Miercuri,
15.07.2020
Ploi
Acum
18°C

La început de drum

06 Noiembrie 2019 11:53

La început de drum

Ca de obicei, în bună tradiție creștină și românească, să urăm succes noului guvern. Doar că, realist vorbind, succesul nu se bazează doar pe urări ci, esențial, pe fapte. Iar pentru ca eu, ca cetățean, să pot aprecia în mod corect prestația guvernului, trebuie să cunosc situația faptică de la care pornește guvernarea. Prin urmare, prima condiție a unei schimbări benefice de paradigmă este deschiderea, transparența, sinceritatea. Ea este deopotrivă necesară atât pentru guvernanți cât și pentru guvernați.

Se spune că noul guvern ar moșteni o criză. Dacă este așa, el trebuie să arate răspicat, cu cărțile pe masă, în ce constă criza, care sunt trăsăturile ei, care este amploarea ei. Este de presupus că fundamentul crizei este de ordin economico-financiar. Toate abordările pe linia temelor esențiale de guvernare, de la cele sociale la cele culturale, se bazează pe ban. Iar banul la rândul său, ca expresie financiară, se bazează pe economie. Ideal, între acești doi factori s-ar impune un echilibru stimulativ : ai economie, ai și bani.

Trăim o realitate dureroasă : nu avem o economie proprie, națională, la nivelul cerințelor sociale. De decenii întregi, n-am reușit să valorificăm prin muncă, prin inteligență și la nevoie prin sacrificiu, resursele materiale substanțiale de care dispunea țara. Suntem ca urmare, în plină criză financiară – prima și cea mai gravă dintre cele opt crize la nivel mondial, potrivit d-lui Jaques Attali - pe care guvernul demis a încercat să o cârpească prin împrumuturi masive, dar deosebit de împovărătoare. În situația dată, un guvern responsabil, oricare ar fi el, va trebui să găsească formula aproape magică, a unui echilibru cât-de-cât fezabil, între venituri și cheltuieli, recte între venituri și consum.

De ce stărui asupra acestei probleme cheie, aceea a relației economico-financiare? Pentru că economia și finanțele sunt fundația pe care se construiește totul : infrastructură, sănătate, instrucție-învățământ, cultură, mediu, într-un cuvânt, nivelul de trai. Încerc un sentiment reconfortant și anume că, spre deosebire de 2016 și (probabil) tocmai datorită a ceea ce a urmat de atunci încoace, majoritatea populației conștientizează dificultățile prin care trecem și, să sperăm, alături de noul guvern, își va da înțelegerea și concursul la inițierea unui proces de redresare.

Va fi extrem de importantă găsirea celor mai la îndemână, mai facil implementabile prime măsuri de echilibrare dar, pe măsură, la fel de importantă va fi și repartizarea echitabilă a sarcinilor posibil implicate. Avem deja o polarizare socială accentuată – sigur la nivelul nostru – derivată dintr-o distribuție nedreaptă a veniturilor, nebazată pe muncă, pe o corectă evaluare a muncii, polarizare de care se cuvine a se ține seamă și la așezarea eventualelor costuri. Sper ca guvernul care, deși liberal, se sprijină pe aproape întreg spectrul politic, să nu cadă pradă mentalității liberale istoric cunoscute, aceea a stimulării în continuare a polarizării sociale. Baroniadei pesediste să nu i se alăture și o baroniadă liberală.

Dacă investirea noului guvern poate fi apreciată ca o victorie datorată prefacerilor mentalitar-politice din cursul ultimilor doi ani, nu mai puțin, șansa lui de a guverna și cu deosebire șansa de a guverna eficient, este periclitată de actuala configurație parlamentară. Șase-șapte voturi obținute cu forcepsul pentru a trece rubiconul, demonstrează că circumstanțial, opoziția PSD-PRO ROMÂNIA poate paraliza legislativ orice ințiativă, ca să nu mai punem la socoteală condițiile din partea susținătorilor, care nu sunt în totul convergente. În această situație, alegerile anticipate ar fi o soluție bine venită, în speranța constituirii unei majorități parlamentare consistente și stabile. Numai că nu este agreată de toți susținătorii investirii. Acordul politic enunțat deja de primul ministru ca o condiție a anticipatelor, ar face dovada seriozității și maturității, în confruntare cu dificilele și urgentele probleme ce ne stau în față.

Este de urmărit, cum se spune cu sufletul la gură, cum vor evolua evenimentele căci, din păcate, de contre și scandaluri nu ducem lipsă. Previzibila guvernare de un an nu-și poate asuma răspunderea unor prefaceri de substanță, cu toate bunele intenții enunțate de noua echipă. Pentru așa ceva este nevoie de timp. Totuși, unele măsuri precum cele privind justiția, raționalizarea administrației, controlul și respectarea legii, așezarea guvernării pe deschidere și moralitate și alte asemenea, care nu comportă mari eforturi financiare, ar fi posibile și evident bine venite, pentru a ne lumina orizontul. Așișderea, organizarea temeinică și corectă a rundelor de alegeri ce ne stau în față și care, prin deosebita lor importanță, pot constitui o piatră de hotar pentru viitorul nostru și al politicii românești.

Tag-uri: Jaques Attali

Vizualizari: 558

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus