Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Toți șefii de aeroporturi din România sunt la Sibiu: cu toții trebuie să ne dublăm capacitatea

Toți șefii de aeroporturi din România sunt la Sibiu: cu toții trebuie să ne dublăm capacitatea

Zeci de reprezentanți ai celor 17 aeroporturi din România, ai executivului central, dar și ai autorităților naționale din domeniul aeronauticii și aviației participă, zilele acestea, la conferința anuală și adunarea a Asociației Aeroporturilor din România. Unul din lucrurile cu care sunt de acord toți directorii de aeroporturi din țara noastră este că, în perioada următoare, trebuie să își dubleze capacitatea de prelucrare a traficului de pasageri.

”Dacă în 1999, în România înregistram 2,2 milioane de pasageri în aeroporturile noastre, în 2019 vor fi peste 22 de milioane de pasageri. Creșterea de 7,4% de anul trecut este peste creșterea de la nivel european, de 4,3%. Preconizez că și în viitor creșterea va fi peste media europeană”, a declarat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România și, totodată, directorul Aeroportului din Cluj-Napoca. Potrivit lui, cele 41 de companii aeriene care activează în România au avut un procent de încărcare al aeronavelor de 85,28%, ”un grad de încărcare foarte bun”.

Ciceo a prezentat în fața colegilor săi din țară previziunile referitoare la evoluția traficului de pasageri din România. ”Un scenariu realist, cu o creștere medie de 4% pe an, ne arată că în 2035 vom ajunge la un număr de 42 de milioane de pasageri. Adică o dublare a traficului”. Aceste previziuni obligă administrațiile aeroporturilor să pregătească de pe acum investiții în infrastructură, pentru a putea prelua un trafic dublu față de cel de acum. ”Fiecare aeroport trebuie să își dubleze capacitatea terminalelor și a platformelor. În România de acum, niciun aeroport nu face față traficului. Și toate aeroporturile au nevoie de terminale cargo. Este un impediment foarte mare, în domeniul cargo, faptul că România nu este în spațiul Schengen, sunt mari companii care acum ocolesc țara noastră din această cauză”, a adăugat Ciceo.

Sibiul ajunge la 750.000

Anul acesta, pe Aeroportul sibian se vor înregistra aproximativ 750.000 de pasageri, ceea ce va reprezenta un nou record, a declarat Marius Gîrdea, directorul Aeroportului Internațional Sibiu. Potrivit lui, investițiile de care are nevoie aeroportul sibian pentru extindere ar urma pregătite pentru a fi realizate din fondurile europene nerambursabile care vor fi alocate țării noastre în viitorul exercițiu bugetar european (în care fondurile pentru țara noastră ar urma să poată fi cheltuite din 2023, având în vedere experiența de până acum). ”Estimăm că, la Sibiu, vom avea o creștere anuală a traficului de pasageri de aproximativ 10%”, a declarat Gîrdea, în contextul în care Aeroportul sibian va introduce din această toamnă o schemă de reduceri pentru companiile care deschid rute noi sau cresc frecvențele de transport.

La deschiderea conferinței de la Sibiu, care are loc joi și vineri, a fost prezentă și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, în subordinea căruia funcționează aeroportul sibian. ”Suntem pe locul cinci între cele 17 aeroporturi din România. Creșterea de trafic generează mulțumiri, dar și o preocupare referitoare la dezvoltarea sustenabilă a aeroportului, în apropierea localităților”, a spus Cîmpean.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Totul pt maximizarea profiturilor companiilor ce zboara din sbz

Acum 2 ani

Nici o vorba despre disconfortul creat miilor de sibieni care trebuie sa suporte puluarea fonica a zecilor de curse zilnic, ce trec direct peste oras, mai ales tarziu dupa miezul noptii cand LEGAL SUNT ORE Cu regim redus de zgomot !
Raspunde

Jacobus Hentmanisse

Acum 2 ani

Este deranjant mai ales pt. cei din Turnisor dar...zeci de zboruri? Woo hoo, cand am crescut?
Raspunde

@ Jacobus H.

Acum 2 ani

exact, m-ai ginit, de turnisor e vorba. pai pe langa 3 zboruri de Lufthansa/Munchen – astea-s cele mai silentioase, avem tarom, blue air , austrian, si 4 x wizz – cele mai galagioase din care unul e dupa ora 23.00 iar altul e la 02.50 AM !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus