Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cum afectează pierderea unui dinte sănătatea generală pe termen lung

Cum afectează pierderea unui dinte sănătatea generală pe termen lung

Un dinte nu este o structură fixă, este o structură mobilă care stă așezată într-o poziție de echilibru dată de diferite forțe ce acționează asupra lui. Aceeași stare de echilibru o regăsim și atunci când vorbim despre structurile care înconjoară dintele, respectiv dinții vecini și țesuturile moi (gingia).

De aceea, în momentul în care pierdem un dinte, ceilalți dinți tind să umple spațiul nou creat. Practic, dinții migrează pe arcadă către această zonă liberă și spațiul se va îngusta, afectând buna funcționare a contactelor dintre dinți, apărând astfel malocluzia (mușcătura incorectă) și alte efecte negative precum: imposibilitatea igienizării corecte a cavității orale, favorizarea depunerii mai rapide a plăcii bacteriene și a tartrului, afectarea articulațiilor temporo-mandibulare (zgomote la nivelul articulațiilor în timpul procesului de masticație) etc.

Sănătatea dentară afectează sănătatea generală și armonia feței

Dincolo de efectele locale, pierderea unui dinte afectează pe termen lung și sănătatea generală a organismului. De exemplu, imposibilitatea realizării corecte a masticației nu mai permite procesarea corectă a bolului alimentar și ca atare vom resimți repercusiuni la sistemul digestiv și de aici consecințe care pot afecta întregul organism.

Un alt aspect pe care îl observăm imediat la persoanele edentate este faptul că devine vizibilă o ușoară asimetrie la nivelul feței în zona în care lipsește dintele. Acest lucru se întâmplă pentru că, trecând o perioadă îndelungată de timp de când dintele nu mai este prezent în os, osul se subțiază, gingia se retrage, are loc un proces de resorbiție care duce la pierderea de masă osoasă.

De aceea, de multe ori, atunci când un pacient alege o reabilitare orală prin tratament cu implant dentar, un prim efect imediat pe care îl observă este la nivelul feței, pentru că prin umplerea spațiului gol cu un dinte nou se rearmonizează fizionomia, creându-se astfel un efect similar cu face liftingul.

 Sănătatea dinților trebuie văzută de pacient ca o piesă care este la fel de responsabilă de starea de sănătate generală, ca orice altă structură vitală și că, netratând sau amândând un tratament stomatologic, se produc dezechilibre în organism care pot afecta buna funcționare a acestuia. Asta se întâmplă și în cazul lipsei unuia sau a mai multor dinți. Din fericire, există soluții cu rezultate extraordinare pentru pacienții edentați, implanturile dentare biocompatibile cu organismul și care permit integrarea imediată în osul natural”, ne spune dr. Dragoș Calangiu, medic specialist Implantologie Dentară în cadrul grupului de clinici dentare DENT ESTET.

dragos_calangiu_sibiu

Efectele sociale ale pierderii unuia sau mai multor dinți

Pierderea unui dinte înseamnă mai mult decât funcționalitate și estetică, înseamnă pentru multe persoane și o traumă emoțională, cu efecte la nivel social. Oamenii care pierd mai mulți dinți devin mai izolați, tind să evite contextele sociale, sunt mai rezervați în a zâmbi și sunt mereu în alertă și conștienți de acest aspect. Efectele sociale ale pierderii unui dinte le putem observa îndeosebi la adulții tineri care au o viață mult mai activă și cu multă interacțiune interumană. În acest context, observăm că se dezvoltă anumite ticuri sau sinapse în vorbire, pe termen mediu sau nu.

Așadar, cu cât este întârziat tratamentul cu implant dentar, cu atât  tratamentele devin mai complexe, timpul de tratament se extinde, disconfortul pacientului crește și evident, investiția financiară este mai mare.

Binele pacientului, mereu în atenția medicului stomatolog

La DENT ESTET, fiecare pacient beneficiază de o experiență unică integrată de la prima vizită în clinica noastră, astfel încât medicul să îi poată oferi un plan de tratament personalizat cu soluțiile de tratament potrivite pentru cazul său.

De aceea, în clinica noastră sunt disponibile tehnologii digitale de investigație radiologică care permit diagnosticarea corectă și imediată a oricărei afecțiuni dentre, dar și tehnologii care ghidează medicul în realizarea unui tratament de succes, precum ghidul chirurgical (implant dentar), tehnologia PRGF (creare de plasmă și membrană pentru vindecarea rapidă după intervenție cu implant dentar), scannerul intraoral digital (preluarea digitală a amprentei dentare) etc.

Și pentru că preocuparea noastră principală este sănătatea pacientului, am creat un protocol de lucru menit să faciliteze tratamentele cu implant dentar și să asigure pacientului o experiență premium în toate clinicile DENT ESTET.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

realistul

Acum 4 ani

Da, dar la acest cabinet au preturi ca la Bucuresti! Suntem in Sighii, salariile si tunurile care se dau sunt mai mici, nu avem bani ca miticii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus