Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Doliu la ULBS. Prof. Univ. Dr. Ing. Lucian Vințan a încetat din viață

Doliu la ULBS. Prof. Univ. Dr. Ing. Lucian Vințan a încetat din viață

Reprezentanții Universității Lucian Blaga din Sibiu anunță, cu profundă durere, încetarea din viață a profesorului universitar doctor inginer Lucian Nicolae Vințan, membru al Academiei de Științe a României și întemeietor al școlii sibiene de calculatoare.

"Personalitatea și opera Profesorului Vințan a marcat atât destinele universității noastre, precum și pe cele ale colegilor, studenților, colaboratorilor și ale tuturor celor care l-au cunoscut. Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!" transmit reprezentanții ULBS.

Surse medicale spun că profesorul universitar a suferit un atac cerebral acum o lună. A fost transportat la spitalul din Brașov și a intrat apoi în moarte cerebrală.

Dl. Lucian N. Vințan a fost profesor universitar din anul 2000 și primul conducător de doctorate în domeniul „Calculatoare și tehnologia informației” (2001) la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde a condus „Centrul de cercetare pentru arhitecturi avansate de procesare a informaţiei” – v. http://acaps.ulbsibiu.ro/. A obținut titlul de inginer diplomat și un doctorat, ambele de la Universitatea "Politehnica" din Timișoara, în domeniul științei și ingineriei sistemelor de calcul. Potrivit cnatdcu.ro Profesorul Lucian N. Vințan a fost  expert în arhitectura sistemelor de calcul, optimizare multi-obiectiv și metode de text-mining. El a publicat peste 150 de articole științifice, inclusiv în reviste (ISI) Thomson Reuters Web of Science (TR WoS) prestigioase (spre ex. IEEE Transactions on Computer-Aided Design of Integrated Circuits and Systems, Concurrency and Computation: Practice and Experience, Journal of Systems Architecture, IET Computers & Digital Techniques, Microprocessors and Microsystems etc.) precum și în conferințe internaționale de referință (IEEE, ACM), din România, SUA, Marea Britanie, Italia, Germania, Spania, China etc. Peste 40 dintre acestea sunt indexate/cotate (ISI) Thomson Reuters WoS. Lucrările sale au înregistrat până în prezent (2016) circa 650 de citări internaționale independente, prin intermediul a peste 450 de publicații de valoare științifică (spre ex. în revista IEEE Transactions on Computers).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

Un sibian

Acum 2 ani

O mare pierdere pentru studenți și comunitatea sibiana. Dumnezeu sa il odihnească în pace.
Raspunde

Horia

Acum 2 ani

Mult prea devreme. A facut intr-o viata nu cat ar fi facut altii in 7 vieti. Si daca am fi avut acele 7 vieti nu am fi putut atinge nivelul lui. Simt o pierdere enorma. Parca am pierdut un parinte, nu unul care te prinde cand cazi ci unul care te impinge sa faci un pas in sus.
Raspunde

Andrei-fost student

Acum 2 ani

O somitate! Acesta era unul dintre cuvintele dansului preferate . Un profesor care a modelat generatii, pasionat fiind de ceea ce facea! Numele lui va rasuna in istoria universitatii si a orasului! Mare tristete! Condoleante familiei!
Raspunde

Nicu

Acum 2 ani

Dumnezeu sa il odihneasca in pace. Si rusine celor care l-au atacat pe nedrept asta vara. Ca fost student ULBS am auzit mereu numai lucruri bune despre dansul.
Raspunde

Cosmin - fost student

Acum 2 ani

Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca cu cei drepti ! Am pierdut un profesionist in domeniul lui, un mare profesor si formator de ingineri deosebit. Imi aduc aminte cu placere de orele de curs ale dinsului, de tinuta lui profesionala deosebita. Cu adevarat un mare om, un mare caracter ! Sincere condoleante familiei si tuturor celor dragi lui !
Raspunde

Ghiță Madalin

Acum 2 ani

Condoleanțe familie. A fost un profesor de exceptie
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

RIP . S-a dus una din cele mai luminate minți ale Sibiului .
Raspunde

Ciprian Radu

Acum 2 ani

Comunitatea academica (sibiana, nationala si internationala) a ramas fara unul dintre cei mai valorosi membri. Realizarile profesionale ale domnului Profesor Lucian Vintan sunt recunoscute la nivel international. Contributiile sale se ragasesc in arhitecturile microprocesoarelor de astazi. De asemenea, a ajutat semnificativ la dezvoltarea profesionala a multora, printre care ma numar si eu. Consider ca ne-a invatat pe multi cum putem sa fim oameni de stiinta autentici si cred ca putem si noi sa le transmitem altora cate ceva din ceea ce am invatat de la dansul. Sincere condoleante familiei! (S-a dus mult prea devreme...)
Raspunde

LaFlemme

Acum 2 ani

Nu l-am cunoscut pe acest profesor dar dupa comentarii si like-uri se vede ca era iubit si apreciat. Asa ar trebui sa ramana in memoria studentilor fiecare profesor. Dumnezeu sa-l ierte!
Raspunde

blabla

Acum 2 ani

Pentru oricine l- a a ut ca profesor, cursurile lui erau o incantare. In anii terminali, cand prezenta la cursuri era oricum redusa, la cursul lui era mereu plin. Dumnezeu sa-l odihneasca
Raspunde

Vedrbose Grunwaldt

Acum 2 ani

Ce pacat ca mor oameni deosebiti si raman toate fosilele comuniste. Dan Paul zis "professor Gion" e bine-merci...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus