Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

Videogramele unei Revoluții cu repetiție, dar fără scenariu

Videogramele unei Revoluții cu repetiție, dar fără scenariu

„Videogramele unei Revoluții” este un film documentar compus din imagini de arhivă, filmate de amatori sau din cadrul Televiziunii Române. Prin ochiul regizoral al lui Andrei Ujică și al lui Harun Farocki Revoluția din 1989 se vede cu totul altfel decât am trăit-o.

Documentarul debutează dramatic, cu imaginile cutremurătoare dintr-un spital unde pacienta Marcău Rodica din Timișoara are dureri inimaginabile. Pe drumul spre muncă a fost împușcată și are nevoie de trei operații pentru două gloanțe. Printre dureri le cere cameramanilor să îi dea dreptului unui mesaj prin care își anunță sprijinul pentru manifestații din Timișoara.

Documentarul urmărește cronologic desfășurarea evenimentelor care au condus la împușcarea lui Nicolae Ceaușescu și a Elenei Ceaușescu. Pe 21 decembrie 1989 are loc ultimul discurs al dictatorului comunist, totul decurge normal până la un punct, iar documentarul încearcă să găsească răspunsurile pentru deraierea publicului. Celebra scenă în care Ceaușescu strigă: „Alo! Alo! Alo!...” și Elena încercând să calmeze publicul spunând: „Liniște ... Așezați-vă! Liniște!” sunt surprise din mai multe unghiuri și prezintă imaginile care nu au fost transmise la televizor. Oamenii încep să alerge spre balcoane sau pleacă din Piața Unirii, iar Ceaușescu încearcă bâlbâit să își continue discursul. „De la 1 ianuarie salariile se vor mărite de la 2.000 la 2.200 de lei”. Dar este prea târziu, populația este în plin manifest.

WhatsApp Image 2019-10-16 at 11.19.24 (1)

Evenimentele escaladează în toată țara, iar revoluționarii preiau controlul Televiziunii Române. Oamenii se țin de mână în fața tancurilor, ministrul apărării naționale se sinucide, prim-ministrul demisionează, încep focurile de armă și astfel se instaurează un moment de haos, incertitudine și speranță. Un reporter străin încearcă să facă un reportaj despre revoluție. În cadrul mai multor duble, el anunță: „Se trage de 24 de ore”.

Pentru cei care se mai întreabă dacă comunismul era bun sau pentru cei care cred că era bun, evenimentele Revoluției, așa cum sunt ele prezentate în documentar, vor oferi răspunsuri. Dacă te întrebi dacă Ceaușescu a fost un criminal, uită-te la ce au de surprins oamenii.

WhatsApp Image 2019-10-16 at 11.19.24 (3)

Cu multă speranță, Televiziunea Română devine Televiziunea Liberă, iar pe fundal se aude imnul interzis „Deșteaptă-te Române”. Prezentatorul anunță condamnarea la moarte prin împușcare și confiscarea averii familiei Ceaușescu pentru comiterea a cinci crime. Imaginile unui amator arată revoluționari strânși într-o cameră, urmărind împușcarea celor doi tirani. Aplauze, libertate și un nou început. „Suntem cu toții legați”, spune Florin Piersic în seara de Crăciun.

Filmul are proiecție vineri, 18 octombrie, de la 19:30 la Sala Thalia în cadrul ASTRA Film Festival. După vizionare publicul poate discuta cu Andrei Ujică, prezent la Q & A.

WhatsApp Image 2019-10-16 at 11.19.24 (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus