Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Filarmonica de Stat Sibiu vrea să transforme Sala Mică: „O sală de babysitting în care copiii să fie inundați de muzică de calitate”

Filarmonica de Stat Sibiu vrea să transforme Sala Mică: „O sală de babysitting în care copiii să fie inundați de muzică de calitate”

Filarmonica de Stat din Sibiu este în căutarea mai multor parteneri și colaboratori pentru proiecte noi și pentru renovarea Sălii Mici, care are intrarea de pe strada Corneliu Coposu. Printre proiectele inovative pe care le pregătește filarmonica din Sibiu se numără spectacole pentru copii de operă, un spectacol complex de operă și transformarea sălii mici într-un spațiu nou pentru concerte de cameră și babysitting.

Sala Mică, denumită acum Sala Henry Selbing, va putea fi transformată într-o sală intimă pentru concerte camerale. În acest moment, concertele camerale se desfășoară în mai multe locații din Sibiu, precum Biblioteca ASTRA sau Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu. Orchestrei îi lipsește o sală proprie pentru astfel de concerte periodice. „Suntem în căutarea unor parteneri pentru a reamenaja Săla Mică – Sala Henry Selbing. Vrem să facem camera să răspundă foarte bine muzicii de cameră, vreau chiar să conturez o atmosferă intimă. Mi-ar plăcea să ofere senzația că publicul este în interiorul unei viori sau a unei chitare”, explică Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Sala ar putea avea mai multe ficționalități, care au putea ajuta atât publicul cât și muzicieni filarmonicii. În timpul zilei sala ar putea deveni un spațiu pentru copii, cu program de babysitting. Pe timpul repetițiilor muzicieni să aibă un spațiu dedicat unde să își lase copii de grădiniță. Pe timpul concertelor din Sala Thalia, publicul va putea să își lase copii în acest spațiu amenajat sub supravegherea unei persoane avizate. În acest fel copii vor putea asculta muzica din sala principală fără a fi nevoiți să stea pe un scaun cuminții, jucându-se și socializând sub influența muzicii clasice.

„În prima parte a zilei și în timpul concertelor sala ar putea funcționa ca o sală de babysitting pentru copii muzicienilor și a publicului. O sală în care copii să fie îngrijiți dar să fie inundați de muzică de calitate, muzica noastră. Prin acest proiect aș vrea să facem copii să se îndrăgostească de muzică”, spune Cristian Lupeș.

Spectacole de operă orginiale

Orientat spre tinerii orașului, Cristian Lupeș, își dorește construirea unui spectacol pentru copii, operă în miniatură. Pentru acest proiect instituția muzicală își dorește o colaborare cu Teatrul „Gong”, pentru a putea implementa un spectacol de operă complex cu ajutorul unor marionete. În acest moment demersurile pentru acest proiect nu au început. „Mi-ar plăcea să fac pentru copii opere în miniatură cu păpuși dar o să vedem dacă reușim să colaborăm, având în vedere că în acest moment programele noastre sunt pline. Sala Thalia are infrastructura necesară, dar nu știu momentan ce se va întâmpla”, detaliază Cristian.

După reușitele Festivalului Sibiu Opera, managerul a observat o înclinația a sibienilor spre muzica de operă. În acest sens își dorește să construiască un spectacol complex care să aparțină Sibiului. Astfel de evenimente sunt reprezentative pentru orașele cu tradiție în muzica clasică, precum Viena. Însă pentru construirea unui astfel de spectacole mai multe instituții culturale trebuie să colaboreze. Teatrul Național „Radu Stanca” este una dintre instituțiile care ar avea putea să ajute la construirea lui, prin regizori, scenografi, actori și Teatrul de Balet poate fi prezent cu dansatori.

„Îmi doresc o producție sibiană care să nu fie doar cu numele, îmi doresc să colaborăm. Muzeul ASTRA ar putea deveni centrul unei producții inedite care este prezentă numai în orașe cu tradiție, precum Viena. Încă nu am pornit demersurile dar îmi doresc să facem aceste lucruri. Mi-ar plăcea să fac pentru copii opere în miniatură cu păpuși dar o să vedem dacă reușim să colaborăm”, explică managerul Filarmonici de Stat Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus