor de la Lenuta . Nimeni niciodata nu a luat să se facă o analiză Felicitari Antena 1.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Dati- o-n brânzā ! Bāi, toti stim cā oierii, in special cei din "Sighii" sunt niste mafioti. TOTI DINTOTDEAUA ( PENTRU TOTDEAUNA )
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 an

Probabil că ar trebui ca o perioada de timp sa nu mai cumpere nimeni brânză de la magazinele și halele care comercializează așa ceva.Sincer eu unul am renunțat să mai cumpar brânză,&telemea de la un magazin din Piata Cibin deși aveam obiceiul de a lua de la ei de mai multi ani.E o afacere de familie din ce știu,dar în ultima vreme nimic nu mai are gustul care îl știam.Uneori stau și mă întreb dacă acelasi calup de telemea nu cumva îl taie in mai multe bucăți și devine unul de vaca,unul de bivoliță și unul de oaie...
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 an

Foaie verde, foaie,foaie Ce ușor sa ții o oaie, Să dai brânză să dai caș, Pentru cei de la oraș. Dar când vine cate-o ploaie, De te udă pân' la coaie, Bag p...a în ea de oaie, Și în brânză și în caș și în cei de la oraș! Hora ciobanului sibian și nu numai care de veacuri face mândrii cu brânză de calitate.Da ce?...parca numai ei fac?...peste tot la toate se fac mândrii.Ce nu ați văzut rulmenți chinezești montați la roti în locul celor SKF care prebuiau puși dar care costa mult?Lubenita de Dabuleni adusa din Polonia sau de siurea si exemplele pot continua la nesfarsit...Fiecare umbla sa fure și sa-și înșele aproapele.Furtul este generalizat în tara lui johanis mălai mare di al ,,guvernului meu"!
Raspunde

Jean

Acum 1 an

Si-au ales bine numele de sibieni
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus