Joi,
12.09.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Informatorii și colaboratorii Securității din Sibiu, ”spălați” de foc și nepăsare

Informatorii și colaboratorii Securității din Sibiu, ”spălați” de foc și nepăsare

Cazul directorului executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, Eugen Iordănescu, este unul din puținele în care CNSAS a putut face dovada colaborării unui sibian cu Securitatea comunistă. Cauza este explicată de către istoricii care au analizat activitatea Securității, dar și a evenimentelor din și de după 1989. Sunt două mari posibilități: dosarele au ars în incendiul de la sediul Securității din zilele revoluției, fie au fost sustrase în primele zile de libertate. O altă variantă este că în anii de după 1989, mass-media locală nu a fost extrem de interesantă de cei care colaboraseră cu fosta Securitate.

Iordănescu, ”prins” în Cluj, nu în Sibiu 

Notele identificate de CNSAS în care apare Eugen Iordănescu provin din fondul de arhivă al Securității Cluj, nu din Sibiu. Este evident, atâta vreme, cât activitatea surprinsă în aceste note îl găsesc pe proaspătul student Iordănescu în Cluj.

Doar că informațiile primite de Turnul Sfatului care îl vizau pe Iordănescu și pentru care s-a început procesul de căutare la CNSAS viza activitatea lui de informator încă de pe vremea când era licean în Sibiu. CNSAS nu a identificat însă niciun dosar care să-l vizeze pe Iordănescu în acea perioadă. Sunt două variante: fie ca informațiile noastre să fie greșite, fie ca dosarul de colaborator al lui Iordănescu din timpul liceului să fi dispărut.

foto dragos dumitru foto dragos dumitru

Eugen Iordănescu a explicat în timpul procesului intentat de CNSAS și judecat la Curtea de Apel București că a fost nevoit să colaboreze cu securitatea pentru a fi lăsat să-și continue studiile. Această apărare nu ar sta însă în picioare dacă ar fi apărut un eventual dosar din arhiva securității Sibiu.

”Legendele” arhivei securității de la Sibiu

Prof. univ. dr. Cristian Troncotă, profesor în cadrul ULBS, din 1984 și până în 1994 a fost cercetător în arhiva Ministerului de Iinterne, din care făcea parte și arhiva Securității. Un specialist avizat asupra documentelor existente în arhivele Securității în 1989 și asupra celor care ne-au mai rămas, Troncotă spune că întreaga arhivă a Securității Sibiu a ars în timpul evenimentelor din 1989. ”A fost distrusă în întregime arhiva Securității din Sibiu. Acolo au fost și două decese din partea lucrătorilor: un ofițer care era șeful arhivei, locotenent-colonelul Chiran, și un subofițer. S-a tras cu proiectile de către unitatea militară care se afla vizavi de clădirea Miliției și Securității. Unul dintre proiectile a nimerit in depozitul de arhivă și a ars întreaga arhivă: dosare personale ale informatorilor, Fondul penal și documentar și un Fond de corespondență neoperativ. În afara de cele petrecute la Sibiu, multe documente, în cifre de zeci de mii de dosare de urmărire informative și dosare personale ale agenților, au fost distruse”, spune Troncotă în cadrul unui interviu acordat Jurnalului Național, explicând motivul pentru care CNSAS nu are fond de documentare pentru eventualii colaboratori sibieni ai Securității.

19_12_2008_amintiri-din-revolutie_7776

Locotenent-colonelul Chiran a fost rănit în timp ce încerca să se refugieze în unitatea militară vecină sediului Securității. A fost dus la spital și operat, având șanse reale de vindecare. Din ordinul col. Aurel Dragomir, șeful Garnizoanei Sibiu în acea perioadă, ofițerul a fost dus în unitatea 01512, a fost dezbrăcat și abandonat într-o sală de sport, fără hrană, cu apă insuficientă, în frig, lipsit de orice formă de îngrijire și fără asistență medicală. A rezistat trei zile, în dimineața zilei de 25 decembrie 1989, Silviu Chiran a decedat.

Varianta incendierii voluntare

Alte opinii susțin ideea că focul de la arhiva Securității Sibiu a fost pus intenționat de lucrătorii de aici. ”Au dat foc la dosare operative, aflate în curs de realizare. Nu s-a incendiat arhiva. Focul a început înainte să apară demonstranții în clădire. S-a pus foc în noaptea dintre 21 și 22. Dimineața, la ora 10, fetele de la serviciul cabinet, cele care au fost apoi telefoniste la STS, au ars o altă serie de documente într-o încăpere la etajul doi al sediului securității. Acum este acolo un birou de copiat acte. O parte din dosare au fost luate de către armată. Un camion de la unitatea militară de peste drum a venit și a încărcat o serie de documente. O primă sortare s-a făcut chiar în curtea securității și ce nu avea valoare a ars acolo. Restul a fost preluat de către armată”, susține istoricul Corvin Lupu.

Informația potrivit căreia Iordănescu ar fi fost colaborator înainte de facultate este confirmată de surse apropiate sistemului de informații. ”Pe Iordănescu l-au folosit imediat după evenimentele din decembrie 1989. L-au băgat în presă imediat după revoluție. Apoi s-a ocupat de fondurile Phare. Iordănescu a fost informator la securitate încă din Sibiu, pe când era elev. Dosarul de aici nu a fost găsit de CNSAS, pentru că fie a ars, fie de el s-a ocupat cine trebuie. E posibil să-l fi recuperat chiar el, fie a fost manevrat cu aceste note”, susțin aceste surse.

Pe cine interesează?

La 30 de ani de la Revoluție, puțini mai sunt interesați de cine colabora cu serviciul de represiune al dictatorului Ceaușescu. De altfel, nici înainte de acești 30 de ani nu era văzută ca fiind o problemă colaborarea cu fosta Securitate. Un caz extrem de clar este cel al lui Laurențiu Smaranda. Dacă în 1981 era maior al Securității, șeful Serviciului III, 20 de ani mai târziu ocupa funcția de secretar al Universității Lucian Blaga. Loc unde și astăzi sunt colegi  investigatorii fostei Securități (Troncotă), cu colaboratori dovediți, Eugen Iordănescu, dar posibil și alții nedovediți din motivele enumerate mai sus. ”Aproape toată viața politică și cea din administrația de stat și instituțiile statului este viciată de Securitate. E plină de turnători care au învârtit România timp de 30 de ani”, spune prof. univ. dr. Corvin Lupu.

ulbs 50 ani poza de grup iohannis fodor bondrea

Eugen Iordănescu așteaptă continuarea

Eugen Iordănescu a declarat în urma deciziei Curții de Apel București care a constatat calitatea sa de colaborator al Securității că se așteaptă ca acest demers inițiat de Turnul Sfatului să vizeze mai multe persoane publice din județ. ”Nu e nimic de comentat aici. Legea este una pentru toți și trebuie respectată, nu există nimic de comentat. Legea este baza oricărui stat de drept. Nu are cum să-mi afecteze această decizie în niciun fel activitățile mele. Nu fac politică, nu am fost ales. Am de gând să public toate notele puse de CNSAS în dosar, să fie publice pentru toată lumea. Trecutul trebuie să ni-l asumăm cu totul, fiecare dintre noi, pentru că este al nostru. Ce ați început cu mine, din motive personale, de răzbunare sau știu eu de ce, ar trebui continuat și cu alte persoane, să fie o acțiune de principiu. Din punctul meu de vedere, toate documentele trebuie să fie publice, să nu fie accesibile doar în baza unei cereri, trebuie să se știe tot. Trecutul, bun sau rău, ne vom feri să-l repetăm doar dacă  vom ști totul despre el”, a declarat directorul executiv al Camerei de Comerț.

De la declarația din 2 octombrie și până acum, Iordănescu nu a dat publicității notele informative descoperite de CNSAS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Sib

Acum 4 ani

Regret ca insist si iar insist. O fi fost colaborator, or fi fost si altii, totul e de domeniul trecutului, greu de probat, greu de inteles sau de digerat astazi. Dar de ce nu urmariti CINE este acum/CE FACE acum? Repet pentru a mia oara: cautati-l la ULBS. Cereti pareri. Verificati-l. A ajuns unde a ajuns ca un sobolan, pe sub usa. Domnul "profesor doctor" care nu intelege ca demnitatile astea nu-i confera vreun drept asupra existentei studentilor. Este un profesor deosebit, de slab si de prost pregatit. Ironic, nesimtit, egocentric, grandoman, ordinar cateodata. Se pi%# de sus pe colegi (cadre didactice, sa ne intelegem!), ii infiereaza la cursuri, se crede buricul pamantului si mai mult de atat. Culmea, desi pare si pozeaza in ascet, isi lipeste prohabul de bancile studentelor, vorbeste tete-a-tete cu ele si le sufla in nas la cursuri. Nici nu pricepi daca vrea sa le-o traga sau vrea sa le duca cu el in rai... Un drescreierat uns intr-o functie de unde se pare ca nu-l mai da nimeni jos.
Raspunde

ttt

Acum 4 ani

pe scurt...UN GUNOI
Raspunde

Asaniciodata

Acum 4 ani

La ULBS este plin de acest gen de indivizi...dar si in alte universitati ...si au avut grijă să- si faca adepți....tot IMPOSTORI ...cu nici o carte adevărată..doar brosuri ...se citeaza unii pe altii ...se pun unii pe altii in diverse comisii ...sunt goi pecdinauntru ... dar toti in functii ...sa speram ca pot fi deconspirati ..nu de alta dar oricât de sus ar ajunge tot rămân RĂI VISCERAL ...asa ii cunoști..
Raspunde

conspiratorul

Acum 4 ani

Intr-adevar, Eugen Iordanescu a fost printre primii ziaristi in presa sibiana de dupa 22 decembrie. Imi amintesc si de Lucian Filip. El ce-o mai fi facand? va mai amintiti ziarul Radical 21 aparut din ianuarie 1990? (cei mai in varsta, desigur) Oare si alti ziaristi sibieni din acea perioada au fost "promovati" tot de Securitate?
Raspunde

conspiratorul

Acum 4 ani

De fapt, imi amintesc si mitingurile anti-FSN la care am participat si la care erau in frunte Eugen Iordanescu si Lucian Filip.
Raspunde

Filip Lucian

Acum 4 ani

Mă numesc Lucian Filip. Nu mă ascund în anonimat și lașitate pentru a murdări- chiar în manieră securistă - pe alții, cum o face acest anonim ,, conspirator. Voi prezenta fapte și nu aluzii pestilențiale. Eu am publicat în ,, 21 Radical ,, o listă cu securiști de la Uzina Mârșa, scăpată din foc la Revoluție, și pe care nimeni nu a avut curajul să o publice. O parte din colecția de la ,, 21 Radical ,, am dus-o la Biblioteca ,, Astra ,,, unde ar trebui să se găsească și numărul cu pricina...Multe mi s-au tras de aici, dar îmi asum gestul și nu îl regret. Am participat pe lista CDR pentru Camera Deputaților, la alegerile legislative din 1992, calitate în care am fost verificat de CNSAS. De asemenea, când am participat la alegerile locale din partea URR, mai bine de zece ani mai târziu, am fost iarăși verificat.După știința mea, cei care au fost securiști în redacția de la ,, 21 Radical ,, nu au participat la nici un proces de alegeri.În toate documentele programatice pe care le-am redactat, pentru mitingurile din Sibiu, chiar în 1990, prima ,, Proclamație,, a Sibiului, sau mai târziu ,, Calea Dreptă ,, din 2011, din care toate partidele de dreapta s-au inspirat - și încă se mai inspiră- am cerut legea lustrației și și aplicarea ,, Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara,,..,,.Calea Dreaptă,, se găsește pe internet...veți găsi multe din ideile din campania de acum, expuse de mine în 2011. Este adevărat că am fost coleg la Cluj cu Eugen Iordănescu. Dar nu am știut nimic de de el . Lucru pe care îl poate confirma. Cred că atât prin scris, cât și prin politică,împreună cu alții, am dus Sibiul către o orbită europeană și occidentală. Regret că eu trebuie să menționez asta. Adevărul tot, despre toți, va ieși odată la lumină. Totul se va afla. Până atunci ,, conspiratorule,, nu vrei să ieși tu la lumină ? Nu cumva ești printre cei demascați de mine ? Sau poate va avea ,, Turnul Sfatului,, probitatea de a face cunoscut numele și a verifica cele spuse de mine ?
Raspunde

DanA

Acum 4 ani

Cooperativa de partid si de stat/Secu pare a fi eterna..
Raspunde

Fany

Acum 4 ani

Pai trebuia sa fie si opozitie , altfel ce democratie ?!?
Raspunde

Vasile

Acum 4 ani

Eugen Iordanescu si Lucian Filip au fost colegi de facultate la Cluj...
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

Imi place de Lupu: "E plină de turnători care au învârtit România timp de 30 de ani" Bravo, deci turnatorii au fost cei care au tinut comunismul in Romania, nu membrii si nomenclatura de partid, nu securistii si militienii, nu armata etc., si tot ei sunt de vina de ce se intampla de 30 de ani. Ideea asta cu informatorii ca fiind singurii de vina pentru tot ce a fost rau in Romania, pe mine personal ma dezgusta. Probabil ca dupa asa zisa revolutie din '89, dupa ce l-au dat jos pe Ceausescu, s-au trezit ca nu au pe cine trage la raspundere. Si au hotarat atunci ca trebuie scosi inainte informatorii. Din ce se stie de toti care au trait perioada respective, majoritatea dosarelor de informatori apartineau celor care au fost prinsi ca s-au ridicat intr-un fel sau altul contra sistemului. Nimeni nu se baza pe informatiile obtinute de la acestia, securistii isi primeau informatiile de la cine aveau incredere, de la prieteni si rude care nu apar pe nicio lista de informatori. Am un prieten care a fost si este anti-communist care a trecut Dunarea cu o barca improvizata ca sa scape de comunisti, a fost trimis inapoi de sarbi si intre puscarie si colaborare a ales sa semneze cu securitatea. Exemple din astea cunosc cu sutele
Raspunde

EU

Acum 4 ani

eu cunosc pe cineva prins făcând provocări de avort, prins și santajat, ori inchisoarea ori turnatoria. A turnat ce a turnat până i-a convins să ii dea pașaport individual (cine primea așa ceva în timpurile alea?) și..dus a fost. Dar, din păcate a rămas in slujba lor si din țara in care s-a oploșit aruncă cu otravă cât poate împotriva democratiei din țara noastră.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valentina Pornel

Acum 4 ani

Nu existau securisti la Sibiu! Sibiul a fost si este singura reduta anticomunista de pe mapamond!
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 4 ani

JALNIC !
Raspunde

Gheorghe

Acum 4 ani

Da, dar , ca sa fim onesti, ar trebui sa urmarim si CINE l -a cocotat pe Iordanescu acolo unde e. Ia interesati-va de prof(!) Popescu Dan, venit din Bucuresti in acea vreme ( ca sa i se piarda urma ?) si care, ca patron al revistei Continent, poza ca un om de cultură onest! Popescu, cel care a ajuns PRO-RECTOR la ULBS si care, chiar si acum, pensionar fiind dar cu o pensie babana, dicteaza " ce, cum si cine" in Facultatea de St. Economice. Popescu, care cu alura sa de " om de cultura" l-a propulsat pe canalia ( ca si el!) de Iordănescu. Oare Popescu nu se poate "lauda" cu servicii aduse Securității și oficiosului PCR Scânteia?
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Gramezi de acte, scoase din dulapuri de tabla, or fost arse si dupa ce Militia s-a predat, in mijlocul birourilor. De catre oameni inarmati, care la intrebarea, ce-i drept, naiva, "ce faceti aici?", ridicau putin teava armei de-ti trecea imediat curiozitatea. Revolutionari? Io nu cred.
Raspunde

Carmen Albu

Acum 2 luni

Buna ziua, as dori sa aflu cum pot ajunge sa citesc dosarele intocmite de securitate pentru persoanele din Sibiu inainte de revolutie. Se pot citi undeva sau sa se download? Multumesc Carmen
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus