Vineri,
03.07.2020
Parțial Noros
Acum
27°C

FOTO-VIDEO Cum trăiesc sibienii cu pesta porcină în sat. Ghiță doarme liniștit

14 Octombrie 2019 16:29

FOTO-VIDEO Cum trăiesc sibienii cu pesta porcină în sat. Ghiță doarme liniștit

Ca de obicei, viața bate filmul. Dacă ați văzut la TV oameni în halate albe care stropesc garduri, ori camioane încărcate cu leșuri, după ce a dat molima-n sat, să știți că n-are nicio legătură cu ce se întâmplă la Colun, localitatea sibiană unde săptămâna trecută autoritățile au confirmat oficial prezența pestei porcine. De fapt, Colunul este atât de rupt de lume și plictisitor încât ai putea lesne crede că nici boala nu trece pe aici.

Primul contact cu pesta porcină a fost aproape hilar pentru noi. Cum faci stânga din DN 1, Sibiu-Brașov, după vreo 20 de metri dai de-un covor jerpelit pus de-a latul șoselei, cu un bidon de genul celor pe care le țin oamenii cu varză acră în balcoane. Nimeni în zonă, covorul e uscat și nici măcar nu ajunge dintr-o parte într-alta a asfaltului.

colun pesta porcina (4)

Vreo doi kilometri mai încolo, când efectiv intri în Colun, alt covor pe jos, la fel de jerpelit. Ud. Păzit de la câțiva metri distanță de o mașină ruginită de Poliție. Goală. Aveam să aflu mai târziu, de la săteni, că un polițist stă non-stop în ea și oprește pe cine vrea să intre sau să iasă din sat, că verifică dacă ai carne de porc și chiar confiscă alimentele care încalcă regulile.

colun pesta porcina (9)

”A fost domnul doctor pe la noi și ne-a zis că a cumpărat cineva de pe aici un porc bolnav. Da' boala e periculoasă numa' la porc, nu și la om. Mie nu mi-e teamă și nici la copii. Păi ce, e copilul porc?”, zice prima femeie pe care o întâlnim în sat, chiar la intrare pe dreapta. O întrebăm dacă are porc în curte și răspunde râzând că n-are de unde.

colun pesta porcina (22)

De fapt, satul de aici încolo începe. O uliță neasfaltată năpădită de buruieni, cu case jerpelite și garduri care stau să cadă. La propriu, unele sunt sprijinite în prăjini. Dorm câinii-n mijlocul drumului, acoperiți în colb. Doar casa parohială și vreo două imobile prin preajmă arată îngrijit.

Într-o curte, o femeie în vârstă citea dintr-o carte pe-un scaun și un domn la vreo 50 de ani o sâcâia cu vorba. Când îi întrebăm de pestă devin defensivi, mai ales femeia. ”Nu la noi, noi n-avem treabă. Nu avem porc, nu avem treabă”. Când îi spun că se aude porcul în coteț cum grohăie, devine mai volubilă.

”A fost domnu' doctor și ne a zis că nu-i bai, că nu ne ia porcul, numai să fim atenți dacă nu mănâncă sau e bolnav, nu se ridică de jos. În rest, ce să aibă cu el dacă e bine?”.

Lângă stația de autobuz, un nene stă pe spate pe marginea unor scări, legănându-se într-un bidon de bere clocită. Alături, o femeie. Aproape că-i pufnește râsul când aud că-i întrebăm de porci.

”Păi la noi doar vreo patru, cinci oameni au porci. Eu n-am, mamă, că dacă-mi trebuie carne iau de la magazin. Sau îmi aduc copiii de la oraș. Nu e nicio boală aici, degeaba căutați. Nu știu dacă-s zece porci în tot satul. O adus unu' un porc din Tălmaci și era bolnav, da' l-o luat. A fost și poliția pe aici, nici microbuzul școlar nu mai intră în sat, oprește la filtru”, zice femeia.

colun pesta porcina (20)

Într-adevăr, o jumătate de oră mai târziu am nimerit exact când vine microbuzul cu vreo 15 copii veseli, care coboară la intrare. Culmea că pe noi nu ne-a oprit nimeni, iar polițistul nu era în mașină, deși l-am căutat intenționat.

”Așa păziți n-am fost niciodată. E o mașină într-un capăt și alta în celălalt capăt. Nu intră nimeni”, râde o femeie care lucrează la campingul din centrul satului. ”Deocamdată, ce am văzut la TV e tot ce știm, în rest ne-a zis două vorbe veterinarul și a plecat. Atât. Noi avem porc, l-am declarat și dacă mănâncă e bine, nu ni-l ia nimeni. Nici nu-l tăiem acum. Păi de ce? Că a cumpărat cineva de la Orlat un porc bolnav și l-a adus aici? De parcă omul avea de unde să știe că-i bolnavă scroafa? Bine, că nici nu mai recunoaște acum dacă-l întrebi. Povești sunt o groază...” completează femeia.

colun pesta porcina (25)

Radio șanț e la putere în Colun. Pe cine întrebi îți zice altceva. Șeica, Șura, Tălmaciu, Orlat... de peste tot a venit pesta peste ei.

”Io nu înțeleg altceva. E plin satul de câini, dacă unu' ia un os și-l aduce la mine în curte nu se îmbolnăvește și porcul meu? Degeaba fac ei filtre la intrare, că seara nici nu poți să ieși din casă de câini”, spune un domn în vârstă care traversa agale.

Relația oamenilor din Colun cu boala e foarte discutabilă. Acum două-trei luni, în urma unui val de poluare, oamenii au ieșit cu furcile pe baraj și au prins sute de kilograme de pește.

colun pesta porcina (21)

”Când ajung acasă, nevastă-mea cu doi somni mari, cât mine, pe jos. Cred că aveau peste 50 de kilograme împreună. I-am zis: Ce-ai făcut, tu?! La unii li s-au îndoit țepii la furci, așa mari erau peștii. Ce am făcut? Am stat o zi să văd dacă pățește cineva ceva, că multă lume a mâncat, apoi am mâncat și eu. L-am tăiat în fripturi, numai carne și l-am pus pe grătar”, spune un bărbat mai vorbăreț.

colun pesta porcina (14)

Tot el își amintește că într-o noapte a dat vulpea pe la el prin curte. Vreo 4-5 găini zăceau rănite. ”Am sunat medicul și l-am întrebat dacă să le tai și să le mănânc. A zis: Bă, faci ce vrei, da' io-ți recomand să nu. Nu le-am mâncat”. La sat, oamenii au altă relație cu mâncarea din farfurie. Acum, cu pesta porcină, situația e la fel.

66463655_2788258324580558_40950726460964864_n

În satul sibian blestemat de boală oamenii sunt majoritatea săraci și mimează nepăsarea. Trebuie să tragi de ei până recunosc, cu jumătate de gură, că au porc în coteț. Abia am reușit să convingem pe cineva să ne deschidă poarta cotețului și să ne facă cunoștință cu Ghiță.

Ghiță, dormea leneș într-o rână. Nu știe de pestă, mănâncă bine și se îngrașă. Ori împușcat, ori înjunghiat, nu trece Crăciunul.

 

colun pesta porcina (17) colun pesta porcina (16) colun pesta porcina (15) colun pesta porcina (11) colun pesta porcina (13) colun pesta porcina (1) cireada de bivoli (1) colun pesta porcina (26)

http://www.turnulsfatului.ro/2019/10/11/oficial-sibiu-avem-focar-de-pesta-porcina-20-de-localitati-puse-sub-protectie-si-supraveghere/

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Corina

Acum 8 luni

Un articol ce s a vrut a fi satiric .. A iesit insa doar tendentios. Cunoscându i pe oamenii din Colun, sunt convinsă că vi s a vorbit mai mult decât frumos si ati fost primiți cu brațele deschise si cu multa amabilitate. Sunt si case părăsite dar sunt si case frumoase si aranjate. Sunt oameni care vad frumosul in tot si toate sunt oameni care vad urat in tot si toate. Dar asta nu depinde decat de ceea ce are fiecare la interior...
Raspunde

adina

Acum 8 luni

Tare plictisit pe viata a fost cel care a scris articolul!!!!!!......... Nu imi dau seama ce a vrut sa scoata in relief....."uratenia satului" sau gravitatea situatiei!!!! Pacat!!!! Este o zona minunata, plina de locuri superbe, o biserica cu istorie bogata, .......a scos in relief dar locul in care traieste minoritatea (oare asta este satul???) In plus, sunt si poze care nu apartin locului si din alte articole vechi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barbu ramona

Acum 8 luni

De ce ati sters comentariul meu. Politia si a făcut datoria si o face in continuare. Si vetrerinarul Si a făcut datoria. . Politia este în sat nonstop . Vreți covor roșu pe jos .
Raspunde

Cristina

Acum 8 luni

Mi-ar placea sa vedeti putin istoria satului, si oamenii harnici care au trait in acest sat..plictisitor. Ce se intampla in Colun este defapt situatia actuala a majoritatii satelor marginase..copilaria aici, a fost cea mai frumoasa perioada.Nu mai aruncati cu noroi in niste oameni care au oferit mai mult decat o faceti voi.
Raspunde

Barbu ramona

Acum 8 luni

Nu mai vorbiti aiureli porcul a fost cumpărat din sura mica de la o familie de romi nu cum ati declarat voi ca porcul a fost mâncat de o familie de romi . Vineri sa cumpărat porcul sambata a dat semne că este bolnav du.inica a venit vetrerinarul ia facut antibiotic duminică si luni . Luni după masă porcul se zbătea sa moara si a fost nevoit să îl taie . Doctorul a luat organele necesare ptr recoltare analizei. Scroafa si cei nouă purcei (purcei au fost împușcați)Si cei de la DSV au ridicat carnea toata si purcei împușcați. Nu sa mâncat nimic . Di sura mica da sa sacrificat porcul si la vandut cu kg
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus