Joi,
18.08.2022
Partial Noros
Acum
28°C

VIDEO Am testat pista de biciclete de 700.000 de euro, dintre Cisnădie și Sibiu. 34 de minute - între cele două orașe

VIDEO Am testat pista de biciclete de 700.000 de euro, dintre Cisnădie și Sibiu. 34 de minute - între cele două orașe

Din fața Casei de cultură a Cisnădiei și până în Piața Mică a Sibiului am ajuns în 34 de minute, cu bicicleta. Pe noua pistă dintre cele două orașe, inaugurată vineri de primarul din Cisnădie, însoțit de președinta Consiliului Județean Sibiu.

Pe podul peste pârâul Seviș, nou construit pentru noua pistă de biciclete și-au dat întâlnire, vineri dimineața, primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja, și președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean. Motivul: inaugurarea primei piste de biciclete din județ care să lege două localități distincte (adică aparținând unor unități teritorial-administrative diferite).

pista bicicleta cisnadie (3)

”S-a muncit foarte mult în ultimele luni. Este un proiect realizat cu drag, de care ne vom bucura cu toții. Ideea am discutat-o de mai mulți ani cu doamna Cîmpean, că vreau să facem o pistă de biciclete. Dumneavoastră (adresându-se Daniele Cîmpean – n.r.) ați fost de acord, să colaborăm și financiar în acest proiect”, a spus primarul Gheorghe Huja, care nu a uitat să amintească faptul că mai așteaptă restul de 150.000 de euro din banii promiși de conducerea CJ Sibiu (bani care să acopere jumătate din investiția totală). ”Altfel vă critic”, a adăugat Huja. Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, explică faptul că acei bani nu au ajuns, încă, din cauza fostului guvern PSD și ale măsurilor luate de acestea și îl laudă pe Huja. ”Ne-a arătat ce destoinic și gospodar este. Este o investiție pe care am gândit-o de mai mult timp împreună, pentru a decongestiona traficul din zona Cartierului Arhitecților. Acum suntem și în faza de recepție a documentației de avizare a lucrărilor pentru extinderea drumului județean la trei benzi. Acest proiect de extindere va integra și această pistă de biciclete”, a adăugat Daniela Cîmpean. Precizare importantă, având în vedere că, în prezent, pista de biciclete din dreptul Cartierului Arhitecților este, de fapt, trotuarul folosit și de pietoni. ”Este foarte bună investiția, inclusiv pentru sănătate, și am constatat că deja sunt copii care o folosesc, semn că este și utilă. Cu siguranță atunci când va veni vreme mai bună vor fi și mai mulți cei care o vor utiliza”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, și primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, și primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja, pe podul peste Seviș al noii piste de biciclete

Primarul Huja spune că administrația pe care o conduce va continua investițiile în pistele de biciclete. ”Avem pista de la Cisnădie la Cisnădioara și, de acum, și cea de la Cisnădie la Sibiu. Sper să lucrăm, tot împreună cu Consiliul Județean, și la o pistă de biciclete care să lege Cisnădioara de Sibiu. Să închidem cercul”, a spus primarul Cisnădiei. Potrivit lui, cei aproape șase km de pistă de biciclete dați în folosință vineri au costat aproximativ 700.000 de euro. Pista are o lățime de doi metri, este total separată de traficul auto și traversează un nou pod peste Seviș (luminat la ambele capete) și alte două podețe. În dreptul cartierului Arhitecților, au fost amplasați 100 de stâlpi de iluminat, a mai arătat primarul Huja.

huja si cimpean pista bicicleta cisnadie (1)

Pista

Pentru a testa cea mai nouă pistă de biciclete din județ, am pornit, vineri la prânz, din Cisnădie, din parcarea Casei de cultură a orașului, către Sibiu. Un demers îndrăzneț, având în vedere că din acest punct și până la ieșirea din Cisnădie nu există o pistă de biciclete amenajată (oricum, la ora respectivă, traficul auto era aproape ca și inexistent), iar morfologia terenului este în defavoarea oricărui ciclist: rampa este destul de înclinată, astfel încât ești nevoit să pedalezi serios. În cazul de față, efortul care ar fi generat câteva broboane a fost compensat de faptul că am folosit o bicicletă asistată de un motoraș electric, astfel că urcarea celor aproape 800 de metri până la ieșirea din oraș am reușit-o în două minute și jumătate.

Pista de biciclete inaugurată vineri pornește de la ieșirea din Cisnădie, fiind amenajată pe partea stângă a drumului cum mergi către Sibiu. Soluția aleasă a fost de a nu aplica marcaje pe asfaltul pistei, care încă are porțiuni unde – la fel ca și în cazul pistei către Rășinari – diferența față de nivelul solului este una de luat în considerare (oricum, primarul a anunțat că pista va mai avea parte de unele retușuri). Faptul că circulația este total separată de cea auto este un avantaj evident, iar traficul relativ lejer de pe drumul județean aflat la distanțe confortabile a transformat drumul până în dreptul cartierului Arhitecților într-unul asemănător unei lejere plimbări.

La câteva zeci de metri după traversarea Sevișului pe noul pod construit special pentru pista de biciclete, pista de biciclete se întrerupe și continuă pe partea cealaltă a drumului. Traversarea între cele două secțiuni ale pistei este reglementată de un nou semafor acționat de bicicliști de la un buton. ”Verdele” apare în câteva secunde și ține pe loc mașinile secunde bune după ce ajungi pe cealaltă parte.

Legătura între cele două secțiuni este asigurată printr-o trecere de pietoni semaforizată Legătura între cele două secțiuni este asigurată printr-o trecere de pietoni semaforizată

Pista continuă lejer până la intrarea în zona cartierului Arhitecților și chiar câteva sute de metri mai încolo. De la un anumit punct, însă, aceasta continuă cu ceea ce este folosit drept trotuar și care este acoperit cu pișcoturi din ciment. Pe această porțiune (care ar urma reintegrată în viitoarea lărgire a drumului, potrivit promisiunilor conducerii CJ Sibiu) pe alocuri am ales deplasarea pe drumul paralel din interiorul cartierului (drumuri private), pentru a trece mai ușor de cei aproximativ 10 – 15 pietoni întâlniți în cale. Trotuarul are porțiuni deteriorate de lucrările care continuă în zonă, în special în zona intersecțiilor la nivel cu străzile de acces în cartier. Ca un detaliu, pe proaspăt inaugurata pistă (porțiunea nouă, cea cu asfalt) am întâlnit doi ciciliști și un tânăr pe trotinetă electrică.

În zona cartierului Arhitecților este recomandabil să ocoliți pietonii pe străzile din cartier În zona cartierului Arhitecților este recomandabil să ocoliți pietonii pe străzile din cartier

Legătura pistei de biciclete din Cisnădie cu Sibiul este una bruscă: practic, trotuarul amenajat în Cisnădie se termină fără o continuare similară către centrul Sibiului. Prin urmare, pe ultimele zeci de metri am ales deplasarea pe carosabil, „depășind pe dreapta” coloana de mașini formată la intrarea în municipiu. Am ajuns în Piața Mică a Sibiului pe pista de biciclete din Sub Arini, via str. Gheorghe Dima. Distanța de 10,67 de km măsurată din fața Casei de cultură din Cisnădie și până în Piața Mică a fost parcursă în 34 de minute, cu o viteză medie de 18,6 km/h.

Capătul dinspre Sibiu al pistei Capătul dinspre Sibiu al pistei

pista bicicleta cisnadie (7) pista bicicleta cisnadie (5) pista bicicleta cisnadie (4) huja si cimpean pista bicicleta cisnadie (1) pista bicicleta cisnadie (9) pista bicicleta cisnadie (10)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Sergiu

Acum 2 ani

Cu masina nu faci mai putin.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Luana Maruneac

Acum 2 ani

Doamne, cate lucruri extraordinare se intampla in Sibiu! Cat de binecuvantati suntem!
Raspunde

Klaus

Acum 2 ani

I'd be asking for my money back - 700,000 Euros for that? why so small. why shared with pedestrians. why is it even worse by the architects quarter?? If Gheorghe Huja is to be judged on this, then I think he should pack up his office and leave asap.
Raspunde

700.000€

Acum 2 ani

Ba esti nebun 700.000€ o pista de biciclete!!!
Raspunde

Don Balon

Acum 2 ani

Sa vezi olandezi,francezi cum vin sa copieze minunea de pista!!Asa ceva nici pe planeta Marte nu exista.
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

700.000 euro pentru 6 km de pista , un cost rezonabil .La Sibiu 3.6 km de pista costa 12 milioane euro???? 3.3 milioane euro/km ???? .E cumva un drum national de 12m latime ca sa coste atat? Aloo , se sesizeaza cineva ? Curtea de conturi cumva?
Raspunde

Xulescu

Acum 2 ani

Intre Cisnădie și Cisnădioara nu există pistă de biciclete ci un trotuar drăguț. Ce a facut acum Huja între Cisnădie și Sibiu este un trotuar ceva mai lat dar tot nu se poate numi pistă de biciclete. Si semn de circulație care indică o pistă de biciclete nu văd nicăieri.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Excelentă realizare ; totuși , de la o administrație de top național așteptam organizarea unei zone metropolitane asemeni celei de la Brașov , Tg Mureș . Deja noua majoritate parlamentara poate schimba legea , astfel încât extinderea extravilanului sa nu mai depindă dd bunul plac ( interesat ) al primarilor comunelor deja conurbane .
Raspunde

Florin Fogoros

Acum 2 ani

Am circulat în aproape toate tarile din Europa pe pistele de bicicletă, dar nu am vazut nicăieri o pista asa cum este cea de la Sibiu catre Rășinari sau aceasta de la Sibiu la Cisnădie care sa fie construita la această înălțime considerabilă fata de sol. Aceasta diferență de nivel atât de mare fata de sol, având în vedere muchiile ascuțite ale bordurilor de pe margine, pun în pericol biciclistul în cazul în care acesta în timpul deplasării iese cât de puțin cu roata în afara pistei, deoarece nu mai poate revenii pe pista și va cădea lovindu-se de muchia borduri care este la o înălțime considerabila fata de sol. Dacă pista era la nivelul solului accidentările de genul acesta nu s-ar putea produce. Cine e biciclist adevărat sau cine are niște cunoștințe minime de fizica înțelege ce vreau sa spun. Sunt curios care mai sunt retusurile pistei anunțate de primarul Cisnădiei, se refera cumva la remedierea acestei probleme, sau plantarea a ceva panouri prin care sa ne anunțe ca el a construit pista. Oare costa mult mai mult ca să se sape în pământ, după care sa se pună acele materiale de constructie iar asfaltul sa ajungă la același nivel cu solul, prin asta creând o siguranță de deplasare bicicliștilor care o vor utiliza? Am mai înțeles, deși nu m-am deplasat încă pe ea, că nu a fost compactata și deja are denivelări ușoare care în timp se vor accentua spre deliciul celor cu MTB full suspension dar în detrimentul celor care utilizează biciclete de sosea tip cursiera. Personal consider ca a fost construita în primul rand, nu pentru a satisface nevoile celor care se deplasează cu bicicleta între Sibiu și Cisnădie, ci pentru a putea suge niște bani de la buget care nu știm exact cum au fost gestionați, pe de o parte, iar pe de alta parte pentru a-și face campanie în vederea alegerilor locale ce urmează. Ma mai întreb, tot retoric, oare dacă fiecare primar din țările normale ale Europei, luam simplu exemplu Germania unde mai mulți români au avut ocazia sa ajungă chiar și numai in vizita, și au constatat existenta rețelelelor de piste de biciclete care împânzesc și leagă localitățile, fie ele cât de mici, între ele, ma întreb deci dacă acei primari și-ar aloca fiecare dintre ei o jumătate de zi pentru a inaugura fiecare pista de bicicletă construită, când ar mai avea timp sa meargă la serviciu și câte articole de genul celui prezent vor ocupa paginile ziarelor.
Raspunde

european

Acum 2 ani

Primarul Huja - este departe de a fi primar european,.In Cisnadie, totul se face dupa ideile domniei sale asa cum rezulta din interviul care s-a dorit raspuns la nemultumirile locuitorilor din Cartierul Arhitectilor. Cei din Cartierul Arhitecților spun că de ce investește Primăria într-un Spa și nu în străzile lor? G.H.: Răspunsul l-am dat la început, că nu avem în ce investi, că străzile nu sunt publice. În al doilea rând, și acest Spa va deservi o comunitate. Tot timpul poți să spui câteva ceva de acest gen. Cum ar fi că de ce am făcut un ștrand? Am făcut ca să aibă Cisnădia. Sau că de ce facem patinoar? Uite că l-am făcut și tot Sibiul vine la Cisnădie. De ce faci sală de sport? Uite că am făcut-o și va rămâne după mine mult și bine. Toate proiectele de pe raza orașului Cisnădie sunt ideile mele, nu am avut un strateg care să îmi spună ce să fac. Am vrut să închid centrul, am băgat buldozerul și am făcut-o. Am avut norocul că am avut o majoritate în Consiliul local și am putut să îi lămuresc. M-am luptat pentru Casa de cultură, pentru biserica din cimitir, pentru Spital și majoritatea sunt ideile mele, trecute pe hârtie. Avem acum zeci de lucrări, cum e cea de la Casa de cultură care va fi gata în două luni. Mai avem proiectul pistei de biciclete, al unui ambulatoriu la Spitalul din Cisnădie. Am făcut locuri de joacă. Anul acesta am alocat 600.000 de euro pentru proiectele din cartier sau care au legătură cu acel cartier, pornind de la pistă de biciclete, asfaltări de drumuri și drumul de legătură cu Șelimbărul. Deci nu se poate spune că nu intervenim în zonă. Despre pista de biciclete: Pe unde va fi amenajată? G.H.: De la Cisnădie, pe partea stângă a drumului județean, până la podul peste Seviș. Pista va fi amenajată dincolo de rigolă, de șanț și va avea o lățime de doi metri. De la podul Seviș, până la Sibiu, pista va avea o lățime de 2,5 metri. Trecerea peste Seviș se va face peste un podeț separat, pe traseu mai există alte două podețe. Dincolo de Seviș, după ce se trece dincolo de fermă, vom amenaja o trecere de pietoni, semnalizată cum trebuie, pentru ca bicicliștii să poată trece pe partea dreaptă a drumului, pe unde va continua pista.
Raspunde

biciclist frustrat?

Acum 2 ani

Cum adica pista "de biciclete" cand trec pietoni pe ea??? alooo, huja, campeanco!!! vi s-a blocat neuronul?
Raspunde

700.000€

Acum 2 ani

Bine puntata Florin Fogoros asa e la noi in Romania .Stim doar sa furam .Ce entuziasmasti sunt le mai trebuia foarfeca si paglica. RUSINE sper ca o sa scapam de acesti inconpetenti.
Raspunde

biciclist

Acum 2 ani

Pai hai sa facem niste calcule. Ca sa ne dea rotund, hai sa presupunem ca 100.000€ s-au dus pe urmatoarele: podul peste Sevis, celelalte 2 podete, cei 100 de stalpi de iluminat, trecerea de "pietoni" cu semafor si alte indicatoare si lucrari "speciale". Ne mai raman 600.000€ pentru 6km de pista normala, deci 100€ pentru fiecare metru liniar de pista. Aici e hotia de care zici? Uitandu-ma peste poze si filmulet hai sa-mi dau cu presupusul despre ce inseamna realizarea unui metru liniar. In primul rand trebuie sa tinem cont ca latimea utila e intre 2 si 2.5 metri si presupun ca n-a trebuit sa expropiem (semnificativ). Incepi cu curatarea si nivelarea locului :taierea si debarasarea vegetatiei/copacilor, umplere cu pamant sau dimpotriva, excavat - vezi in video cu arata malul opus de pamant!). Apoi, speculez ca au adus si imprastiat un strat de piatra. Urmeaza bordurile pe fiecare margine ( proptite prin cimentare din cate imi pare ca reiese din imagini). Apoi turnat asfalt cu o grosime cat inaltimea bordurilor (?). Toate astea presupun ca aduci si duci (de)-acolo, utilaje, materialele, muncitorii.. Deci, tu cat estimezi ca ar trebui sa coste astfel un metru liniar de pista?
Raspunde

GROZA FELICIAN

Acum 2 ani

Este o rusine ,după experienta cu alea spre Rasinari întreprinzători nu au înțeles nimic,bani foarte mulți,tehnic același dezastru,nu ai grija mașinilor ai grija obstacolelor si denivelarilor,diferențe de nivel foarte periculoase etc ,proiectare si realizare in detrimentul nostru al cetățenilor.As vrea sa fiu mai politicos dar nu pot,RUSINE asta daca mai exista pe undeva.
Raspunde

Mee

Acum 2 ani

No, Feli, biciclistii, corporatisti, ongistii si maratonistii unde-s cand se fac proiecte? Decat sa "va vedem" la o fereastra acoperita mai bine ar pedala si ar alerga pe la sedintele de Consilii locale si institutii. Ca dupa ce lucrarea-i gata e too late. Proactivi, nu viteji dupa razboi!
Raspunde

Pista

Acum 2 ani

Care pista??!!Ala este trotuar. Le-a facut primaru Huja celor din cartierul arhitectilor, pe cind sunt alegerile , sa mearga la Cisnadie s-al voteze
Raspunde

SOLOMON OVIDIU

Acum 2 ani

oricum nu o sa mai iesi primar, poti sa asfaltezi si muntii Cindrel . ti-ai batut joc si de asfaltul tras la iesirea din cisnadie - tocile ..
Raspunde

Ovidiu

Acum 2 ani

Arată ca un trotuar și atât. Oricum marea problemă va fi ca si cea spre Rășinari , denivelarile. Cu cursiera nu ai ce cauta pe acolo pt ca te rupe. Inaugurarea trebuiau sa o facă pe biciclete asa ar fi putut simti si ei ce înseamnă să fii biciclist.
Raspunde

claudiu david

Acum 2 ani

primarule, rog sa imi arati un drum in Cisnadie care sa corespunda standardelor europene...sau nu un drum..doar 30 metrii si eu il matur gratis in fiecare dimineata ...30 metrii de drum..doar atat...
Raspunde

mug

Acum 2 ani

PISTA de biciclete????????? E o gluma!!! Cum trec dle Primar, doi biciclisti unul pe langa altul pe asemenea "pista" ???? Dvs tb ca sunteti ciclist de performanta ca ma gandesc ca puteti fara niciun risk de a-l agata pe celalalt?????? O prista normala e DOAR pentru biciclisti si are cel putin 2 metri PE SENS!!!!!!! Spatiu exista, de ce facem asa o treaba de mantuiala? Pacat de initiativa....
Raspunde

BON

Acum 2 ani

Voi numiţi asta "pistă de biciclete"? Poate în imaginaţia voastră ar putea fi. În realitate este o mare bătaie de joc la adresa celor care doresc să meargă cu bicicleta de la Sibiu la Cisnădie sau invers. 1. Nu are lăţimea necesară circulaţiei pe două sensuri. Nu vor putea trece două biciclete una pe lângă alta în deplină siguranţă! 2. Aşa cum menţiona Florin Fogoroş nu poţi face o pistă de biciclete în rambleu. Trebuie neapărat să fie la acelaşi nivel al solului sau foarte puţin în debleu. 3. Balustradele podeţelor trebuiau făcut înclinat spre exterior, pentru a elimina pericolul agăţării cu ghidonul de balustradă, mai ales că podeţele sunt foarte înguste. 4. Cum să numeşti o "pistă de biciclete" acest spaţiu pe care au acces pietonii, dintre care unii, din pură nesimţire nu se vor da deoparte atunci când îi claxonezi. E clar că aţi bifat o "realizare" pur electorală, ca să nu mai zic, că precis s-au sifonat ceva euroi. RUŞINEEE!!!
Raspunde

Bici-trist

Acum 2 ani

Cu tot respectul, dar pista aia e un trotuar glorificat. Oare cei care au facut-o stiu ce e aia planeitate? E tot o denivelare, zici ca mergi pe o razatoare. E imposibil de mers cu o bicicleta de sosea drept urmare am vazut ciclisti mergand pe sosea. Ati ingropat atatia bani, dar n-ati fost in stare sa stati cu ochii pe dorei ca sa iasa stratul de asfalt drept. O mare bataie de joc.
Raspunde

Gelu

Acum 8 luni

Salut. Ma consider un cicloturist de la campie. Dar intodeauna am ravnit dupa zona Sibiu. Am vrut chiar sa ma mut acolo. Mai aveam nevoie de un test personal, nu povesti. Am circulat in Marginime. Concluzia: 1. Cel mai mare pericol. Daca pista se construieste si nu este conforma este mai rau decat nu ar fi- pt ca politia te amendeaza daca nu o folosesti si soferii te injura. 2. Stilul arhitectural al zonei - casele foarte aproape de sosea si curbele stranse nu ofera vizibilitate si siguranta ciclistului. Am testat pista de biciclete Rasinari cu bici incarcata doar 1 km. Am renuntat din cauza denivelarilor-valurilor. PREFERINTA: Daca nu se poate construi pista speciala conforma, este mult mai bine sa se largeasca soseaua si sa se delimiteze un metru pe sens pentru circulatia biciclistilor intre localitati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus