Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Poliția va începe să verifice dacă mașinile sunt echipate cu anvelope de iarnă: se poate reține certificatul de înmatriculare

Poliția va începe să verifice dacă mașinile sunt echipate cu anvelope de iarnă: se poate reține certificatul de înmatriculare

Șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei trebuie să aibă montate la mașină anvelope de iarnă. Dacă circulă fără astfel de anvelope, pe asemenea drumuri, șoferii pot primi amenzi de până la 2.900 de lei, a anunțat Poliția Română într-un comunicat de presă.

„Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei circula pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Astfel, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6040

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

IOO

Acum 4 ani

Stati sa se puna inghetul mai inainte...
Raspunde

wut

Acum 4 ani

Si pe cei care au "gume de iarna" dar sunt mai vechi decat carutza pe care o conduc nu ii amendati? Stiu eu pe unul care se lauda ca inca mai are "profil" pe cauciuc dar a zis ca nu le-a schimbat din 2012 :)
Raspunde

io

Acum 4 ani

Din pacate si legile sunt prost facute dar si acolo unde exista, nu se aplica... E plina Romania de soferi de astia, cu anvelope resapate sau antice, cu crapaturi, galme si profil de 1-2mm. Pe ei ii intereseaza doar ca au fulgul pe anvelopa si scapa de amenda, nu ca masina e un fel de sicriu cand circula cu ea pe zapada. Ca si aia care-si plimba bebelusii in brate, pe scaunul din fata sau carora le stau copiii in picioare, intre scaune, ca sa vada si ei in fata. Unii cumpara scaun auto pentru copii pentru a nu primi amenda, nu pentru a proteja copilul in cazul unui impact. Pe oltenii cu volan pe dreapta, care nu vad nimic cand ies in depasire, nu-i mai bag in nicio categorie, ei sunt alta specie.
Raspunde

Trecatot

Acum 4 ani

Legislatia parca zice ca politaiul te poate amenda doar daca constatarea e facuta de un reprezdntant de la RAR in trafic!
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Ar trebui ca legea sa interzica si bataia de joc fata de limba romana
Raspunde

Hipsterul pe trotineta

Acum 4 ani

Alt motiv sa folosesc trotineta la iarna.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus