Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Numărul hotelurilor de 5 stele, în creștere în țară. În Sibiu se construiesc patru - unul ar putea fi de 5 stele

Numărul hotelurilor de 5 stele, în creștere în țară. În Sibiu se construiesc patru - unul ar putea fi de 5 stele

Ultimele statistici de la Institutul Național de Statistică arată că numărul total al unităților de cazare din România a scăzut cu 51 - de la 8.453 la 8.402, conform situației de la 31 iulie 2019. O scădere este înregistrată și în cazul hotelurilor - de la 1.636 la 1.625 în ultimul an, însă în ciuda acestui fapt, din iulie 2018 până în iulie 2019 pe piața românească au apărut două noi hoteluri de 5 stele. În Sibiu, investiții în acest domeniu au fost anunțate în ultimii 2 ani, însă deocamdată lucrurile nu au avansat prea mult.

Astfel, potrivit ultimelor date publicate de Institutului Naţional de Statistică, la data de 31 iulie 2019 în țară erau oficial 38 de hoteluri de 5 stele, reprezentând 4,2% din numărul total de locuri în hoteluri. În total, potrivit INS, în România sunt 1.625 de hoteluri, cu 11 mai puține decât anul trecut. Cele mai multe hoteluri erau încadrate la categoria 3 şi 4 stele (76,8%). „Cele mai multe hoteluri erau încadrate la categoria 3 stele (53,5% din total hoteluri), 4 stele (23,3%) şi 2 stele (18,6%). Din numărul total de locuri în hoteluri, 46,1% au fost în hotelurile cu 3 stele, 27,3% în hotelurile cu 4 stele, 20,7% au fost în hoteluri cu 2 stele, 4,2% în hotelurile cu 5 stele, 1,6% în hotelurile cu o stea şi 0,1% în hotelurile neclasificate pe stele", precizează INS într-un comunicat de presă.

La 31 iulie 2019, erau neclasificate pe stele 107 structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare (faţă de 102 la aceeaşi dată a anului trecut), cele mai multe fiind tabere de elevi şi preşcolari (48,6% din total în anul 2019). Din cele 1625 hoteluri în stare de funcţionare la 31 iulie 2019, un număr de 2 hoteluri, cu un total de 158 locuri, nu erau clasificate pe stele.

Judeţul Constanța a concentrat cel mai mare număr de structuri de primire turistică - 934 structuri de cazare. Urmează Braşov (930), Suceava (469), Harghita (420), Mureş (337), Cluj (334) şi Prahova (330).

INS a precizat că nomenclatorul structurilor de cazare a fost constituit pornind de la lista structurilor de cazare autorizate, descărcată de pe website-ul Ministerului Turismului, la data de 05 iulie 2019. Lista cuprindea 14.279 structuri, din care au fost eliminate apartamentele și camerele de închiriat, care fac obiectul unei alte cercetari statistice (circa 3700); circa 380 unități au fost eliminate pe baza rezultatelor cercetarilor statistice anterioare, constatatâdu-se că sunt fie duble înregistrări, fie structuri turistice care s-au desființat sau și-au schimbat destinația; iar 1.042 unități cercetate erau în reparații capitale la momentul desfășurării cercetării statistice, iar 320 unități au refuzat să răspundă.

În Sibiu în ultimii 2 ani au fost mai multe anunțuri de dezvoltare a unor complexe hoteliere sau de transformare a unor clădiri vechi în hoteluri. În februarie 2017 Compa anunța că schimbă planurile pentru Arsenal Residence și anume: va construi un complex hotelier pe Bd. Victoriei. ”Am modernizat prima clădire, care pe vremuri a fost Liceul IPAS, și care acum arată foarte bine. Am decis ca această clădire să fie transformată în hotel de trei stele. Pentru cea de-a doua clădire rămasă nedemolată studiile au arătat că un proces de consolidare este mult prea costisitor. În noul context, am decis ca în locul acestui schelet care va fi demolat să fie construit un hotel de patru sau cinci stele, astfel încât – împreună cu cealaltă clădire – să rezulte un complex hotelier”, a spus atunci Ioan Deac, directorul general al Compa SA, pentru Turnul Sfatului.

În vara acestui an omul de afaceri Gheorghe Mărginean, fondatorul operatorului de turism Karpaten Turism, a declarat că pregătește investiții de peste 5 milioane de euro în Sibiu: este vorba despre construirea unui hotel de 4 stele pe Bulevardul Vasile Milea, cu 96 de camere, pe un teren cu o suprafaţă de peste 1.300 de metri pătraţi, investiţia totală fiind de 4,3 milioane de euro, și un hotel tip boutique, după ce a luat în concesiune o clădire monument, de la 1826, de pe Bulevardul Victoriei, în care funcţiona fosta Facultate de Limbi Străine din cadrul ULBS.

În Sibiu există un singur hotel de 5 stele - Hilton.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Andu

Acum 4 ani

Hoteluri instelate ne lipseau noua.. la niste preturi de un om de rand nu se poate apropia. Cu parcari de stele verzi...
Raspunde

Silviu

Acum 4 ani

Andu, te pomenesti ca vrei sa stai la hotel in Sibiu!
Raspunde

filip

Acum 4 ani

Din titlul articolului, autorul ne arata ca are probleme cu logica.
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

deocamdata nu se construieste nimic in Sibiu...numai POVESTI...la fel si la Bolta Rece...a ramas o ruina jalnica...spunea marele investitor ca se complica proiectul...nu ca n-ar avea el bani...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus