Sâmbătă,
03.12.2022
Parțial Noros
Acum
0°C

Conferința Internațională de Dreptul Muncii, la Sibiu: Urmează o perioadă de schimbări

Conferința Internațională de Dreptul Muncii, la Sibiu: Urmează o perioadă de schimbări

Conferința Internațională de Dreptul Muncii „Noile tehnologii, consecințe asupra raportului de muncă” se încadrează în ciclul de manifestări dedicate aniversării a 50 de ani de la înființarea universității. Tema conferinței marchează o perioadă de schimbări substanțiale ale formei tradiționale a raportului de muncă, în special a contractului de muncă, cu consecințe și asupra protecției datelor cu caracter personal, a apreciat prof. univ. dr. Marioara Țichindelean, cadru didactic la Facultatea de Drept Sibiu și președinte al Asociației ”Societatea de Dreptul Muncii și Securitate Socială” cu sediul la Sibiu. Tehnologia permite atât societăţilor private cât şi autorităţilor publice să utilizeze date cu caracter personal în cadrul activităţilor lor (pct.6 din Preambului Regulamentul nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestora  adoptat de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene), astfel încât protecţia efectivă a datelor cu caracter personal în întreaga Uniune necesită nu numai consolidarea, stabilirea în detaliu a drepturilor persoanelor vizate şi a obligaţiilor celor care prelucrează şi decid prelucrarea datelor cu caracter personal, ci şi competenţe echivalente pentru monitorizarea şi asigurarea conformităţii cu normele de protecţie a datelor cu caracter personal şi sancţiuni echivalente pentru infracţiuni în statele membre.

Prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, a considerat că deși digitalizarea muncii generează riscuri profesionale noi, de tip ergonomic, psihosocial sau psihic, precum starea de concentrare permanentă, contactul permanent cu angajatorul prin intermediul platformelor, aceasta a condus și la productivitate, performanță, organizarea producției, crearea unor noi locuri de muncă și modernizarea celor vechi, reducerea generală a costurilor. Învățământul superior prin cadre didactice și studenți trebuie să înțeleagă foarte bine conceptul de Getting Smart în vederea identificării căilor de a asigura o relație eficientă între învățătură, educație și tehnologie pentru pregătirea viitorului care înseamnă mari schimbări pe piața muncii.

Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu, cadru didactic la Facultatea de Drept și Președintele de Onoare al Asociației ”Societatea de Dreptul Muncii și Securitate Socială” a apreciat că  analizele cu privire la implicațiile generate de dezvoltarea platformelor digitale oscilează între inovare și conformare la tradiție. Dintre acestea, inovarea este cea care consolidează mai departe platformele online sub forma a ceea se consideră a fi Internet of Things sau ca alternativă mai radicală    Internet of Everything, care se anunță deja că vectorii de accelerare a unor transformări economice de o amploare considerabilă. În această paradigmă se impune cu necesitate existența și dezvoltarea unui nucleu dur de drepturi, care să  asigure salariaților un nivel minim de protecție socială, precum dreptul la salariul minim brut pe țară, dreptul de asociere în sindicate, dreptul la odihnă, dreptul la informare cu privire la condițiile esențiale aplicabile raportului de muncă, dobândirea calității de asigurat (obligatoriu) în sistemele de asigurări sociale, dreptul la protecție împotriva licențierilor nelegale. Necesitatea regândirii complete a relației individului cu socialul în contextul economiei digitale care se deschide către global și înlocuiește structurile centralizate cu rețele a fost subliniată de către prof. univ. dr. Jean Michel Servais, profesor invitat al Universității din Gérone, Președintele de Onoare al Societății Internaționale de Drept al Muncii și de Securitate Socială, Fost Director al Biroului Internațional al Muncii (Elveția).

Aplicarea reglementărilor existente, cum ar fi dreptul muncii și legislația privind sănătatea și securitatea în muncă, este în special contestată de natura aproape inevitabil triunghiulară (sau multilaterală) a platformei online, de aranjamentele de lucru caracterizate prin caracterul temporar al serviciilor furnizate și de către autonomia lucrătorului în îndeplinirea sarcinilor, în special în ceea ce privește locul de muncă și organizarea timpului de lucru a susținut prof. univ. dr. Giuseppe Casale, Director adjunct la Școala de dezvoltare din Torino, Secretar general ISLSSL, Centrul internațional de instruire al ILO(Italia). Mai mult, pentru a minimiza riscurile și a maximiza beneficiile pentru toate părțile implicate, studiul din 2018  „Platforme digitale pentru muncă și viitorul muncii - spre muncă decentă în lumea online” elaborate de către OIM a identificat 18 criterii pentru asigurarea muncii decente pentru lucrători și include adaptarea sistemelor naționale de protecție social, astfel încât să acopere „lucrătorii în toate formele de muncă” indiferent de tipul de contract pe care îl folosesc, mecanisme de protecție socială, tehnologie pentru simplificarea plăților de contribuții și beneficii etc.

Participanții au subliniat că mutaţiile tehnologice, trendurile demografice, globalizarea virtuală sau factică, precum şi alte drivere socio-economice alterează astăzi conţinutul şi natura fundamentală a conceptelor de educaţie, de muncă şi de viaţă. De asemenea, se modifică exponenţial structura ocupaţională, se polarizează angajarea în muncă, se produc inegalităţi din ce în ce mai mari în materia salarizării, dispar anumite ocupaţii, apar alte oportunităţi ocupaţionale pentru cei ce înţeleg şi se adaptează la era digitală, se crează mult mai multe situaţii care vulnerabilizează piaţa forţei de muncă.

În vederea prezentării soluțiilor identificate de către participanți la întrebările puse de implementarea noilor tehnologii în raporturile de muncă și validării acestora de către organismele internaționale abilitate, participanții la conferință vor elabora un Raport care va fi menționat în programul celui de-al XIII-lea Congres Regional al Societății Internaționale de Dreptul Muncii și Securitate Socială ce se va desfășura în perioada 2-4 septembrie 2020 la Lisabona, Asociația ”Societatea de Dreptul Muncii și Securitate Socială” cu sediul la Sibiu fiind membră a societății internaționale.

Decan,

Conf.univ.dr.Daiana Maura Vesmaș

Facultatea de Drept din Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus