Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Tursib atenționează pietonii și bicicliștii de pericolele la care se expun: „Trebuie să fie atenți”

Tursib atenționează pietonii și bicicliștii de pericolele la care se expun: „Trebuie să fie atenți”

În cadrul campaniei „Tursib vă informează”, compania a publicat un videoclip prin care atenționează pietonii și bicicliștii de pericolele la care se expun prin nerespectarea legii. În cadrul videoclipului se poate observa modul în care sunt afectați mai mulți participanți la trafic în cazul unei situații de acest fel. Bicicliștii au avut mereu o relație tensionată cu ceilalți participați în trafic, mașinile sau autobuzele. Pe o stradă fără benzi de biciclete separate, sau cu benzi de biciclete demarcate doar cu o linie de demarcaj aflată la marginea trotuarului, bicicletele și tranzitul local - tind să sfârșească prin împărțirea primei benzi de trafic - de obicei, o bandă care se află fie lângă bordură, fie lângă un rând de mașini parcate. Din cauza spațiului relativ mic și a vitezei medii a bicicliștilor (10 – 20 km/h), viteză aproximativ egală cu cea a mijloacelor de transport în comun, apar dificultăți. Cazurile cele mai întâlnite sunt cele în care bicicliștii vor să depășească autobuzele, chiar și în spații foarte strâmte, o manevră inconfortabilă și riscantă pentru ambele părți.

„Rezolvarea problemei legată de circulaţia bicicliştilor alături de ceilalţi participanţi la trafic este de fapt o problemă de geometrie în spaţiu. Ȋn principiu, dacă strada este suficient de largă, este ușor ca traficul tuturor categoriilor să se facă mai uşor. Pe străzi înguste, cum e însă în mare parte cazul oraşului Sibiu, separarea diverselor categorii de participanţi la trafic se face mult mai greu. O altă situaţie frecvent întâlnită în trafic sunt bicicliştii care circulă pe banda de biciclete, însă pe contrasens, punându-se astfel în pericol în primul rând pe ei înşişi şi apoi pe ceilalţi”, scriu reprezentații companiei pe site-ul oficial.
Bicicliștii profită de faptul că sunt mai rapizi decât pietonii și cred că au timpul necesar să treacă strada rapid. De multe ori o fac prin locuri nesemnalizate, sau chiar dacă o fac prin locuri semnalizate, sunt puţini cei care o fac dându-se jos de pe bicicletă, aşa cum ar fi normal. Ȋn acest fel ei se expun unui foarte mare pericol de accidentare. Bicicliştii având o viteză mai mare decât pietonii, timpul din momentul în care sunt reperaţi de şofer şi până în momentul în care sunt în mijlocul benzii de circulaţie în traversare este mult mai scurt. Şoferii au un timp mult mai scurt în care pot reacţiona şi frâna.

Acest scenariu este prezentat în primul videoclip făcut de companie.

„Indiferent de situație, conducerea preventivă ne ferește de accidente, fie că vorbim de conducătorii auto, fie că vorbim de bicicliști. Pentru a evita accidentele, primii care trebuie să fie atenți suntem noi înșine”, spun reprezentații.
Pietonii din păcate, se expun şi ei de multe ori pericolelor traversând prin locuri nesemnalizate. Ceea ce apare în plus în cazul autobuzelor este traversarea prin faţa sau prin spatele autobuzului aflat în staţie. Ȋn aceste situaţii, pietonii nu sunt neapărat expuşi accidentării de către autobuz, ci mai mult imposibilităţii celorlalţi şoferi de a-i vedea şi de a avea timp să frâneze fără să îi lovească.
„Pietonilor le este recomandat aşadar să evite să utilizeze telefonul atunci când traversează, să asculte muzică doar într-o cască şi nu în ambele, să se asigure întotdeauna temeinic înainte de a traversa şi să fie atenţi la maşini şi în timp ce traversează. Nu este obligatoriu ca dacă pietonul a sesizat maşina şi şoferul maşinii să-l fi văzut pe pieton. Dacă vorbim din punctul de vedere al unui autobuz, distanţa de frânare este mult mai mare, iar pericolul este direct proporţional cu aceasta. Dacă în cazul unei maşini mici, a cărui şofer are reflexe bune, frânarea se face mai rapid, în cazul unui vehicul cu masa mare, indiferent de reflexele şoferului frânarea va fi mai lentă. Nu mai amintim de ce se întâmplă cu călătorii aflaţi în autobuz în asemenea cazuri”, scriu reprezentații firmei Tursib.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

IOO

Acum 4 ani

Doar nu credeti ca mai mult de un sfert din biciclisti coboara la trecerea de pietoni...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus