Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Demersuri la Sibiu pentru prevenirea hărțuirii sexuale la locul de muncă:  „Sperăm ca acest fenomen nociv să fie mult diminuat”

Demersuri la Sibiu pentru prevenirea hărțuirii sexuale la locul de muncă:  „Sperăm ca acest fenomen nociv să fie mult diminuat”

În cadrul celei de-a XIV ediție a Festivalului Egalității de Gen au avut loc mai multe conferințe cu scopul diseminări mecanismelor de prevenție a hărțuirii sexuale în general, dar și la locul de muncă. „Feminismul e și pentru mine!” este motto-ul sub care s-a desfășurat această ediție care s-a încheiat la zidul lui Perjovschi, cu mesaje din partea voluntarilor.

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. a lansat apelul către instituții publice și private de a institui mecanisme interne de prevenire și de reclamare a hărțuirii sexuale la locul de muncă, în cadrul „Angajatori pentru respect” de joi, 17 octombrie. Astfel, asigurându-și un loc în „Carta albă a angajatorilor sibieni pentru respect”.

“Ne dorim ca fetele şi femeile să aibă prin această cartă un instrument de informare legat de locurile de muncă unde drepturile lor sunt mai în siguranţă. Oriunde poţi fi afectat de o formă de violenţă cum e hărţuirea, dar contează dacă angajatorul descurajează acest fenomen în mod activ sau închide ochii şi îl ignoră. Carta este deschisă tuturor angajatorilor din Sibiu, iar A.L.E.G. oferă sprijin pentru realizarea acestor proceduri până în ianuarie 2020”, declară Camelia Proca, directoarea A.L.E.G.
Evenimentul a fost găzduit de Consiliul Judeţean Sibiu, care are deja în lucru o astfel de procedură, şi a reunit 19 angajatori – primării, spitale şi companii private, care au avut ocazia de a se familiariza cu noile prevederi legislative în domeniu, dar şi de a discuta studii de caz. „Prin abordarea acestui subiect, prin transmiterea de informații către angajatori, iar, la rândul lor angajatorii către angajați, sperăm ca acest fenomen nociv să fie mult diminuat”, spune Michaela Petian, reprezentata membrilor Patronatului Român – Filiala Sibiu.

conferinta angajatori-A.L.E.G.- festivalul egalității de gen

Conform statisticilor, cel mai des afectate sunt tinerele angajate de până în 30 de ani. Noile norme metodologice de aplicare a legii pentru egalitate de șanse și de tratament între femei și bărbați prevăd ca angajatorii să dezvolte politici interne pentru prevenirea și raportarea cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă și încurajează angajatorii să numească un responsabil cu atribuții în domeniul egalității de gen. A.L.E.G. a lansat și o expoziție mobilă despre drepturile femeilor pe care angajatorii sibieni o pot găzdui temporar, în mod gratuit, ca o acțiune de informare a angajaților despre modul în care a evoluat în România egalitatea între femei şi bărbaţi.

Conferința pentru angajatori a avut loc în cadrul celei de-a XIV ediție a Festivalului Egalității de Gen care, sub motto-ul „Feminismul e și pentru mine!”. Prin aceste acțiuni s-a dorit să se arate că atunci când fetele și femeile au mai multă siguranță și sunt tratate de la egal la egal, își pot atinge adevăratul potențial. “Violenţa împotriva femeilor este un dosar esenţial pe care România îl are de închis dacă e să se modernizeze” şi e treaba fiecăruia dintre noi să nu mai tolerăm violenţa, a declarat poetul Radu Vancu ca o concluzie a atelierului “Ce pot face bărbaţii pentru drepturile femeilor”, desfăşurat la Sibio.

conferinta angajatori-A.L.E.G.- festivalul egalității de gen-2

În cadrul festivalului  s-au organizat acțiuni stradale, un curs despre drepturile femeilor și prezentarea Premiilor With and For Girls. Câștigătoare în 2016 a acestor premii care onorează activismul civic ce implică adolescente, A.L.E.G. a organizat în această perioadă etapa finală de selecţie pentru 2019. Juriul care decide organizaţiile ce vor fi răsplătite cu finanţări ce variază între $5.000 și $50.000 a fost format din 5 fete din România care au  intervievat 10 organizații finaliste din Europa şi Asia Centrală. În acest mod, organizatorii dau un exemplu de implicare reală a fetelor în luarea deciziilor. Festivitatea de premiere va avea loc în primăvara anului 2020 la Londra.

Festivalul s-a încheiat la Ziarul Orizontal de lângă Teatrul Național Radu Stanca, unde adolescentele au avut ocazia de a crea mesaje împreună cu artistul Dan Perjovschi. Ziarul are acum o nouă pagină semnată de fete şi femei pe care trecătorii le pot citi: “19 ore” care aminteşte de tergiversarea în reacţia autorităţilor la apelul Alexandrei Măceşanu sau “NU înseamnă NU” în legătură cu violenţa sexuală suferită de fete, pentru care tot victimele sunt blamate.

conferinta angajatori-A.L.E.G.- festivalul egalității de gen-3

Fondurile pentru festivalul din acest au fost strânse prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu 2019 organizat de Fundația Comunitară Sibiu, cu sprijinul a peste 100 de alergători și susținători. În completare, pentru acțiunile de advocacy fondurile au fost asigurate printr-un proiect finanțat de programul Women Deliver, iar programul With and For Girls a finanțat acțiunile dedicate tinerilor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

6 comentarii

Hortensia Lepadat

Acum 2 ani

Daca fetele n-ar veni imbracate si machiate ca la disco-bar, nu s-ar lega nimeni de ele! Pe vremea mea, trebuia sa ai rochie si bluza gri la locul de munca!
Raspunde

IOO

Acum 2 ani

Hai inapoi in mlastina tanti Troll
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Ca bine zici !In plus,chiloti puteai cumpara doar daca aduceai adeverinta ca lucrezi pe schela.
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 2 ani

No super, acum țineți feminismul tot pentru voi că sigur vă ține de cald la iarnă! Eu prefer să-mi învât fetița să fie puternică, să știe că genurile nu sunt egale și atributele unei femei sunt avantaje sau slăbiciuniîn funcție de situație și context și ea trebuie să fie capabilă să își aleagă cu grijă „bătăliile” ca să aibă succes!
Raspunde

carcotasul de serviciu

Acum 2 ani

Si ce-are una cu alta?! Ce scrie ce intelegi tu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus